Video: Na današnji dan je rođen "Bog Formule 1"!

U bolnici Pro Matre u Santani, predgrađu Sao Paola, pre 57. godina rođen je jedan od najvećih vozača svih vremena Ajrton Sena.  Danas bi mu bio 57. rođendan – Ajrton Sena za sva vremena! „Biti drugi, pa to je za mene kao da sam šampion gubitnika. Nisam dizajniran da budem drugi ili treći“, reči su princa brzine Ajrtona Sene.

Ostali sportovi 21.03.2017 | 20:15
Video: Na današnji dan je rođen "Bog Formule 1"!
Na današnji dan, 21. marta 1960. godine u Sao Paulu rođen je "Bog" Formule 1 Ajrton Sena. Njemu bi danas bio 57. rođendan.

Brazilski vozač, trostruki šampion, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih u Formuli 1, tragično je nastradao 1. maja 1994. godine na stazi u Imoli, u 34. godini.

Sena je poginuo vozeći Vilijamsov bolid FW16 na stazi "Enco i Dino Ferari" na nedeljnoj trci za Veliku nagradu San Marina. Bezbednost vozača Formule 1 tada je bila na mnogo nižem nivou, a njegov prerani odlazak uticao je da se u tom sportu rapidno poradi na zaštiti vozača.

Dan pre Sene na istoj stazi tokom kvalifikacija je poginuo Austrijanac Roland Racenberger, dok je brazilski vozač Rubens Barikelo pre toga teško povređen prilikom treninga na istoj stazi, zbog čega je završio u bolnici.

Mnogi smatraju da je Sena bio najtelentovaniji vozač "najbržeg cirkusa". On je na trci na kojoj je poginuo 65. put startovao sa "pol pozicije", što je bio rekord F1 sve do 2006. godine, kada ga je oborio Mihael Šumaher.

Sena je preminuo zbog teških povreda glave, zadobijenih prilikom udarca u betonski zid pored staze. Kasnije analize pokazale su da je Sena prilikom udara u zid odmah iza Tamburelo krivine išao brzinom od 310 kilometara na sat, a da je pre samog udara kočio i uspeo za manje od dve sekunde na smanji brzinu na 218 kilometara na sat. Preminuo je na licu mesta.



Sena je bio sin bogatog brazilskog zemljoposednika i vlasnika fabrike Miltona da Silve, pa budući da je od malena voleo automobile, otac mu je omogućilo vrlo rano da se okuša u sportu. On je sa 13 godina počeo da vozi karting, a sa 17 je postao prvak Južne Amerike.

Testiranja za timove Formule 1 počeo je 1983. godine, a debi u "najbržem cirkusu" imao je godinu dana kasnije u ekipi Toulmen, i to na Grand priju u rodnom Brazilu.

Naredne tri sezone proveo je u Lotusu, a najveće uspehe ostvario je u Meklarenu, za koji je nastupao od 1988. do 1993. godine. U bolidu Meklarena, Sena koji je zbog sjajanih vožnji po vlažnom vremenu dobio nadimak Kišni čovek, osvojio je tri titule prvaka sveta - 1988, 1990. i 1991. godine.

Ukupno je izvezao 161 trku u Formuli 1 i ostvario 41 pobedu, a 81 put se peo na pobedničko postolje.

Tragičnu smrt Ajrtona Sene oplakivao je ceo svet. U Brazilu je proglašena trodnevna žalost, a na dan sahrane na ulicama Sao Paola okupilo se više od milion ljudi.

Sahrani Sene na groblju Morumbi prisustvovalo je više desetina hiljada ljudi, a među onima koji su došli da ga isprate poslednji put bili su i veliki asovi Formule 1 i njegov najljući rivali na stazi - Dejmon Hil, Alan Prost, Emerson Fitipaldi, Rubens Barikelo i mnogi drugi.

Svet Formule 1, kao i ljubitelji automobilizma uprkos godinama koje prolaze bez Sene, još uvek imaju sveže sećanje na jednog od najboljih vozača svih vremena.

Bio je ponedeljak, 21. mart 1960. godine kada se u Sao Paulu začuo dečji plač. Rodio se on, princ asfalta, Ajrton Sena da Silva! Sve ostalo je legenda koja se uznela u nebo te crne nedelje 1. maja 1994. godine...

Tog groznog datuma, koji ćemo danas spomenuti samo u nuždi, Sena je u punoj brzini udario u betonski zid u krivini Tambelo na stazi u Imoli. Krvava Imola, odnela je možda jednog od poslednjih vitezova najbržeg sporta! Za sećanje i opomenu mlađim generacijama moramo reći još nešto: „U Senino doba se trkalo srcem, a ne elektronikom“!

Sena je bio plemić Formule 1, ali daleko od toga da je rođenjem bio siromašni sin. Imućni roditelji sa samo četiri godine častili su ga njegovom prvom i poslednjom željom. Mali Ajrton Sena je dobio karting. Koliko je trenirao, a koliko je zavoleo svet brzine svi znamo, tek njegova karijera započinje sa navršenih 13 godina starosti. Bio je odmah uočen kao momak za velika dela, a sujeverni ljudi su kasnije njegove godine starosti na početku karijere kasnije povezali sa zlim slutnjama: „Baksuzan je broj 13“...

Isti zlobnici nešto kasnije, tačnije 1984. godine rekoše: “Bogati tata ga je ubacio u najbrži cirkus“! Sada svi znamo da svo bogatstvo Seninih nije uporedivo sa svim dobrim stvarima kojima je njihov brzi sin zadužio svet auto - moto sporta!   

Na startu karijere nije vozio neko napredno čudo. Bolid ekipe Toleman bio je sve, samo ne konkurentan. To je bila prava F1 šklopocija na širokim slik točkovima. Ipak, Sena je ipak uspeo i iz te mašine da izvuče nemoguće. Počev od četvrte trke počeo je da se probija kroz grid u legendarnom Monaku. Zamislimo samo tu trku. Kiša je lila kao iz kabla, a Sena je počeo proboj sa 13. pozicije! Sećate se početka priče, odnosno baksuznog broja 13? Elem, da se manemo sujeverja, Sena je 31. krugu iako je trka bila prekidana jednostavno dodao gas. Stigao je do drugog mesta zbog čega je i nazvan „Kišni čovek“.

Nakon te sezone u kojoj se videlo ko je i šta je Ajrton Sena, veliki as je seo u sedište bolida Lotusa. Onda je 1988. prešao u Meklaren. Niko drugi, nego glavom i bradomAlen Prost postao je njegov novi timski kolega. Tada je veliki Brazilac uzeo svoju titulu za istoriju, a on i Prost su se konstantno samo smenjivali na pobedničkim podijumima.Prosta su zvali Profesor, ali Sena je bio nešto što s nebesa kad siđe, na njih jednino i može da se vrati. On nije umeo da se folira. Niti je Sena puštao Prosta, niti je Prostpopuštao Seni. Fer su se tukli kao pravi sportisti. Danas se nameće pitanje kako bi Toto Volf, ili Mauricio Arivabene reagovali da imaju takve vozače na pisti?

„Biti drugi, pa to je za mene kao da sam šampion gubitnika. Nisam dizajniran da budem drugi ili treći. Ja moram da pobeđujem“, rekao je jednom prilikom Ajrton Sena i toga se držao do fatalnog zida u Imoli za koga se izvinjavamo što ga ponovo spomenusmo, a moraćemo to učiniti još samo jednom u završnim redovima i to s razlogom.

Inače, Ajrton Sena nije bio zvezda među običnim svetom. Voleo je da se druži, a voleo je i da pomaže svima. Nije se ustezao, niti bio arogantan prema navijačima, a iznad svega je verovao u Boga.

„Sa Bogom na svojoj strani sve je mnogo jasnije“, njegove su reči s kojima je ulazio u bolid, ali i igrao šah, skijao na vodi, pecao...

Sena je naslutio svoju smrt! Pitate se kako? On je često upozoravao, čak i Gerhardu Bergeru pričao svoju priču o Imoli!

„Tumbelo je opasan! Plašim se da će neko tu poginuti. Zaštitna ograda mora da se promeni“, govorio je Sena koji je svoj veliki trkački život završio baš tu... Sada ništa nije isto, sada ni njega nema, a svi ga se sećaju. Čak i Luis Hamilton na svojoj kacigi nosi zastavu u spomen na velikog i nikada prežaljenog princa asfalta iz Brazila. Danas bi bio njegov 57. rođendan!

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Blic++++

21.03.2017 19:31

Vitez-vitezova,to je Sena bio..........

ODGOVORITE