Zahar stvorio Brenu iz čiste sprdnje

Milutin Popović Zahar kaže da je otkrio Fahretu Jahić jer je hteo da unese satiru i parodiju na domaću folk scenu.

Srbija 21.03.2017 | 07:14
Zahar stvorio Brenu iz čiste sprdnje
Zahar tvrdi da je proslavio Lepu Brenu iz čiste zafrkancije! Kompozitor i tekstopisac priča za Informer kako je u kafani otkrio Fahretu Jahić, od nje napravio veliku zvezdu, a onda ostao bez svoje pulenke

On ističe da je Brenina karijera počela kada je on rešio da na jugoslovensku folk scenu unese malo satire i parodije.

- Lepa Brena je nastala iz čistog spleta okolnosti kada sam rešio da sudelujem u jednom muzičkom nestašluku na koji me je nagovorio moj školski drug, košarkaš Vlada Cvetković, direktor tadašnjeg restorana "Taš".

Ona je tamo nastupala u orkestru "Lira". To je bila jedna grupa novosadskih i prigradskih muzikanata iz Vojvodine, koja je vođena ideologijom svog vrhovnog gurua Saše Popovića, da je bavljenje muzikom "sitnih nota" način da se brzo dođe do što više novca... Taj provincijski sastav držao se parole "Hleba i cirkusa".



Brena je svoju karijeru započela upravo vašom pesmom "Čačak, Čačak"?

- Hteo sam da unesem malo satire u već ustajali folklorni repertoar na tržištu Juge. Brena je imala originalni i drski nastup u kojem je sve bilo dozvoljeno: jahanje harmonikaša i sedanje u krilo gostima. To se veoma sviđalo publici, pa čak i onima koji su sebe nazivali intelektualcima i poznatim javnim ličnostima.

Čime vas je Brena zaintrigirala?

- Ona je tada o sebi govorila da želi da bude košarkašica i, zaista, njen stas i ukupna pojava nisu mogli ostati neprimećeni. Netipična za sve do tada poznate pevačice i na neki način veoma zgodna i mene je uspela da zaintrigira, ali ne samo "kao slatka velika barbika" već kao osoba koja je slala sjajem svojih očiju uočljivu poruku jedne početnice:

"Pokazaću jednog dana ja svima vama!"

Tada sam joj napravio novu ploču sa numerama "Mile voli disko", "Duge noge", "Živela Jugoslavija" i "Dama iz Londona".



Kako je došlo do vrtoglavog uspeha nesuđene košarkašice iz Brčkog?

- Od autsajderke iz kafanskih priča Lepa Brena je postala naša prva istinska ne samo jugoslovenska već i balkanska ikona! Promenio sam ime ansambla upravo zbog ukupnog utiska koji je ona emitovala u "Slatki greh" i obezbedio joj prvi film "Tesna koža", sa Milanom Gutovićem u glavnoj ulozi.

Tada je počela trka i pomama ko će prisvojiti Brenu i ostatak "Slatkog greha" u svoju interesnu sferu. Uslov za to bio je da se ukloni njen muzički otac - Milutin Popović Zahar. U tome se, bez mnogo mog opiranja, uspelo. Ostalo je istorija.

Minimaks je Brenu samo iskorišćavao



Koja je bila uloga pokojnog Minimaksa u Breninoj karijeri?

- Kad je Minimaks uspeo da je iskoristi i besomučno eksploatiše u svojim humorističkim emisijama, počeo je da se hvališe kako ju je on izmislio. Prvo se zezao sa njenim imidžom, a kasnije je shvatio da je ona put i za ostale njegove materijalne i estradne ambicije.

Zbog toga me nikada nije pozvao ni u jednu svoju emisiju. Ipak, imali smo jedan televizijski "autorski dvoboj", u kome me je on javno prozvao pitanjem:

"U našoj zemlji još uvek se lome koplja oko toga ko je izmislio Lepu Brenu, ja ili ti, Zahare?" Jednostavno sam mu odgovorio:

"Ti si, Milovane, izmislio i naizmeničnu struju, samo što onaj pokvareni Tesla neće da ti prizna!"

Tito je voleo moju "Ševu"



Vaš verni slušalac bio je i Josip Broz Tito. Šta ste mu najčešće svirali?

- Iskreno sam verovao da je Tito bio junak našeg vremena i da je svirati njemu na uvo vrhunac moje umetničke karijere... Ja sam bio neka vrsta "prve violine" orkestra "Lola", pa sam zahvaljujući tome, a ne zato što nije bilo boljih violinista, često svirao našem slavnom predsedniku.

Bio sam i tada, a i kasnije, ekspert u izvođenju popularnog kola "Ševa". I dan-danas čujem glas slavnog sina naših naroda i narodnosti kako mi sa osmehom kaže:

"Slušaj ti, omladinac, ja mnogo volim kako ti sviraš onoga 'vrapca'!"

(Informer)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Đedo

21.03.2017 09:44

Ovo je stvarno dobro napisano, a i zanimljivo.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

21.03.2017 10:11

UHONJA NAJGORI VIOLINISTA I SAD HOCES SLAVU A 80 GODINA IMAS

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

21.03.2017 10:23

Sad mi je jasno ko je započeo propast narodne muzike i uveo šund i smeće u nju. Moj Zahare, što ti je ovo trebalo. I još se hvališ time.

ODGOVORITE