Prva poslovna žena u Višegradu

Sudbina Lotike Celermajer, Jevrejke, prve poslovne žene u Višegradu bile je tema javnog časa i rezultat istraživanja i prezentacije koju su uradili učenici Srednje škole „Ivo Andrić“.  Lotika i vrijeme u kome je živjela prikazani su tekstom, fotografijom, video prezentacijom i kazivanjima odabrane grupe učenika.

Republika Srpska 20.03.2017 | 20:58
Prva poslovna žena u Višegradu
Lotika je obrađena kao stvarna ličnost i književni lik u romanu „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića ali i kao uspješna vlasnica prvog hotela u gradu na Drini.

Cilj ovog projekta je bio da se prikaže i period austrougarskog doba i vrijeme u kome je umorna orijentalna kasaba pretvorena u modernu urbanu varoš.

„I treći možda najvažniji razlog što smo se odlučili za ovu temu što smo htjeli da prikažemo lik jedne žene na kraju 19. i početkom 20. vijeka, strankinje, Jevrejke koja je u muškom svijetu, gdje vladaju patrijarharni odnosi, uspjela da postane prva poslovna žena u Višegradu u pravom smislu te riječi i ostane uzor kasnijim gradskim gazdama", rekla je profesorica i vođa ovog projekta Divna Vasić.

Tim učenika pokazao je zavidno znanje i prezentaciju učinio zanimljivom, korisnom i poučnom.

„Mi smo predložili da se signalizuje Lotikina zgrada, odnosno njen hotel, koja još postojii da se napravi posebna brošura o životu ove Jevrejke", rekla je učesnik projekta učenica Marija Lakić.

Ona je rekla da je njihov prijedlog i da se jednoj ulici da ime Jevrejska ili Lotikina ulica, da se uredi i konzervira jevrejsko groblje na Okolištima, jer je nedavno umrla i tu sahranjena i poslednja višegradska Jevrejka Bukica Romano.

Ambasador SAD u BiH Morin Komrak istakla je simboličnu vezu Ćuprije na Drini, kao objekta koji spaja ljude i narode.

„Učenici su u ovom projektu pokazali da cijene sve narode koji su živjeli ili žive na ovim prostorima kao i njihovu kulturu, način života i stvaralaštvo“, dodala je Komrakova.

U toku ovog nesvakidašnjeg događaja projektovane su i stare fotografije Višegrada iz vremena Lotike, a publika, koju su činili građani, učenici i profesori imala je priliku da postavljaju pitanja.

Ovaj javni čas organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske u okviru velikog projekta „Multietnička zajednica je naš dom“.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

20.03.2017 22:40

Gospodja Vasic u potpunosti slici gospodjici Lotici,i poslovno i moralno.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

20.03.2017 23:20

Multi etnicka zajednica na zemlji jeste nas dom, ali nam novcanici nisu sestre!

ODGOVORITE