Pruga još pod blokadom

Dvanaest radnika Željeznica Republike Srpske nastavlja štrajk glađu, a prugu u Banjoj Luci pod blakadom već četiri sata drži oko 100 radnika tog preduzeća.

Republika Srpska 20.03.2017 | 20:13
Pruga još pod blokadom
Uprava Željenica Republike Srpske je danas usplatila naknade za po dva topla obroka i prevoz, ali predsjednik Sindikata sobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin ističe da oni traže isplatu februarske plate, što je uslov da prekinu štrajk glađu.

-Prvi naš zahtjev je bio isplata plate. Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a ne znam za druge kolege, koji su došli samoinicijativno - rekao je Marin.

Ponovio je da traže isplatu februarske plate sa svim naknadama, jer su i ranije kasnile i nisu uplaćeni doprinosi, dok su iz menadžemnta obećavali uplatiti naredne sedmice.

Marin je rekao da traže da se plate i ostala materijalna davanja isplaćuju redovno, u skladu s zakonom.

-Radnici su ostali bez sredstava za život. Nemaju novac za odlazak na posao, niti šta da jedu - tvrdi.

Uprava radnicima Željeznica RS duguje naknade za 14 toplih obroka i 11 prevoza, te regres, a platu za januar su dobili 3. marta, na dan protesta u Doboju.

Radnici koji drže pod blokadom prugu u Banjoj Luci tvrde da će tu ostati cijelu noć, bez obzira što blokiraju putnički i teretni saobraćaj, jer tvrde da su u lošoj materijalnoj situaciji i da im kasne isplate zarađenog.

Duguju im se i isplate po osnovu sudskih presuda, koje su dobili, jer uprava ni ranije nije uplaćivala naknade uz platu.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje riješavati pitanje restrukturisanja Željeznica RS, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

-Rješenje za Željeznice RS je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka - kazao je Kasipović novinarima u Banjoj Luci.

 (Agencije)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Prevoz za januar, a preskocili novembar i decembar

20.03.2017 19:18

Podrška radnicima željeznice! Danas smo se svi mogli uvjeriti u novu muljažu vladajuce garniture, isplaćen je prevoz za januar 2017.godine, a nije za novembar i decembar 2016.godine. Tako su nam "pojeli" i prevoz za novembar i decembar 2015.godine. Pa, šta oni misle, misle da je narod blesav, da ce da cuti, da ce da klima glavom!? Puna podrška štrajkacima!

ODGOVORITE
Name

B Luka

21.03.2017 05:42

Nihe racno da je pruga u blokadi i da bilo ko strajkuje. Ja citam i slusam banjalucke medije, niko od njih to jos nije potvrdio. Ni Glas Srpske, ni Kopanjina fabrika lazi niti RTRS, niko!

Name

DNS

20.03.2017 19:19

Samo vi gladujte, mi necemo. Ima se , moze se...

ODGOVORITE
Name

Prijedor- Centar

20.03.2017 19:58

Marko polo ubrzo ti slijedi definitivan kraj ljigavi starče ništa sa sobom nećeš ponijeti na onaj svijet.

Name

R

20.03.2017 19:29

Pa ti ljudi samo pokazuju javnosti od kad su gladni ako toliko vremena nisu imali primanja, to nije strajk.

ODGOVORITE
Name

re R

20.03.2017 19:34

DOBRO SE ZNA KOLIKO JE ZAPOSLJAVANO U ZELJEZNICAMA A I DA SU IMALI I TOPLI OBROK I REGRES DOK SU LJEKARI ZABORAVILI ZA REGRES I TOPLI OBROK-PUNO TRAZE A IMAJU JACE PLATE OD FAKULTETSKI OBRAZOVANIH RADNIKA.

Name

Nidzo

20.03.2017 21:01

Tacno tako. Ko jos prima regres i topli obrok. Zdravstvo i policija to odavno nema. Prosvjeti kasni. Mnogim radnicima kasne plate mnogo vise, a njima ne kasne. Traze februarsku platu u martu. Lijepo je bilo raditi u zeljeznicama prije nekoliko godina. Mnogi su ganjali veze da se tamo zaposle. Zaposljavao se ko god je mogao. Dosao je i tome kraj. I elekto sektor ce isto proci.

Name

o čemu vi

21.03.2017 06:41

Re :Nidzo I sta sad? Svima je ukinuto pa treba i njima? Ima li šta da se poveća u ovoj državi(osim cijena naravno)? Treba bagru zbaciti već jednom posebno zbog toga što sad ima para a juče nije bilo.... Stoka

Name

Nidzo

21.03.2017 07:09

Ocigledno je da nema. Plate budzetasa se polako spustaju na plate u privatnom sektoru ili kako bi rekli "izjednacavaju". Ali njihova djeca, za razliku od nekih drugih nisu gladna, oni traze februarsku platu. U kojoj firmi na budzetu rs su plate prije 20. u mjesecu? I jos nesto prije par godina u zeljeznicama je bilo 3600 radnika. Sta je radilo 3600 radnika na 400km pruge? Koliki je bio njihov doprinos da bi firma pozitivno poslovala. Naduvani balon je pukao kad je ponestalo novaca i sad imamo isti problem u mnogim javnim preduzecima gdje se zaposljavalo kako god se moglo i gdje je radio sta je ko htio. Nazalost.

Name

Brod

20.03.2017 19:32

Podrška željezničarima, nadam se da je ovo početak revolucije.

ODGOVORITE
Name

DNS

20.03.2017 20:12

Ako ne budu radili dobice po drsku , hehe...

Name

Kiki

20.03.2017 20:25

Ma daj kasni mi ovaj IC BL-Paris radi njihovih strajkova.

Name

Zeljeznicar

20.03.2017 19:43

Treba trazit smjenu nadzornog odbora...Ratka iza resetaka,Dijanu Kalenicku poslat Bogdanicu zna ona sto...ostale poslat u p.m. i imenovat novi sa minimalno dva predstavnika radnika ili kontrole nema sta se radi....sindikat svi kolektivno napustit...precesljat sektor nabavke rastjerat gamad.

ODGOVORITE
Name

Sex, drugs & rock'n'roll

20.03.2017 21:06

Koliko pravnika, ekonomista i poratnih diplomiranih menadzera imate u firmi? Jel preslo 200 komada.

Name

Strahinja

20.03.2017 20:02

Kao je došlo do viška radnika i financijske propasti željeznica? Sjetite se SNSDovog poslanika Petka Stanojevića koji je zapošljavao radnika da glasaju za SNSD. Tada je počelo a nastavio DNS. Kod nas u Tesliću za svake izbore lokalni predsjednik DNSa gospodin Đukić, na željeznici zaposli stotinjak novih radnika, naravno pod uslovom da za DNS obezbijede po nekoliko desetina glasova. U tome je tajna povećanja broja glasova DNSa. Rješenje za željeznice - Istjerati SNSDove i DNSove glasače.

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.03.2017 20:28

Blokiraj ... i izdrži. Ovo što imate vi ste napravili... Kasnite, ali oprošteno ako srušite.

ODGOVORITE
Name

Zr

20.03.2017 21:01

Ja sam danas za topli obrok imao :kafenu kašiku marmelade 20grama margarina i šolju čaja. Moraćete i vi iz željeznica da se naviknete na to. Nije mi jasno da štrajkački odbor ne traži otpustanje radnika koji su stranački zaposleni i teret su preduzeću.

ODGOVORITE
Name

Konkrs

20.03.2017 21:40

Rjesenje je jednostavno- otpustiti sve koji su zaposleni bez konkursa. To su politicki zaposlenici. Ostalo bi samo pola sadasnjih radnika koji bi imali sve sto im pripada i radili bi i ne bi se opijali na poslu.

Name

bivsi teljeznicar

20.03.2017 21:24

Od kada si napusto svoj dan 15 april ipoceo slaviti ognjenu marinu nema para Izdrzi do 15 aprila a posle ces dobiti istorisku ulogu radnicke klase Cuvaj se dati ova vlast ne organizuje kontra strajk od cinovnika koji pojedose tvoje prinadleznost Narod je uz vas ne predajte se...

ODGOVORITE
Name

re bivsi zeljeznicar

21.03.2017 05:54

Ostali ste upamceni kao veliki neradnici.Sve vam je bilo "nerentabilno".Svaka linija.Mi danas ispaštamo zbog vase komunisticke ekonomije,koja cak i danas ovdje preovladava.Je li ih podržavaš i u tome da traze minuli rad,da se i to plati?

Name

Konti

21.03.2017 05:50

Cuj, oni su zaradili ovo,oni su zaradili ono.Pa gdje su im te pare?Nista im ne treba popuštati,jer ce svaki cas blokirati prugu.Uvjerice se da im ta metoda funkcionise.Uvjeren sam da u razvijenim zemljama niko ne bi imao razumjevanje za njih.Narocito u Americi,koji su surovi za ovakve slucajeve.I vlast bi se morala maksimalno posvetiti i ZRS i ostalim JP.

ODGOVORITE