Vujović: Ne zanima me klupa Srbije, nego šta se desilo sa Proleterom, Crvenkom...?!

Jedan od najboljih rukometaša svih vremena, po mnogima najbolji, naš legendarni reprezentativac i aktuelni selektor Slovenije Veselin Vujović održao je predavanje na tribini "Rukomet i mediji", organizovanoj na Fakultetu za sport u Beogradu.

Ostali sportovi 21.03.2017 | 18:15
Vujović: Ne zanima me klupa Srbije, nego šta se desilo sa Proleterom, Crvenkom...?!
- U mnogo medija sam video najavu za ovaj događaj i hvala svima koji su došli. Ali, koliko je aktivnih rukometaša i rukometnih trenera došlo da čuje sve ovo - upitao se Veselin Vujović. - Koliko njih ode u Segedin, Zagreb ili Skoplje da pogleda neku vrhunsku utakmicu?

Proslavljeni rukometaš je dodao:

- Kada imate rezultat onda se postavi svojevrsna piramida. Onaj ko je ostvario rezultat, on se sluša. Svi ostali ćute. Kada nemate rezultat, onda niko nikog ne sluša, niko nikom ne veruje i svi znaju bolje od onog drugog. I da sam se vratio u srpski rukomet, a nisam i neću, mene ne bi interesovala A reprezentacija. Zanimalo bi me šta se desilo sa Dubočicom, Proleterom, Crvenkom... i da li savez ili ministarstvo može da nabavi 10.000 lopti koje bi podelili osnovnim školama. Ili, da se u svakom gradu nađe bar po jedan ili dva nastavnika fizičkog, koje bi finansirao savez, koji bi u školama forsirali rukomet kao sport, da ga omasovimo.

Vujović je istakao da neodlazak na veliko takmičenje nije propast.

- Stalno se razmišlja da ako se ne plasiramo na naredno veliko takmičenje da će se desiti smak sveta. Nije tačno, kod nas je smak sveta već nastupio - konstatovao je Vujović.

Tribini je prisustvovao i predsednik Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković, koji je pohvalio inicijativu za održavanje ovakvih skupova.

- Tribina je trajala skoro tri sata i bilo je izvanredno. Sada kao predsednik i ranije kao generalni sekretar saveza dobro sam upoznat sa kakvim se problemima suočava rukomet. Ovde je bilo ne samo priče o rukometu u medijima, već i o stručnim, sudijskim i igračkim stvarima. Potrebno je što više ovakvih tribina. Na jednoj sličnoj, koju je takođe organizovao Fakultet za sport u Novom Beogradu, učestvovao sam i prošle godine. Uvek ću rado dolaziti na ovakve skupove, bio na nekoj funkciji u rukometu ili ne, jer ovako iznošenje svih pozitivnih i negativnih stvari može da služi da rukomet postane bolji - zaključio je Đurković.

Profesor na Fakultetu za sport Univerziteta Union "Nikola Tesla" doc. dr Uroš Mitrović predstavio je studiju slučaja kojom je prikazan odnos koji su mediji gradili prema domaćem rukometu u bivšoj Jugoslaviji u poređenju sa temama koje preovladavaju u savremenim srpskim medijima. Takođe, rad je sadržao i predloge kako rukomet može ponovo da bude među omiljenim sprotovima u javnosti i medijima.

Na tribini, koja je trajala tri sata, konstatovano je da je položaj rukometa u Srbiji nezavidan, status u medijima na niskom nivou o čemu je možda najbolje posvedočio podatak da je Srbija jedna od dvadesetak zemalja u kojoj nije bilo prenosa nedavno završenog Svetskog prvenstva na kome je oboren rekord u posećenosti sa 540.000 gledalaca. Takođe, od 22 prvoligaška rukometna kluba, svega osam redovno ažurira vesti na sajtovima.

Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju društvene mreže, koje zajedno okupljujaju svega 25.000 ljudi. Poređenja radi, u Makedoniji, koja ima četiri puta manje stanovnika, prvoligaški klubovi na fejsbuku imaju skoro deset puta više pratilaca, a u Hrvatskoj i Sloveniji čak tri puta više. Poražavajuć podatak je i da nijedan rukometni reprezentativac ili reprezentativka, osim Andree Lekić, nema svoju fejsbuk stranicu, dok Nikolu Karabatića na društvenim mrežama prati preko 700.000 fanova.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar