Ružičasta zvijezda“, najljepša na svijetu

Aukcijska kuća „Sotbi“ predstavila je u Londonu dijamant „Ružičasta zvezda“, pre nego što u aprilu bude ponuđen na aukciji u Hongkongu.

Zanimljivosti 20.03.2017 | 15:55
Ružičasta zvijezda“, najljepša na svijetu
Očekuje se da će dijamant dostići cenu veću od 60 miliona dolara, što bi predstavljalo rekord za dijamant ružičaste boje koji je prodat na aukciji, saopštio je „Sotbi“.

Dijamant od 59,60 karata iskopan u Africi 1999. od strane firme „De Bers“ (De Beers), najveći je do sada ružičasti dijamant na skali najbolje čistoće američkog Gemološkog instituta (GIA).

Predstavnik „Sotbija“ Dejvid Benet rekao je da su veličina i boja dijamanta „nadmašili svaki ružičasti dijamant“ do sada pronađen.

„Ružičasta zvezda“ se već našla na aukciji 2013. godine u Ženevi. Prodata je za rekordnih 83. 187.381 milion dolara, njujorškom obrađivaču dijamanata Ajzaku Vulfu. To je bila najveća postignuta suma za dijamant bilo koje boje.

Vulf je preimenovao dijamant u „Ružičasti san“. Međutim, pošto nije uspeo da isplati čitavu sumu, dijamant je vraćen „Sotbiju“.

Inače, aukcijska kuća „Sotbi“ prethodno je 2015. godine u Ženevi prodala dijamant „Džozefinin plavi Mesec“ (The Blue Moon of Josephine) za 48,5 miliona dolara.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar