Zdrava hrana koju treba izbjegavati?

Verovatno nam je svima poznata hrana za koju smo uvereni da je zdrava, jer smo o tome čitali ili čuli od prijatelja. Nutricionista Endi Belati otkriva koje zdrave namirnice, zapravo, nisu uvek preporučljive.

Zdravlje 20.03.2017 | 15:53
Zdrava hrana koju treba izbjegavati?
Multivitamine mnogi od nas svakodnevno uzimaju kao dodatak ishrani. Ipak, u brojnim istraživanjima se navodi da „nije pronađeno nikakvo opravdanje za naviku uzimanja pipula“. Neophodne su nam određene količine vitamina kao što su A, C i E kako bi organizam hranu pretvarao u energiju, ali istraživanja pokazuju da ih dobijamo i više nego dovoljno iz hrane koju jedemo, tako da nema potrebe unositi ih i kroz pilule.

Multivitamini
Kada cedite sveže voće i povrće, uklanjate im vlakna – ključni sastojak koji održava osećaj sitosti do sledećeg obroka. Ono što ostaje je šećer. Kratkoročno, ishrana sa visokim nivoom šećera i sa malo proteina podrazumeva osećaj gladi, promene raspoloženja i nizak nivo energije. Dugoročno, možete izgubiti mišićnu masu, jer se mišići hrane proteinom.

Alternative mlečnim proizvodima sve su popularnije poslednjih nekoliko godina, naročito bademovo ili sojino mleko. Ipak, bademovo mleko je praktično lišeno hranljivih materija. Bademi sami po sebi sadrže protein. Ali po zapremini, čaša bademovog mleka ima samo oko dva odsto badema i gotovo da nema nikakav protein, dok su vitamini dodati veštačkim putem. Dakle, ako ste u potrazi za istinski zdravom alternativom, odlučite se za sojino mleko ili kravlje mleko sa malom količinom masti.

Mnogi ljudi se trude da unose samo belanca, a žumanca izbegavaju zbog tvrdnji stručnjaka da su nezdrava jer podižu nivo holesterola. Ali, ima i dobrih vesti. Istraživanja pokazuju da za većinu ljudi, dijetetski holesterol (koji dolazi iz hrane koju jedete) zapravo nema mnogo uticaja na krvni holesterol. Dakle, ako nemate visok nivo holesterola, ne morate da izbegavate žumance.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje ima otprilike isto kalorija i masti kao maslinovo ulje. Ali, za razliku od kašike maslinovog ulja, koja ima samo gram zasićenih masti i više od 10 grama zdravih mono ili polinezasićenih masti, kašika kokosovog ulja ima neverovatnih 12 grama zasićenih masti i samo gram zdravih masti. Stručnjaci predlažu izbegavanje zasićenih masti jer su povezane sa visokim nivoom holesterola i rizikom od dijabetesa tipa-2.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar