Čuva kosti, štiti oči, jača srce...

Nakon raznih kiselih salata, turšija i kupusa, proleće je pravo vreme za osveženje uz mladi luk. Ovo povrće je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje.

Zdravlje 20.03.2017 | 15:51
Čuva kosti, štiti oči, jača srce...
Mladi luk možete da jedete svež ili kao dodatak jelima. Šta god da odlučite, obogatiće vaše telo vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica.

Istraživanja kažu da samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 miligrama vitamina C. Oba navedena vitamina su od ključnog značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Mladi luk je odličan i za zdravlje očiju. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Otkriveno je da mladi luk štiti oči i od upala.

Vitamini A i C, koji mogu da se nađu u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna antioksidantna svojstva. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanasa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C takođe može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Da bi se u potpunosti doživeo slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice treba da su čvrste i bele, a vrhovi sveži i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrednosti.

B 92
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Misko

20.03.2017 15:19

Najjaca roba je mladi luk u svim oblicima,od satrice do mixa sa zelenom salatom.bozje davanjeeeee.

ODGOVORITE
Name

Satrica

21.03.2017 12:17

Cuj satrica hahahahh valjda siriluk djes ti rasto jebote

Name

semberac

21.03.2017 20:09

kod nas je satrica a djes ti rasto jel tamo gdje se za božić kolje zaoblica a ne pečenica.

Name

Igor Josipovic

22.03.2017 00:12

Ovo je tacno, ali mladi praziluk ima 25x vise zdravih sastojaka od mladog luka, a kad se nareze u dodiru sa zrakom ne stvara u sebi sumpor koji je otrovan