"Nasljeđe": Počast najmlađem borcu

Članovi Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Republike Srpske danas su na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, federalna opština Maglaj, položili vijence i odali počast za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo prije 24 godine.

Republika Srpska 19.03.2017 | 18:20
"Nasljeđe": Počast najmlađem borcu
Predsjednik bijeljinskog odbora Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Branislav Šušljik rekao je Srni da je dužnost i obaveza da se od zaborava sačuva žrtva Spomenka Gostića, ali i svih očeva koji su svoje živote utkali u temelje današnje Republike Srpske.

"Spomenkova hrabrost i odluka da u teškim vremenima bude sa ljudima koji su branili svoje postojanje na rodnoj grudi, mora da bude trajno podsjećanje budućim generacijama da su za opstanak na ovim prostorima ginuli i najmlađi", istakao je Šušljik.

On kaže da je djelo Spomenka Gostića trajno za srpski narod i otadžbinu Republiku Srpsku.



Prema njegovim riječima, današnjem pokloničkom putovanju prisustvovali su i predstavnici gradskih odbora "Nasljeđa" iz Banjaluke i Doboja, Gradske uprave Bijeljine, te djeca poginulih boraca, članovi njihovih porodica i drugi ljudi dobre volje.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići, na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Izvor/foto: SRNA

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Hm

19.03.2017 17:54

Zanimljivo bi bilo znati koliko aktivnih vojnih starjesina vojske RS je poginulo u ratu.

ODGOVORITE
Name

re

19.03.2017 18:33

I ko je dao dozvolu da dijete bude na frontu, za ovaj mladi život neko mora na robiju, za*ebi šuplju o otadzbini

Name

re hm

20.03.2017 09:00

Koliko je tvojih mudjehedina poginulo to pitaj bolje.zbog ove djece koji su braneci svoj prag zivot dali nikad netreba dozvolit da zazivi plan onog teroriste alije a kojeg je naslijedio nista bolji sin . nikad Republika Srpska nece biti bosna

Name

Dzoo

19.03.2017 18:36

Momcino laka ti zemlja a ovim politikatnima pozelio bi najgore

ODGOVORITE
Name

Poredjenje sa Boskom Buhom

19.03.2017 19:11

Mozda je ruzno reci ali ovo ispada kao ona prica o Bosku Buhi 12 godisnjem narodnom heroju uiz 2 svj. rata

ODGOVORITE
Name

Kneževo

19.03.2017 19:16

Bog da ti primi dušu u Rajska naselja, jer ti život svoj mladi dade za Krst Časni i slobodu zlatnu, ispunjavajući Svetu Hristovu Zapovijest "dati život za prijatelje svoje"

ODGOVORITE
Name

Još

19.03.2017 19:46

Jedna u nizu bruka Srpskog naroda i njegovih država Republike Srpske i Srbije,da ovakav lik nena spomenika,trga,avenija itd. stvarno bruka dok neko ko je molio za bombardovanje Srba ima spomenik.

ODGOVORITE
Name

Jovo

20.03.2017 17:05

Spomenko je sam napao bunker sa dvije bombe i neutralisao ga ko Bosko Buha.

ODGOVORITE
Name

zh

20.03.2017 18:14

Jovo neka ti bog sudi za ove rijeci.

Name

Jovo

20.03.2017 20:35

Raspitaj se malo pa komentarisi.

Name

Mile

20.03.2017 17:51

Oprosti mi mali Spomenko, ali ne mogu da se ne osvrnem na ovu pomamu zvanu Spomenko Gostić, kada Spomenka ima širom Republike i niko ih se nikad nije sjetio, ima ih po troje iz jedne kuće i maloljetnih i ženske čeljadi koji su kao i Spomenko branili kućni prag. Njihove majke su još žive kao opomena, ali ne vrijedi. Neko je negdje presudio da veliča Spomenka, a ostali će ostati anonimni, iako su bog mi je svjedok i u borbi i ui smrti isti.

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2017 20:50

Ti si bruka od čovjeka.

Name

pop

20.03.2017 20:26

Dok su djeca ginula drugi su svercovali ronhil i sada glume patriote i borce za srpstvo.

ODGOVORITE
Name

Opet zamjena teza

21.03.2017 07:55

Kod Srba postoji stalni sukob između ličnosti/partija i dalje kroz sve organizacije i udruženja.Ta iscrpljujuća borba ne prestaje nijednog trenutka i stalno produbljuje jaz između naroda,svrstanog na žalost kroz dva nepomirljivo suprotstavljena politička bloka.Tako sada traje "otimanje" oko tog nesrećnog dječaka,čiji će podmlaci ušuškani kroz nekakve nove vidove boračkih udruženja odnijeti cvijeće kod spomenika ili kod groba i onda svi navale da se slikaju i prikazuju na facebook stranicama toliko napadno da više nije jasno da li su oni otišli tamo stvarno zbog onoga što izjavljuju ili samo zbog sebe i nekih ciljeva onoga ko stoji iza forsiranja naprasnih izljeva zahvalnosti i sjećanja a svi znamo da do prije tri godine većina nije imala pojma o životu i pogibije ovog dječaka.Takmičenje su otvorili Željka i Đokić brzopoteznim postavljanjem spomenika ovom dječaku u Doboju bez obavještavanja lokalnih vlasti i boračke organizacije.Samo su naredili direktorima srednjih škola u Doboju da dovedu đake sa nastave pred crkvu gdje je otkriven spomenik i gdje su Željka i Đokić držali govore.Od tada traje zloupotreba imena i ličnosti dječaka Spomenka, gdje dva politička bloka pokušavaju dokazati ko više poštuje ovo dijete odnosno ko misli na borce itd itd.

ODGOVORITE
Name

Nema naziva ulice, Srbi stoka!

21.03.2017 19:17

Ali u BL zato ima Tuzlanska i Jevrejska u strogom centru. Ne znam čime su Zidovi zaslužili da imaju ime ulice u samom centru. Gdje je onda i Romska ili Ciganska. Strasno ko sve odredjuje imena ulica! Na čast gradonacelnicima od prvog do zadnjeg.

ODGOVORITE