Zemlje bivše Juge dijele nekretnine

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom sveta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva.  Zemlje bivše SFRJ dijele nekretnine vrijedne više od 110 miliona dolara.

Region 18.03.2017 | 12:33
Zemlje bivše Juge dijele nekretnine
Očekuje se da uskoro u Beogradu bude održan sastanak o podjeli imovine bivše SFRJ na kome će predstavnici država koje su u bivšoj Jugoslaviji imale status republika razgovarati o podjeli 51 nekretnine, vredne više od 110 miliona dolara.

Bivša SFRJ imala 123 nekretnine širom svijeta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podijeljene 72 nekretnine.

– Naš je interes da što je moguće pre okončamo Aneks B i da jednostavno izadjemo s jednom čistom situacijom da i mi popišemo u punoj mjeri svoju imovinu, da napravimo svoje planove upravljanja, održavanja, korišćenja, prodaje, kupovine, manjih zamjena – ima tu raznih modela – rekao je za RTS generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Podjela imovine koju je posjedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.

U Aneksu B najviše se odmaklo – od podijeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekta. Čeka se podjela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu riješena.

Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi.

– Ono što je za nas bilo važno i zašto smo insistirali da se Moskva i Nju Delhi posebno tretiraju je pitanje reciprociteta jer je Srbija na osnovu sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i mi inisistiramo da se pitanje reciprociteta, onoga što smo mi dali jedni drugima uzme u obzir – istakao je Odalović.

Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dvije u Njujorku jedan u Njemačkoj, Japanu i Švajcarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekretnine.

(Telegraf)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

misslim

18.03.2017 13:21

Pozuriti sa tim i prodati bagatela su ovi sta je Tito imao oni sad zure da prodaju.

ODGOVORITE
Name

Re

18.03.2017 13:45

A sve u cilju vitalnih nacionalnih interesa.

Name

Lobi

18.03.2017 13:28

Evo sanse za Dodikova predstavnistva,ako opet ne nametne Bakir pa ode u ruke BiH.

ODGOVORITE
Name

bošnjak

18.03.2017 16:58

Imovinu dijele države nastale raspadom Juge ,šta ima Dodo sa tim?????brzo popij dozu prolupo si.

Name

virus

18.03.2017 19:57

Pa BiH inije neka drzava, vise izgleda kao banana republika.

Name

re Bosnjak

18.03.2017 20:15

Eto vidiš bošnjak zašto mi nemozemo zajedno,zato sto bi vi sve opet sebi prisvajali