Spašen Todorić, vlasnik "Agrokora"

Agrokor je u poslednje dve nedelje dogovorio dodatnih 300 miliona evra kredita s ruskom Sberbankom, što je kompaniji dovoljno za plaćanje svih dospelih obaveza prema dobavljačima.

Region 17.03.2017 | 14:58
Spašen Todorić, vlasnik "Agrokora"
Upućeni tvrde da bi taj koncern do kraja sedmice s tim novcem trebalo da zatvori i sve dugove prema državi, piše Večernji list.

U medijima se baratalo brojkom od šest milijardi kuna duga (809 miliona evra), ali je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić to više puta demantovao.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić je tako, ocenjuje Večernji, kupio vreme za predah i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko nedelja čeka "crna budućnost".

Odrazilo se to i na tržište kapitala, pa je pad deonica kompanija koje su u sastavu Agrokora znatno usporen, a deonice Zvijezde i Belja su rasle.

Izvori bliski kompaniji kažu da nema mesta panici i da će se u narednim danima rasplesti plan restrukturiranja firme, a po kom bi došlo i do vlasničkog prestrojavanja.

Porodica Todorić ostaje u vlasništvu kompanije, kažu, ali u kom obimu, još se ne zna, što sugeriše da je Ivica Todorić spreman da se odrekne dela Agrokora kako bi spasio kompaniju, navodi se u tekstu Večernjeg lista.

Druga strana tvrdi da će biti postavljen novi Nadzorni odbor kompanije, a da će u upravu ući stručnjak za finansije koji bi vodio finansijsko restrukturiranje. Time je značajno ublažen stav koji se mogao čuti među poveriocima početkom nedelje, kada su tražili da se Todorić potpuno povuče iz upravljanja kompanijom.

Kreditom u visini od gotovo 2,3 milijarde kuna, Todorić je smirio poverioce, očito i dobavljače koji sada više nemaju instrument za eventualni pritisak pretnjom blokadama.

Najveći izazov je PIK kredit koji je Todorić ugovorio 2014. kao lični dug od 485 miliona evra, jer ako Dojče banka i pomisli da kredit neće biti vraćen, može i pre juna 2018. da naplati potraživanja preuzimanjem deonica raznih Agrokorovih preduzeća.

Ipak, kako se može čuti, Dojče banka ne namerava da povlači nagle poteze, već je spremna i da sufinansira oporavak Agrokora ako se u njemu smanji uticaj porodice Todorić.

Osim nemačke državne banke, u Agrokoru je prisutno i oko 1,3 milijarde evra ruskog državnog kapitala kroz kredite ruskih kreditora, Sberbanke i VTB-a, piše Večernji list.

(Alo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

neutralni

17.03.2017 14:03

Ne spašavaju Rusi Todorića nego svojih 1,3 milijarde Eur-a, koliko su mu kredita dali, a ovaj ne može da isplati obaveze. Tu je još oko 4 milijarde u vrijednosti KM dobavljačima i još par milijardi obveznica i drugih kredita. Konzum odnosno Agrokor je bio Tuđmanov projekat ekonomske kolonizacije Balkana, ali je zagrizao više nego što može progutati. Zato je bitno kupovati naše proizvode u našim trgovinskim lancima, bez obzira iz kojeg entiteta, samo da je naše.

ODGOVORITE
Name

Dragan

17.03.2017 14:09

A sad, braćo Rusi, otkupljujte jednu po jedni firmu od njega. Za kamate, naravno...

ODGOVORITE
Name

#

17.03.2017 16:34

U svim balkanskim korama od banane, svi bolesni na kraju padnu.

ODGOVORITE
Name

DRAGANA

31.03.2017 16:05

Pašćemo na žalost samo mi koji smo u njegovim firmama zaposleni za njega se ja ne sekiram ič.

Name

Ceca

14.05.2017 20:42

Kako god da bilo, moje je iskustvo da je to čovek koji redovno isplaćuje plate i dodatke i da je u direktnom kontaktu sa zaposlenima jedan kulturan, ljubazan, normalan čovek koji poštuje svog radnika, nije ga sramota da popije kafu u kafiću sa svojim zaposlenim koji je u zaprljanom radničkom odelu. Oni koji ne valjaju su poslodavci u zemlji u kojoj gospodin Todorić ima preduzeća, oni se k..če, prete, bahati su. Pričam o ličnom iskustvu. Mene on zanima kao poslodavac, ne zanima me njegov kapital, a kao poslodavca smatram ga korektnim.

ODGOVORITE