Nema zapošljavanja članova porodice u britanskom parlamentu!

Prema novom pravilniku koji je donet danas u Velikoj Britaniji, ta zemlja će zabraniti članovima parlamenta da zapošljavaju supružnike, rođake ili saradnike, prenosi AFP, podsećajući da se sve dešava u trenutku kada Francusku potresa takav skandal.

Zanimljivosti 17.03.2017 | 14:50
Nema zapošljavanja članova porodice u britanskom parlamentu!
Nezavisni standardni parlamentarni organ (IPSA) naglasio je da se promene pravilnika o zapošljavanju za poslanike ne odnose na one koji su već zaposleni i imaju porodične ili poslovne veze u parlamentu.

Taj pravilnik počeće da se primenjuje nakon sledećih izbora, zakazanih za 2020. godinu.

„Verujemo da zapošljavanje povezanih lica nije u skladu sa savremenom praksom zapošljavanja, koja iziskuje fer i otvoreno zapošljavanje, koje će ohrabriti različitost na radnom mestu“, rekla je šefica parlamentarnog organa IPSA Rut Evans.

Oko 150 od 650 članova britanskog parlamenta, što je skoro četvrtina njih, zapošljava članove svoje porodice.

Jedan od kandidata na predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Fijon, koji je na početku izborne trke viđen kao favorit, nalazi se pod istragom zbog zloupotrebe javnih sredstava. On je navodno plaćao svojoj ženi i deci na stotine i hiljade evra za, kako se sumnja, lažne poslove asistenata u francuskom parlamentu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar