Sveštenik pronašao dijamant od 706 karata i predao ga vlastima

Sveštenik u Sijera Leoneu je pronašao nebrušeni dijamant, najveći nađen u ovoj zemlji u poslednjih 40 godina i predao ga vladi u nadi da će to pomoći razvoj njegove zemlje, javljaju danas agencije.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Pastor Emanuel Momoh je našao dijamant od 706 karata u selu Jakadu na istoku dijamantima bogatog Sijera Leonea, a juče ga je predao predsedniku Ernestu Bai Koromi.

Koromi je izrazio zahvalnost, rekao da ga raduje što niko nije pokušao da prošvercuje dijamant iz zemlje i obećao da će kamen biti prodat onome ko najviše plati na najtransparentiniji mogući način. Dijamant, za nijansu manji od paka za hokej, je drugi najveći ikada nađen u ovoj zapadnoafričkoj zemlji. Rudari su 1972. našli "Zvezdu Sijera Leonea" od 968,9 karta, koja je kasnije prodata za 2,5 miliona dolara.

Momoh je agenciji Asošijeted pres rekao da je predao dijamant jer je bio dirnut razvojem koji je u toku u regionu Kono, gde ga je i pronašao. Raduje ga izgradnja puteva i poboljšanje snabdevanja električnom energijom, nakon skoro 30 godina iznenadnih nestanka struje. "Verujem da vlada može da uradi više, posebno kada država prolazi kroz ekonomske izazove", rekao je sveštenik.

Dijamanti su bili glavni izvor finansiranja desetogodišnjeg građanskog rata u Sijera Leoneu, okončanog 2002. godine. Uprkos svom ogromnom mineralnom bogatstvu, ova zemlja je jedna od najsiromašnijih na svetu.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.