Kapetan Dragan se žalio Komitetu UN

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, podneo je preko punomoćnika predstavku Komitetu UN za ljudska prava zbog nezakonitosti 11-godišnjeg pritvora u Australiji i Hrvatskoj, kao i nezakonite ekstradicije, saopštio je danas njegov pravni zastupnik pred Komitetom advokat Goran Cvetić.

Region 16.03.2017 | 18:45
Kapetan Dragan se žalio Komitetu UN
U istom saopštenju Cvetić osporava i postupanje hrvatskog pravosuđa, navodeći da je Hrvatska retroaktivno optužila Vasiljkovića po odredbama Osnovnog krivičnog zakona iz marta 1993. godine, a Vasiljković se tereti prema optužnici tereti za krivicna dela ratnih zločina koja su izvršena između juna 1991. i februara 1993. godine.

"Ovakvim postupanjem hrvatsko pravosuđe krši osnovne postulate svog ustavnog i krivičnog prava koji predviđaju da se ni jedan zakon ne može primenjivati retroaktivno", naveo je Cvetić.

Istovremeno, Cvetić je napomenuo da postupanje hrvatskih sudova krši i drevno pravno načelo "nulla poena sine lege" - nema kazne bez zakona, budući da ni jedno krivično delo za koje se goni Vasiljković nije u Hrvatskoj bilo propisano kao krivično delo pre marta 1993. godine.

Šta više, u vreme navodnog izvršenja krivičnog dela "napada na Glinu" u junu 1991, za šta je optužen Vasiljković, na snazi je bio Krivični zakon SFRJ, budući da se Hrvatska otcepila od Jugoslavije tek 8. oktobra te godine.

Vasiljković, inače, negira sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret, pri čemu je primenu nevažnosti hrvatskog zakona na osnovu kojeg je gonjen isticao i njegov advokat Dan Mori u postupku ekstradicije u Australiji.

Međutim, kako je naveo Cvetić, u ekstradicionom postupku u Australiji, Vasiljkoviću je nezakonito bilo uskraćeno pravo da ima uvid u prepisku između Australije i Hrvatske.

Isti stav je izneo i u prigovoru na optužnicu preko advokata Slađane Čanković iz Zagreba, pri čemu su hrvatski sudovi taj prigovor u potpunosti ignorisali, tvrdi Cvetić.

Vasiljkoviću je u toku suđenje pred Županijskim sudom u Splitu, a njegov punomoćnik navodi da se predstavljanje dokaza tužilaštva okončava 20. marta, nakon čega sledi dokazni postupak odbrane.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

miloš

16.03.2017 18:33

E moj Dargane ti iz Australije došao u Hrvatsku da praviš neku srpsku državu RSK ???i mislio si da če biti priznata i da če opstati?????ko te nasamari ako boga znaš.Sada treabaš tražiti da odbranu finansira onaj ko te uvukao u to.

ODGOVORITE
Name

Svedska

19.03.2017 08:46

Sad nek se obrati kreatorima stvaranja velike srbije SPC,SANU i drugim koji su imali ideju velike srbije.

Name

Shame on Australia

16.03.2017 18:58

Sram bilo Australiju.

ODGOVORITE
Name

E

17.03.2017 06:33

Ti Dragane u corci a ratni profiteri na vlasti pa ti brani srpstvo.

ODGOVORITE
Name

Mihailo MIKIC

17.03.2017 23:44

Dragan je kao SRBin i covjek svoju nacionalnu duznost i obaveza prema Bogu i SRBskom Rodi savjesno izvrsio za razliku od SRBa koji znaju samo da pametuju!

ODGOVORITE