Biljna ulja, glavni krivci za epidemiju gojaznosti

Najveći uzročnik prave epidemije gojaznosti širom sveta je biljno ulje, posebno sojino i palmino, i činjenica da je poslednjih nekoliko decenija postalo izuzetno pristupačnije nego ranije, što je dovelo do njegovog masovnog korišćenja u prehrambenoj industriji i kuhinjama širom sveta.

Zdravlje 16.03.2017 | 09:31
Biljna ulja, glavni krivci za epidemiju gojaznosti
Profesor Tim Benton sa Univerziteta u Lidsu kaže da se seća kako je, dok je bio mali, njegova majka veoma pazila na količinu ulja koje je koristila prilikom kuvanja. Ne toliko zbog zdravlja, već zato što ulje nije bilo toliko pristupačno.

„Premotajte vreme na sadašnjost i videćete da je ulje vrlo dostupno svuda i prilično jeftino. Zato se danas koristi mnogo slobodnije i u većim količinama“, kaže Benton.

Ne samo da je u pitanju korišćenje u kuhinjama, već je ulje ključni sastojak mnogih proizvoda koje ljudi kupuju u prodavnicama.

U stvari, čovečanstvo unese oko 85 odsto kalorija kroz biljna ulja, sojino i palmino, pšenicu, pirinač, kukuruz, beli šećer, ječam i krompir.

Rastući je trend da ljudi, nevezano za državu i deo sveta u kojem žive, imaju sve sličniju ishranu i konzumiraju hranu bogatu kalorijama i siromašnu drugim hranjivim materijama.

Profesor Benton to direktno povezuje sa globalnom trgovinom, jer je proizvodnja biljnih ulja i useva iz kojih se dobijaju „eksplodirala“ protekle u tri decenije.

Osim veće proizvodnje, Benton dodaje i trgovinske sporazume, koji su omogućili jeftiniji i lakši izvoz i uvoz ulja. Velikodušne državne subvencije u Maleziji i Indoneziji, sa ciljem da se poveća proizvodnja za izvoz, takođe su doprinele spuštanju cene biljnih ulja.

Samim time, rasprostranjenost i pristupačnost dovela je do drastično veće upotrebe ulja, kako u domovima širom sveta, tako i u industriji gde su u skladu sa kapitalističkim principima maksimiziranja profita vlasnici kompanija počeli da se prebacuju na sve jeftiniju sirovinu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar