Vučić zna da je mir najbolji za Srpsku

Nikola Poplašen, bivši predsednik Republike Srpske, u ekskluzivnom intervjuu za „Aferu“ govori o aktuelnoj situaciji u Srpskoj, svom povlačenju iz politike, o Miloradu Dodiku, razlazu sa Vojislavom Šešeljem, kao i o politici premijera Srbije Aleksandra Vučića prema Republici Srpskoj.

Region 14.03.2017 | 19:44
Vučić zna da je mir najbolji za Srpsku
Kada sam jednom prijatelju rekao da radimo intervju, on je pitao: da li je taj čovek živ, čime se bavi?

-Živ sam. Predajem na Fakultetu političkih nauka i Pravnom fakultetu u Banjaluci. I spremam se za penziju.

Zašto ste se povukli iz politike?

-Narod ne bira vođu da bi mu on ugađao već da bi ga doveo do cilja. Za to je potrebno imati jak želudac. Na primer, morate da budete ljubazni i snishodljivi i prema onima koje ne možete očima da vidite. Znate da su dušmani vašeg naroda, ali i da sudbina naroda od njih zavisi. Da bi to čovek uspeo, mora da bude u punoj fizičkoj i mentalnoj snazi i spreman na kompromise koji mu se gade više nego što sam ja spreman.

Kako danas gledate na svoje bavljenje politikom?

-Ja sam zastupao nacionalnu politiku koja je definisana u ratu. I koja je, po mom dubokom ubeđenju, bila istorijski i moralno duboko ispravna. Međutim, tok događaja je takav da je istorija osporila realnost naših glavnih nacionalnih ciljeva.

Kao što je Velika Srbija?

-Između ostalog.

Da li to znači da ste odustali od te ideje?

-Politika mora da se prilagođava realnosti, da se vodi razumom, a ne srcem. Ideja o tome da svi Srbi žive u jednoj državi je opravdana, ona treba da bude naš dugoročni nacionalni cilj, ali sada ta politika nije sprovodiva i insistiranje na njoj bi nas uvalilo u probleme, u rizik da izgubimo i ovo što imamo. U situaciji kad ne postoji nijedna svetska sila koja je zaista spremna da zaštiti srpski narod, vođenje Srbije i Srpske je mnogo mukotrpniji posao nego što većina može i da zamisli.

Malo ste prisutni u javnosti?

-Tako se dogodilo. Javnost nešto posebno ne zanima šta ja mislim, a ja još manje osećam potrebu da nešto kažem.

Imate li ikakve kontakte sa Dodikom? Zove li da čuje Vaše mišljenje o nekom pitanju?

-Nikad. Ni pisma, ni razglednice. (Smeh)

Ni kao člana Senata RS?

-Nisam član Senata.

Kako niste? U zakonu piše da je bivši predsednik RS automatski član Senata.

-Piše. Ali Dodik se postavio iznad zakona. Prvo sam ja prestao da idem na sednice jer nisam hteo da učestvujem u njegovoj predstavi „i posle Tita, Tito“, a onda me je on izbrisao iz članstva.

Šta je sa ostalim predsednicima?

-Dodik je precrtao i Biljanu Plavšić, Mirka Šarovića i Dragana Čavića.

Zašto je došlo do Vašeg razlaza sa Šešeljem?

-To je pitanje za Šešelja. Samo on zna odgovor.

Vučića ste upoznali u ratu. Šta je radio na Palama?

– Ono što je najbolje znao. Mi smo tad pokretali novinsku agenciju SRNA i srpsku televiziju i on je u tome učestvovao.

Neki mu zameraju što nije ratovao sa puškom?

-Oni što su živeli ovde, pa kad se zaratilo pobegli u Srbiju ili oni što su živeli u Srbiji, a sve vreme rata nisu prešli Drinu? Bez medijske pripreme i bez dobrog oranja na medijskom polju nema dobrog prinosa na bojnom polju. Mi smo te 1992. na ratištima dobro stajali, ali smo gubili na polju propagande i medija. Pa smo pokušavali da to popravimo. Vučić je došao da nam pomogne.

Kako ste kasnije sarađivali?

-Vrlo korektno. On je bio generalni sekretar kod Šešelja, a kod mene je to bio Ognjen Tadić. Obojica plahoviti i vrlo efikasni u poslu.

Kako ocenjujete njegovu politiku prema BiH i RS?

-Kao trezvenu. U granicama mogućeg. Mislim da je našao ravnotežu. Što je u vreme kad ne postoji nijedna sila koja je spremna da se založi za srpski narod, krajnje odgovorno. Vučić zna da je čuvanje mira u BiH najbolja odbrana RS.

Vas su tenkovi NATO pakta izbacili iz kabineta predsednika republike?

-Ovi iz Saveza Sloga su više puta išli kod visokog predstavnika i molili ga da me smeni, a i njemu to bilo srcu milo, pa me smenio.

Ko je činio „Slogu“?

-Biljana Plavšić, Dodik, koji je tada bio vršilac dužnosti premijera i Živko Radišić, koji je bio srpski član Predsedništva BiH.

Zanimljivo je da je odluka o smeni saopštena 5. marta 1999, istog dana kad i odluka o proglašenju Brčkog za distrikt. Jednim udarcem dve muve.

-Nije slučajno. Kad udare po Srbima ovi sa Zapada, gledaju da to što više zaboli. Setite se vidovdanskog izručenja Miloševića Hagu. Oko 11. sam ja smenjen, a oko 15. je iz Beča stigla vest o otimanju Brčkog.

Šta je posle bilo?

-Dodik je kao dao ostavku, Radišić je kao doneo odluku da se povuče iz Predsedništva i drugi srpski predstavnici su kao napustili zajedničke organe. I junački istrajali celih sedam dana. Toliko su bili dosledni u odbrani nacionalnih interesa. A onda se vratili i krenuli u ofanzivnu razgradnju RS, u masovno prenošenje nadležnosti sa Banjaluke na Sarajevo.

Šta se ovo događa u BiH?

-Ništa što se nije već događalo. Sve se ponavlja. Samo što u istoriji svako ponavljanje izgleda karikaturalno u odnosu na prethodni slučaj.

Šta hoće Muslimani i Hrvati?

-Ono što im naredi Zapad. Oni su uvek samo izvršioci tuđe politike, oruđe u rukama Zapada. Kad god Hrvati i Muslimani udare na Srbe, treba imati na umu da su oni samo isturena pešadija politike koja je osmišljna negde u Briselu, Bonu, Vašingtonu ili Londonu. Da nije tako, sve ovo u BiH bi bilo rešeno još 1992. I bilo je rešeno.

Lisabonskim dogovorom?

-Da. A onda je došao američki ambasador Cimerman i, po priznanju obojice, naredio Izetbegoviću da prekrši dogovor i nastavi rat.

Bakir Izetbegović samo nastavlja ono što je otac Alija počeo?

-Upravo tako.

Otkud odluka o podnošenju zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid?

-Nalog sa Zapada.

Šta je cilj?

-To je Dodik najbolje definisao. Cilj je razaranje i ukidanje RS.

A Srbija?

-Srbija je ovde kolateralni cilj. Da se što više oslabi i okruni. A kud ćeš više nego kroz ukidanje Srpske?

Kako ocenjujete odgovor Dodika, Ivanića i SDS na ovaj udar?

-Dobro se drže. Ispoljili su visok stepen nacionalnog jedinstva, što je jedan od najvažnijih preduslova da bi se odbranili srpski interesi.

Hoće li to jedinstvo opstati?

-Nadam se. Mislim da se u Srpskoj izgradila svest da je jedna stvar neupitna, a to je njena odbrana. To je iznad svih razlika i pojedinačnih interesa.

Da li je moguće iskreno pomirenje Srba i Muslimana?

-Nije. Pomirenje je moguće, ali ne iskreno. Moguć je suživot na distanci. Pristojni komšijski odnosi. Dovoljno.

A sa Hrvatima?

-Sa njima treba biti na još većoj distanci. Prekinuti sve odnose, osim onog minimuma koji je neophodan za raščišćavanje spornih pitanja i za život jednih pored drugih u miru.

Zašto tako oštro?

-Zato što su Hrvati u 20. veku sve tri prilike koje su imali iskoristili da počine užasne zločine nad Srbima. Sa ciljem da nas istrebe. Svako približavanje će otvoriti mogućnost novih sukoba, koje bi Hrvati, u to ne treba sumnjati, pokušali da iskoriste da dokrajče, da citiram akademika Milorada Ekmečića, ostatak zaklanog naroda u Hrvatskoj i BiH.

Hoće li biti hrvatskog entiteta u BiH?

-To ne zavisi ni od Srba, ni od Hrvata. Odlučuju krupniji svetski vetrovi. Za sada, na Zapadu se boje da bi dalje cepanje BiH dovelo do stvaranja muslimanske države, koja bi mogla da predstavlja bure baruta u Evropi. Zbog toga su nas u Dejtonu i uterali u zajednicu.

(Afera)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

DA TI VJERUJEMO

14.03.2017 18:56

I SAD DA TI VJERUJEMO. ŽIIVIO IPAK SLOBODAN JOVANOVIĆ.

ODGOVORITE
Name

Zbogom Bosno

14.03.2017 19:07

Bitno je da su nas utjerali u jednu zajednicu, a kako je nama u toj zajednici nikog ne zanima. Zato ja sve to zovem novom vrstom ropstva, eu-neokolonijalizam.

ODGOVORITE
Name

Drasko

14.03.2017 20:26

U toj zajednici smo uglavnom samostalni, a i u Sarajevu drzimo 33,33% vlasti, tako da nije strasno kao prelazno rjesenje. Ako su Hrvati mogli cekati 45 godina da krenu u otcepljenje, a podrzani su od svih zapadnih drzava, sto se i mi ne bi primirili i kad i ako se stvore uslovi da ostvarimo vjekovni san, samostalnu Republiku Srpsku. Ne treba biti nestrplji vec treba graditi Republiku Srpsku, sto se danas nazalost ne radi, pa nam djeca odose na zapad.

Name

Re.

15.03.2017 02:26

Samo ti cekaj.Za 10 godina Srba ce biti u Bosni oko 500 hiljada a Bosnjaka 3 miliona.

Name

Leko

15.03.2017 05:23

Za 45 godina u bih ce biti 80% muslimana.

Name

Pendula

14.03.2017 20:28

Iskreno jos samo on je falio danas !

ODGOVORITE
Name

intelektualac

14.03.2017 21:07

Steta sto nam nisi na celu.

ODGOVORITE
Name

Narod

14.03.2017 21:10

Nikada te necemo prezalit, sto te idioti smaknuse. Neka si nam ziv i zdrav veliki covjece.

ODGOVORITE
Name

nacionalna manjina

14.03.2017 21:11

Kamo puste srece da nam je ovaj pametni covjek na celu RS

ODGOVORITE
Name

1998

14.03.2017 21:13

Jedini pametan i posten politicar..trebala bi opozicija njega da kandiduje za predsjednika jer jedini on moze da pobjedi,covjek je posten i skroman a vazi za najpametnijeg i najskolovanijeg politicara

ODGOVORITE
Name

re

14.03.2017 21:32

To je najbolji prijedlog,najbolji moguci.Cestitam.

Name

baka

14.03.2017 21:15

Kad se pametni povuku,ludaci dolaze na scenu.Zivio Poplasen.

ODGOVORITE
Name

ekonomista

14.03.2017 21:18

Iskren,pametan í odmjeren,svaka mu na mjestu.Vrijedan ugleda i postovanja.

ODGOVORITE
Name

nn

14.03.2017 21:27

Pametan profesor. Vrlo interesantno, na čelu države nema akademika.

ODGOVORITE
Name

Semberija

14.03.2017 21:54

Ovo nije klasični politički ološ, ovo je pravi političar sa jasnim nacionalnim mogućnostima i ciljevima. Prava je šteta što ovaj čovjek nije u politici nego su ga ovi lopovi sklonili. Nikola, vrati se na čelo Srpske.

ODGOVORITE
Name

rere

14.03.2017 22:21

Takav ugledan,castan,posten i obrazovan covjek smeta zapadu. Njima trebaju poslusne gnjide i fukare.......!

Name

Narod

14.03.2017 22:15

Dice se narod jedan dan i dovesti sebi na vlast predsjednika kakav je Nikola Poplasen,ja sam 1998 glasao za njega kao i 380 000 gradjana Republike Srpske i od tada ne glasam ali znam da ni jedan predsjednik nije dobio toliko glasova.Kad je mogao Rajko Kuzmanovic sa 85 godina da bude kandidat moze i Poplasen sa 63 godine da ima iko pametan u toj opoziciji da ga kandiduje.

ODGOVORITE
Name

Dumine

14.03.2017 22:17

Bal vampira.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.03.2017 22:28

Iskreno, otvoreno, bez dlake na jeziku i sa jasnim stavom, koji se ne poklapa sa stavovima ni jedne političke stranke u Srpskoj! Razlog više za poštovanje!

ODGOVORITE
Name

Srbija

14.03.2017 22:49

Najbolji predsjednik koga smo imali zato su ga svjetski mocnici oedma i smjenili

ODGOVORITE
Name

oo39

14.03.2017 23:41

Bez veze tip , sta to ima dobro kod njega . Dobar sto mrzi druge? Nikud vas to nevodi.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

14.03.2017 23:42

Ovo je jedini iskren Srbin u zadnjih 100 godina. Hvala prijatelju!

ODGOVORITE
Name

Kontras

15.03.2017 03:02

Svakome prema zaslugama. Kome je dobar neka ga vodi kuci. Ja sam sam sebi vodja . Ja necu da ginem ni za koga.

ODGOVORITE
Name

Slobodan Simić

15.03.2017 03:59

Jako fino,,bravo profesore.

ODGOVORITE
Name

Crni

15.03.2017 04:38

Taj isti mir je trebao 90 tih godina svima pa ga nismo mogli imati pa udri Sloveniju Hrvatsku pa se koplje najzad moralo slomiti na Bosni i Hercegovini i rasturise Yugoslavija a sad narod kopa po kontejnerima da preživi i umire od boleštine prije reda jer nema se sčim liječiti i ovo nam je kao neki MIR ? Svaka država danas ima kriminalce a kod nas kriminalci državu

ODGOVORITE
Name

Milica

15.03.2017 05:21

Kada vam je toliko pametan, šta je to uradio za vrijeme svoga mandata ? Kojih je pametnih prijedloga imao ?

ODGOVORITE
Name

Korni

15.03.2017 05:44

Vi što ga hvalite, pojma nemate.

ODGOVORITE
Name

ja

15.03.2017 07:36

Slazem se.

Name

Oj ha

15.03.2017 20:15

Iz kojeg naftalina ovaj izroni?

ODGOVORITE