U odsustvu osuđen na 20 godina

Državljanin Srbije Milorad Božić, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava JNA, osuđen je u riječkom Županijskom sudu, u odsustvu, na 20 godina zatvora zbog ubistva trojice civila i petorice zarobljenih hrvatskih policajaca.

Region 14.03.2017 | 09:22
U odsustvu osuđen na 20 godina
Drugooptuženi u ovom slučaju Cvijo Baždar oslobođen je optužbi za isti slučaj ubistva.

Kako navodi Hina, obojica su nedostupni hrvatskom pravosuđu i nalaze se najverovatnije u Srbiji, čiji su državljani.

Predsjednica sudskog vijeća sudija Jesenka Kovačić navela je da je utvrđeno da je Milorad Božić, zajedno sa sad pokojnim Živkom Lončarom, po naredbi njihovog tadašnjeg zapovjednika u jedinici rezervnog sastava JNA Nike Borojevića, u kamion ukrcao trojicu civila i uhvaćenu petoricu pripadnika MUP-a, te da su pomenuti ubijeni iz vatrenog oružja.

U ovom slučaju Božić je proglašen krivim za ratni zločin nad civilima, za šta je nepravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, te za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, za šta je dobio 20 godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

Sudija je navela da je Božić, u svojoj obrani, iznesenoj pred pravosudnim organima u Srbiji, potvrdio sve navode optužnice o odvođenju osmorice ljudi po naredbi i njihovom ubistvu, ali je tvrdio da on nije pucao, nego samo Živko Lončar.

Ipak, kako je dodala, svjedoci su tokom ovog postupka tvrdili da se govorilo kako su obojica pucala te da se i sam Božić hvalio da je ubijao, pa je sudsko vijeće utvrdilo da je kriv.

Zamjenik županijskog državnog tužioca u Rijeci Doris Hrast najavio je žalbu na ovu presudu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar