Barseloni je dosta "dosadnih kafića", turizma i suvenira?

Barselona je jedna od omiljenih evropskih turističkih destinacija i svake godine je poseti više od 32 miliona ljudi. Ipak, izgleda da je čelnicima katalonske lepotice prekipelo.

Putovanja 06.03.2017 | 11:17
Barseloni je dosta "dosadnih kafića", turizma i suvenira?
Prihodi od turizma predstavljaju 14 odsto gradske ekonomije, a sudeći po novoj najavljenoj regulativi, taj udeo bi mogao da se smanji.

Kako prenosi "Fast company", Barselona i njenih 1,6 miliona stanovnika počinju da trpe zbog "turističkog efekta" i gradonačelnica Ada Kolau zato priprema "Strateški turistički plan 2020", kojim će pokušati da "vrati grad u ruke njegovih stanovnika".

Gradski čelnici smatraju da turizam negativno utiče na male preduzetnike, da male radnje "istiskuje" iz centra grada na račun "dosadnih" kafića, prodavnica suvenira i sličnih mamaca za turiste.

Takođe, u zemlji koja se godinama bori sa nezaposlenošću dodatni problem predstavljaju seznoski poslovi, a kada se na to doda nekontrolisani rast cena nekretnina u gradskom jezgru vreme je za reakciju.

Kako pišu španski mediji, gradonačelnica želi da "ustroji turizam", da ublaži negativne efekte, kao i da uspostavi strogu kontrolu nad onim što posle novih propisa preostane u gradu.

Kako će to uticati na Barselonu ostaje da se vidi, ali je sasvim moguće da će joj vratiti malo onog duha iz devedesetih godina prošlog veka, koji se u poslednjoj deceniji ipak pomalo pretvorio u "turističku konfekciju".

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar