Sukob Srba iz BiH i Srbije - besmisleno!

Kada je 1912. godine na poziv „Prosvjete“ u Sarajevo, stigao, sada Sveti Nikolaj Velimirović, susreo se uglednim Srbima, Ćorovićem, Dučićem, Šantićem, Grdićem i drugim. Tada je izgorovio svoju kultnu rečenicu „svojom velikom ljubavlju Srbi Bosanci anektirali su Bosnu Srbiji“.

Bosna i Hercegovina 24.02.2017 | 07:44
Sukob Srba iz BiH i Srbije - besmisleno!
U tom trenutku BiH je pripada Austrogarskoj, koja je formirala najmlađi Bosanski Sabor. U njemu su iz tri kurije, kako su se tada zvale oblasti, sjedila 72 poslanika.

Broj poslanika određen je prema procentu stanovništva utvrđenom na austrougarskim popisima. Od 1879. do 1910. provedena su četiri.

Proporcija je izgledala ovako 4:6:7,75, zastupljenosti rimokatolici: muhamedanaci: istočno-pravoslavni.  U praksi u Saboru je bilo 24 muslimana, 16 katolika, 31 pravoslavac i jedan Jevrejin.

Kuriozitet je telegram saučešća koji je Bosanski sabor usvojio na sjednici 23. novembra 1910. godine. Naime Šćepan Grdić je u ime srpskog poslaničkog kluba predložio da se uputi telegram saučešća Ruskoj Dumi povodom smrti Lava Nikolajevića Tolstoja.

„Predsjedništvu Dume, Petrograd. Najmlađi slovenski Sabor izjavljuje svoje duboko saučešće velikom ruskom narodu povodom smrti velikog mislioca L.N. Tolstoja. Predsjednik Bosanskog Sabora.“

Tekst je jednoglasno usvojen, a telegram poslat.

Ovaj akt je bio  predmet diskusije u Beču, smatrali su da je Bosanski sabor izašao van okvira svojih nadležnosti, zbog toga je stiglo upozorenje. Ovim se pokazala nemoć Sabora, ali su se manifestovala osjećanja slovenske solidarnosti.

Slovenska solidarnost, a posebno želja za ujedinjenjem sa Srbijom iskazala se četiri godine kasnije.

Tu želju nedvosmisleno je prepoznavala Austrougraska koja je za sarajevski atentat optužila Srbiju. Manje se u javnosti govori o ponašanju srpskih, ali i drugih regruta iz BiH u Austrougraskoj vojsci.

Regruti iz BiH u Austrougarskoj su slati na ruski front.

Nepoznato je svjedoćenje regruta iz Sarajeva Riste Šošića, koje se može naći u arhivu Stare crkve u Sarajevu.

Prvi front na koji je raspoređen bio je Galicija kod Dunajca. Ratovao je za Austrougarsku, ranjen je, izliječen. Zanimljivo je da se na front, nakon ranjavanja, vratio poslije smrti Cara Franje Josfa, 1916. godine.  O čemu je govorio u svom svjedočenju.

„Za 22. XI bila je zakazana zakletva caru Karlu, ali već od prvog dana kako sam došao na front razmišljao sam kako da prebjegnem Rusima i da izvršim svoju dužnost, pa da se javim u srpske dobrovoljce“, svjedočio je Šošić.

I prešao je sa drugarom  Mitrom Kopljanjom.

U svjedočenju Šošić svjedoći o stotinama Srba koji su prebjegli Rusima jer nisu željeli da se bore za Germane.

O formiranju srpskih jedinica, na ruskom frontu, koje su kasnije prebacivane na Solunski front, kako bi zajedno sa srpskom vojskom sa Krfa učestvovali u oslobođenju. 
 
„Pođosmo, iako neispavani išli smo žustro, sretni da se nalazimo na onom putu koji nas vodi cilju: da stupimo u srpske dobrovoljce, da se odužimo srpskoj zavetnoj misli“, pričao  je Šošić.  

Tako je, ma šta god ko tvrdio, uz pomoć Rusa i saveznika otpočelo moderno ujedinjnje Srba sa obje strane Drine. Imajući u vidu istorijski, ali i svaki drugi kontekst, besmisleno je očekivati od predstavnika Srba iz BiH da stanu nasuprot Srbije.

Ukoliko se uzme u obzir činjenica da su u ovom trenutku tri kandidata za predsjednika Srbije porijeklom iz BiH, onda je još besmislenije pokušati napraviti jasnu granicu među jednim narodom.

Aleksandar Vučić porijekom je iz Bugojna, Vojislav Šešelj, rođen je u Sarajevu, Vuk Jeremić, porijeklom je Pozderac.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić takođe je rođen u Sarajevu, deda Slobodana Miloševića bio je sveštenik u Dabrobosanskoj eparhiji, Vuk Drašković je Hercegovac.

Inspiracija za tekst je konstatacija bivšeg reisa Cerića da je „Mladen Ivanić, u Beogradu izdao Bosnu.“

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

erturgul

24.02.2017 06:54

"Postalo je jasno da je Bosna i Hercegovina u ozbiljnoj krizi i da se sada samo traže povodi za međusobne obračune. Ako srpski lideri u BiH misle da brane Srbiju kao što su to već radili, molim ih da to više ne rade. Najveća pomoć nam je mir u Bosni i Hercegovini. Nakon više od dvadeset godina, najbolje bi bilo da makar pokušamo da ponovo budemo normalni", naveo je Cedomir Jovanović

ODGOVORITE
Name

E, AKO JE CEDO NE RASTURI

24.02.2017 07:08

NECE NIKO!!!

Name

re

24.02.2017 07:19

Trećerazredni političar sa nepređenim cenzusom i upitnom kriminalnom prošlošću. Pokušava političke poene skupiti preko tuđih leđa kao i u većini slučajeva do sad. Lik je nebitan.

Name

Земунац

24.02.2017 07:58

Зна ли ико од вас новопечених бошњака ко је Чеда Јовановић? ...наркоман,мафијаш,страни плаћеник,,,као и вњћина ваших идола и Федерацији. Водите га себи,браду је већ пустијо а сад маказе у руке па му дорадите на панталонама

Name

Drina

24.02.2017 08:17

Obrni, okreni al Drina i dalje tece i razdvaja Bosnu od susjedne drzave..

Name

Pero

24.02.2017 10:02

Čedo dobru travu pase

Name

Dragutin

24.02.2017 07:11

Nažalost svi ovi tzv.Srpski političari koji su pomenuti gore u tekstu,Srpskom narodu nisu do sada i neće doneti nikad ništa dobro.Sudbina Srpskog naroda naravno da treba da se rešava,ali to ne trebaju da čine ovi sadašnji političari kao što to nisu trebali da čine ni oni pre njih što su bili na vlasti,Jer političari samo sprovode ovde sve po tuđem nalogu i kao fol brinu o svom narodu,a u stvari najviše brinu o svom novcu i sebi i svojima.Ovo su namerno izazvane krize da se ne rešava ekonomski i materijalni položaj građana,već da se to odbaci u stranu jer sada imamo neku veštački izazvanu krizu,koja je već unapred pripremljena u nekom od centara moći(Brisel,Vašington,London),a političari su tu da je realizuju do kraja.

ODGOVORITE
Name

Ivan

24.02.2017 07:33

Vau,kako si pametan. Otkrio si rupu na saksiji

Name

Re.Dragutin

24.02.2017 08:32

Vidi se da si uzeo danas terapiju i odmah pricas pametnije

Name

Tata

24.02.2017 12:26

Srbi oni tamo koriste ove ovamo kao podkusurivanje. Uvijek bilo i bit ce. Vi u RS ste na pijaci sad cekaju u Bgd sta mogi dobiti za vas. A vi se i dalje ponasajte kako se ponasate. Bit ce te prodani to nije pitanje nego samo kad? A kao sto se vidi ekonomski vas unistavaju ovi iz Bgd uz pomoc domacih da bi vam bilo svejedno.

Name

arsa

24.02.2017 07:11

Besmisleno je komentarisati o ovom stanju u BiH. Sve se dešava po nagovoru velikih sila. Oni će ovo izvesti na čistac pa kako se kome svidi ili ne svidi.

ODGOVORITE
Name

inspiracija

24.02.2017 07:19

Namjerno neću navoditi neki dokument čiji je autor Bošnjak-musliman, jer biće odmah da je to laž i da je to pisano kako bošnjacima odgovara... Neću citirati ni nekog srpskog autora, koji je probosanski orijentiran, jer ćete reći da je to izdajnik Srbije, Srba i srpstva. Kao dokaz spomenut ću djelo ILIJE GARAŠANINA, koji se smatra ocem srpskog radikalizma! Pa ako neko smatra da je veći Srbin od njega, onda OK..... Pročitajte kako on u svom djelu „Načertanije“ iz 1844.godine govori o Bosnjacima, kao jednom narodu tri razlicite vjere, kao i o "potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena". ! Dakle, Ilija Garašanin u svom programu Načertanije (1844) narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli." Da bi plan velike Srbije tekao bez većih problema, i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio, Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se "ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka" i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo "u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka", i od strane "čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg." (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin ne spominje nikakve millete, nego na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni, dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka, bez obzira na vjeru).

ODGOVORITE
Name

Istina

24.02.2017 08:20

Tesko je nesto prihvatiti ako su te citav zivot ucili nesto sasvim drugo.

Name

mirko

24.02.2017 09:40

Boli vas Ikona na tavanu!

Name

@ inspiracija

24.02.2017 10:35

HVALA na odličnom komentaru.

Name

inspiracija

24.02.2017 11:11

hvala Vama, drago mi je vidjeti da ovdje još uvijek ima ljudi koji cijene argumentirano i kulturno komentiranje članaka, bez vrijeđanja i širenja mržnje.

Name

cvijet

24.02.2017 07:44

Bio sam jednom u hotelu "Palisad",na Zlatiboru i vidio kako postupaju Srbijanci sa Srbima iz BiH.Oni su kao stranci za njih.

ODGOVORITE
Name

Kiki

24.02.2017 07:57

Ma kakvi stranci. Glupi Bosanci.

Name

ime

24.02.2017 08:16

Evo ja idem svaki mjesec i nikad to osjetio nisam. A ako se neko zezne pa kaže Bosanac, odmah se ispravi i kaže da je mislio u geografskom smislu, kao Sremac, Šumadinac... A redovno svi u Srbiji kažu da smo mi u Republici Srpskoj čuvari pravog srpstva što je ostalo i da smo se mi oružjem izborili za slobodu i državu. Ti vjerovatno pričaš sa ovakvim kao Čedo Jovanović, čija je stranka imala 2,08 % na izborima, a od toga preko pola glasova iz opština u Raškoj oblasti gdje žive srbijanski muslimani. Kakav je to glupi mit da Srbe (i Hrvate) iz BiH u Srbiji i Hrvatskoj doživljavaju kao Bosance, čime se vi zanosite, pa to je nevjerovatno. Samo mitovi i laži: Bosanska lažna istorija, bosanski lažni jezik, bosanski lažni genocid, bošnjačka nacija... Kako više imate inspiracije da izmišljate??? Odakle vadite sve to?!

Name

zoka

24.02.2017 08:19

Bas tako mi smo za Srbiju samo.glupi Bosanci i tacka.Samo se ovi naši lopovi loze kupuju nekretnine u Beogradu pa voze im djeca auta sa BG tablama.

Name

Re Kiki

24.02.2017 08:47

Vas dvojica ste ocito pametni Bosnjaci.

Name

@cvijet

24.02.2017 10:22

To je istina 101%, uvijek smo za Srbiju bili i ostali Bosanci. Meni je to samo kompliment, pogotovo kada slušam kako se krevelje kada pričaju, ili kada pokušavaju ispasti smiješni. Jedno je činjenica koja se ne mijenja stoljećima: Djevojke iz Srbije su uvijek više gotivile momke iz Bosne, uvijek! (meni dosta).

Name

re ime

24.02.2017 10:40

Ta politika je gubitnička, a ti nastavi

Name

Don

24.02.2017 07:45

Dok su u raznim kurijama bili zastupljeni Bošnjaci različitih konfesija, tada je i bio mir u bosanskoj kući. Sranje je počelo s Načertanijem i manimupacijom pravoslavnih Bošnjaka. Istom mjerom je i Hrvatska uzvratila i nastao je bosanski lonac.

ODGOVORITE
Name

inspiracija

24.02.2017 08:32

U vrijeme kada Garasanin počinje propagirati ovo što sam gore citirao u svom komentaru, pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni, a ni kasnije, sve do 1920 godine!! Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine "Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje "ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi" eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni, koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom, dakle TEK 1920. godine srpska pravoslavna crkva se po prvi putpojavljuje u Bosni) I nikakve narodne veze nije bilo izmedju Bosnjaka pravoslavaca i Srba pravoslavaca....Bosnjaci pravoslavci (danasnji tzv."bosanski Srbi"), inace, poticu u ogromnoj vecini od stocarskih plemena pravoslavnih Vlaha, a ostatak od Bosnjaka bogumila i nikakve veze nemaju sa Srbima iz Srbije

Name

šta to reče

24.02.2017 09:10

Pravoslavnih Bošnjaka? Moj čukunđed iz Bileće koji se borio na Vučijem dolu je PRAVOSLAVNI BOŠNJAK? Sine, idi potraži dobrog psihijatra. Ali dobrog.

Name

@šta to reče

24.02.2017 09:45

Tvoj čukundjed jeste bio Pravoslavni Bošnjak, samo je još dodatno bio i glup. I ti si mi sav nekako na dedu, ljubi te majka. ❤❤❤❤❤

Name

Inspiracija

24.02.2017 10:08

Nisam to ja rekao, to su rijeci Ilije Garasanina, oca srpskog radikalizma...ako ne znas ko je on imas google, informisi se malo, nauci nesto o svojom istoriji , lijep pozdrav

Name

cvijet

24.02.2017 07:47

Ivanic je najveci mutljaros,samo sebe gleda,veliki egoista.

ODGOVORITE
Name

Ivanic kao Osim

24.02.2017 16:29

Dribla vas u mjestu.I to vam smeta.

Name

neznam

24.02.2017 07:54

Pa gdje je ta Dodikova sila i zastita srba kad su srbi najvise ugrozeni on se se negdje sakrio ,nesto je skrt u odbrani srba.

ODGOVORITE
Name

cvijet

24.02.2017 08:52

On sa advokatima priprema odbranu,stigo mu ferman,valja pred kadiju u Sarajevo.

Name

Logika...

24.02.2017 08:07

Kada je TAJ stigao 1912. Srbi su bili GLADNI. Kao i ovi sto stizu 2017. Opet gladni. Kad si gladan vise je razloga: Nesposoban si za posao...Ima posla ali si lijen...Nema posla zbog ovih sa fotke.... I trece, glup si.

ODGOVORITE
Name

Mali Perica

24.02.2017 08:15

Autor teksta je zaboravio staviti u tekstu da ja meďu srbijamskim političarima porijeklom iz BiH i ćuveni "travar" Čedo Jovanović,a porijeklo vuče po tastu,tašti i supruzi.

ODGOVORITE
Name

boro

24.02.2017 08:34

po nekim komentarima vidi se da bi vas bilo dosta srećnih da se zavadimo sa Srbima iz Srbije , nema od toga ništa . Šljama ima na svim stranama , ali to je nebitan broj , a ni Dodik ni njegovi poltroni nisu RS , kao ni što Vučić nije Srbija . Onaj sistem zavadi Srbe pa vladaj neka svi zaborave i još ima jedno kod nas više nema ko tebe kamenom ti njega hljebom , već samo oko za oko zub za zub i više , nikako manje .

ODGOVORITE
Name

Iskreno

24.02.2017 08:34

Kada svaki gradjanin Bih bude smatrao Bih svojom drzavom tek onda Bih moze da se oslobodi ovih tkz politicara koji truju gradjana 22 godine. Pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

inspiracija

24.02.2017 09:39

Upravo tako prijatelju moj. Zar je to toliko teško za razumijeti, kad svi budemo smatrali BiH svojom državom i kad svi u njoj budemo imali jednaka prava, biće nam svima bolje. naravno, veliko poštovanje treba imati prema susjednoj Hrvatskoj i Srbiji, kao zemljama koje su nam najbliže. Da smo normalni ( i oni i mi) trebali bismo jedni drugima biti najpreči, nebitno dal se izjašnjavamo kao Bošnjaci, Srbi, ili Hrvati. Međutim, jedno je poštovati komšiju, imati simpatije prema susjednoj državi u kojoj žive sunarodnici, a sasvim nešto drugo je gledati svoj interes i voljet svoju državu! Evo samo jedan banalan primjer, voli Srbija Republiku Srpsku i Srbe u njoj, to je činjenica i tu nema po meni ništa loše, ...voli i Hrvatska Hrvate u Hercegovini, ni tu nema ništa loše, ALI kad su u pitanju interesi tad ljubav pada u drugi plan, npr. kad govorimo o zaštiti poljoprivrednika određenim mjerama, Vlada Srbije štiti proizvođače u Srbiji, Vlada Hrvatske štiti svoje u Hrvatskoj, i niko ne mari za to da li će to biti na štetu poljoprivrednika u BiH (nebitno koje su nacije) ! I tek tada u tim momentima dođe do otrežnjenja, tek tada poljoprivrednici iz Ljubuškog, Bijeljine, Zenice shvate da pomoć i zaštitu jedino mogu tražiti od svoje države, koja će jedina stati iza njih, naravno u granicama svojih mogućnosti! To je suština našeg BH problema. p.s. i samo još da dodam, zaštita BiH svojim poljoprivrednicima bi bila puno jača, kad bi oni malo više vjerovali u nju, a manje se uzdali u susjedne zemlje kojima je (sasvim logično) preči interes njihovih ljudi.

Name

Kowalski

24.02.2017 09:17

Колико људи зна да су ови добровољци возом прешли цијелу Русију да би потом бродом препловили пола свијета и стигли на Крф. На том свом путовању на исток пролазећи украј Јекатеринбурга хтјели су да изађу из воза и спасу заробљеног цара Николаја који је бранећи Србију прогласио рат Аустроугарској и Њемачкој копајући тиме себи самом гробницу.

ODGOVORITE
Name

Krim

24.02.2017 16:32

Sve je to bilo uzaludno.Mislim,taj put i borba.Dovedoše komuniste na vlast i ovi sve upropastiše.Nema naše vlasti više ni na Kosovu ni u Makedonji,sto se tice te borbe.

Name

Zijad

24.02.2017 10:16

Zasto Ivanic prima masnu platu od BiH a radi u korist Srbije a protiv svoje drzave BiH.

ODGOVORITE
Name

Hm

24.02.2017 10:33

Uzeo si mi rijec iz usta :) Odlican komentar

Name

Zijad

24.02.2017 10:52

hvala. razumijemo se ;)

Name

Brzi

24.02.2017 11:04

Zlatna cetvorka.

Name

Re

24.02.2017 12:46

A za koga radi Bakir i čiju platu prima.

Name

BiH

24.02.2017 15:36

Bakira plaća Iran,a ova sića od plate iz BiH mu je za kahvu.

Name

fidelity loan bank

20.06.2017 23:06

Jeste li poslovni čovjek ili žena? Jeste li u financijskoj situaciji ili trebate sredstva za pokretanje vlastitog posla? , Dajemo legitimne zajmove ozbiljnim pojedincima ili poslovnim tvrtkama kojima je potrebna zajam. Mi smo registrirana tvrtka za zajam koja je spremna ispuniti potrebe pojedinaca koji žele biti veći u prvoj liniji akumulacije kapitala. Naši krediti nude se po subvencioniranoj kamatnoj stopi koja je pogodna svim građanima diljem svijeta i različitih zemalja . Spremni smo razgovarati s vama o tome kako možemo zadovoljiti vaše financijske potrebe. Ako ste zainteresirani za ovu veliku ponudu, kontaktirajte nas danas za hitan zajam. ZAHTJEV ZA ZAJM 1. kopija ID-a 2.3 Mjesec Izjava banaka 3.Prona boravka 4.Banking detalje za dobivanje kredita. Nakon što se ovaj zahtjev otpusti, iznos kredita će biti prebačen na vaše bankovne podatke koje nam pošaljete, a crna lista je dobrodošla, jeste li odbacili toliko tvrtki, Imate li poslovnu ideju, ali nemate financija, Imate loš kreditni rekord , Podnijeti zahtjev za rješenje problema vašeg doma. Čekajte svoj hitan odgovor na ovaj AD.or pošaljite e-mail na: ([email protected]) Osobni zajmovi Plati dan zajmovi Financije vozila Kućni zajmovi Savjetovanje o dugovima Poslovni zajam Studentski kredit Zajam za konsolidaciju Medicinski zajam Životno osiguranje / imovina također dostupna. @ Kontaktirajte nas Danas na E-mail: ([email protected]) Za više informacija.

ODGOVORITE
Name

Rade

30.10.2017 17:24

Bisancerisi Mars of Srbije..koljacka bagro of 1875,19@4 I 1945..l

ODGOVORITE