Turska i SAD gurnuli Bakira u sukob

Odluku o podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije Bakir Izetbegović je doneo na nagovor SAD i Turske.

Bosna i Hercegovina 24.02.2017 | 07:11
Turska i SAD gurnuli Bakira u sukob
To za „EuroBlic“ tvrdi nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbednosti SFRJ i Srbije Božidar Spasić.
 
On navodi da je informacije o, kako kaže, presudnoj ulozi Amerikanaca i državnog vrha Turske u odluci bošnjačkog člana Predsedništva BiH da ponovo zaoštri odnose sa Srbijom i Srpskom dobio od pouzdanih izvora i bivših kolega iz obaveštajnog sektora, koji su, prema njegovim rečima, imali uvid u poverljive zapisnike s poslednjeg sastanka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Bakira Izetbegovića.

"Izetbegovićev poslednji polutajni sastanak s Erdoganom organizovan je u Ankari krajem decembra prošle godine u jeku žestokih reakcija na referendum, koji je održan u Srpskoj povodom odluke Ustavnog suda BiH i osporavanja proslave 9. januara.



Na tom sastanku Izetbegović je dobio punu podršku turskog predsednika za podnošenje zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u sporu koji je BiH vodila protiv Srbije. Na tom sastanku čak su se predlagali i razni konspirativni nazivi za predstojeću Izetbegovićevu akciju u kojoj će mu turske vlasti, kako je dogovoreno, pružiti svaku vrstu pomoći", tvrdi Spasić.

Navodi da se prilikom navedene posete Turskoj o kojoj su, kako podseća, izveštavali i brojni federalni mediji, bošnjački član Predsedništva BiH sastao i sa ambasadorom SAD u toj zemlji Džonom Basom, od kojeg je Izetbegović, prema Spasićevim rečima, takođe dobio podršku za pokretanje novog spora sa Srbijom.

"Američki ambasador u Ankari takođe je hrabrio Izetbegovića da pokrene reviziju tužbe, obećavajući moralnu i diplomatsku podršku SAD naporima bošnjačke strane da `dođe do pravde`. Ljudi iz obaveštajnog sektora Srbije i Turske, u koje inače imam bezgranično poverenje, preneli su mi i to da je na sastanku sa Erdoganom Izetbegović dogovorio i načine finansiranja revizije tužbe.

S obzirom na to da iz budžeta BiH, zbog protivljenja predstavnika Srpske u zajedničkim organima, ne bi mogao da izvuče ni prebijenu paru za plaćanje spora koji će koštati desetine miliona KM, Izetbegović je od turskog predsednika dobio obećanje da će revizija biti finansirana preko raznih fondova za pomoć islamskom svetu. Takvih fondova u Turskoj, inače, ima na stotine", ističe Spasić.

Da se ranije tvrdnje brojnih političkih stranaka i funkcionera Republike Srpske o tome da iza Izetbegovićeve odluke o podnošenju revizije „stoji neko mnogo snažniji“, temelje na čvrstim osnovama, svedoči i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomo Kovač.



On tvrdi da je zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. podržala i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak.

"EU nije podržala Izetbegovićevu odluku, za razliku od Ambasade SAD u Sarajevu", tvrdi Kovač.

Ambasada SAD: Podrška pravdi

Odgovarajući na pitanje „EuroBlica“ da komentarišu odluku Bakira Izetbegovića o podnošenju zahteva za reviziju presude protiv Srbije, iz američke ambasade u BiH saopšteno nam je da su SAD „oduvek podržavale i podržavaće pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina“.

"Stabilnost u samoj zemlji i u regionu mora ostati glavni prioritet za sve. Pozivamo sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog koji će doprineti prevazilaženju trenutnih političkih razlika", navodi se u saopštenju.

Izvor: EuroBlic
Foto: EPA

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Kiki

24.02.2017 06:30

Oni jos ne znaju ko je ostavio skladiste naoruzanja kod Vuciceve kuce, koje je poslano u BiH (DOBOJ I BIJELJINA) a vratilo se u Srbiju. A znaju sta rade Erdogan i Tramp??? Mozda zna Galijasevic al Blic i ovi udbasi nemaju pojma.

ODGOVORITE
Name

re kiki

24.02.2017 07:25

Najgore je što se mnogi upecaju na ove nebuloze

Name

blbl

26.02.2017 19:34

Ma to je garant ODLAZECA administracija :)

Name

Samir

24.02.2017 06:31

Polutajni sastanak....to je kao malo trudna zena ..nije puno eto samo malo

ODGOVORITE
Name

Dz-Golub

24.02.2017 06:38

E vala sto ga i ti na jutro Bozidare "Bubnu" i to domacinski,

ODGOVORITE
Name

Peđa

24.02.2017 06:39

A šta od islamista očekivati-Kompleksi i ekstremni Islam,svijetu to još nije potpuno jasno-Turska je na čelu Islamske države!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2017 05:54

Bolujes od neizlijecive bolesti. Nacionalizma.

Name

Znam

24.02.2017 06:42

Oće da ukinu srpsku

ODGOVORITE
Name

KIKI

24.02.2017 08:53

Tako je.Oficiri su vec u Bosni i tajni plan ukidanja Srpske se zove... Eres ex.

Name

Going

24.02.2017 06:43

To je odlazeca administracija, Trump Srbin ce to sve ispraviti!

ODGOVORITE
Name

Aha

24.02.2017 06:51

Pa kako se prije nije znalo da je bio u Turskoj?

ODGOVORITE
Name

Cirkus se nastavlja

24.02.2017 06:57

Medijski circus se nastavlja samo sa drugim akterima. Ovaj kvazi obavestajac sa svojim znanjem I poznavanjem nekih detalja konstruise svoju pricu koja ima za cilj dizanja tenzija izmedju naroda. Ovakvi kvazi obavestajci su I rasturili bivsu Jugoslaviju a sada zele da rasture I BiH Jugoslaviju u malom prostoru. Iskusni obavestajac

ODGOVORITE
Name

Dragutin

24.02.2017 06:59

Stari i novi okupatori u akciji.Porobljivači sveta.Turska šta je sve radila u istoriji narodima Balkana pa genocid nad Jermenima i Kurdima i sad otvoreno podržava teroriste u Siriji,je poslednja država na ovoj planeti koja treba nešto da kaže.Kad su Nemačka i Japan proglašene za fašističke zemlje,zašto nije u tom društvu i turska,koja je svojim delovanjem kroz istoriju davno obezbedila sebi mesto u tom društvu.SAD kolonijalna i porobljivačka sila od njih se samo loše i očekuje.

ODGOVORITE
Name

P

24.02.2017 07:00

Ovo je vjerovatno tačno a poslije ovog slijedi pritisak na Srbiju da se konačno odrekne Kosova , smjena Dodika i Ruskog uticija u BiH, davanje Hrvatima izbornu jedinicu koja bi uzimala dio Srpske....

ODGOVORITE
Name

Kiki

24.02.2017 07:13

Da se odrekne Kosova??? Nikad. To je nasa najveca pobjeda.

Name

re Kiki

24.02.2017 07:48

Koja je to vasa najveca pobjeda pa zar mozes biti toliko glup i slijep kosovo je drzava

Name

re kiki

24.02.2017 08:10

Ti se brini za sarajevski pasaluk a za srbe se nemoj ti sikirat.srbi imaju srbiju i Republiku Srpsku a sta vi osim 27 % doduse nema ni toliko posto babo fikret nece sa teroristima

Name

Realno

24.02.2017 07:23

Šuplja priča bez argumenata , populistički tekst nacionalnih vođa namjenjen ovcama za šišanje i budalama.

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.02.2017 07:34

Precutnu podrsku Bakiru Izetbegovicu i bosnjacima kada je u pitanju revizija presude upravo daje OHR i visoki predstavnik ko i americka ambasada i clanice EU.Da su kojim slucajem srbi poatavili pitanje revizije mislim da bi digli NATO avione i bomberdovali nas i ne bi im to bio prvi put a vidjeli smo kakvu frku su napravili oko referenduma o danu republike.Zasto smo mi srbi za sve krivi a optuzice nas i za ovo jer dizemo bespotrebno tenzije pa to je stvarno cinizam prve vrste evropske unije a o Turskoj I SAD da ne govorim...

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

24.02.2017 08:46

Dragane brate pusti ljude da tuze,pa cemo uskoro vidjeti ima li osnove a ako je neko prekrsio zakon u svoj ovoj proceduri podnosenja revizije tuzbe onda ga treba tuziti.Problem je sto si i ti postao jednouman jer zivis u takvoj sredini i cudis se drugim sto smiju da tuze a tvoj predsjednik rekao da ne smiju i ti mu slijepo vjerujes i smatras da on treba da bude iznad zakona.Dragane brate,sta cemo za predsjednikove ljetne gume,trebaju mu nove "Michelinke",sigurno ce zbog skupe cijene guma "prolongirati" isplatu djecijeg doplatka.

Name

Zakon

24.02.2017 07:38

Nije vazna podrska Turske koga briga ali mene ko Srbina brine ako su dobili podrsku Amera onda smo nemocni i da 3 Rusije stanu iza nas .Ali trba cekati neka sud rekne sta i kako pa onda opet Referendum odrzati pa cemo bjezati kud koji mili moji ,a politicari ce se samo jos vise bogatiti a narod ce zavaditi.

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

24.02.2017 07:42

Dzevade,jesi li opet gledao RTRS pa tako nesmisleno givoris.Treba narodu zainteresovanosti za nesto da nebi razmisljao o problemima.J... konspiraciju kad ovaj kvazi AGENT i to tajni i to penzionisani zna za izuzetno medzudrzavne tajne dogovore.

ODGOVORITE
Name

Bn

24.02.2017 07:44

Ima Jake prijatelje

ODGOVORITE
Name

Koja PROPAGANDA

24.02.2017 07:46

A jeste ovaj Božidar Spasić NAIVAN ko Francuska Sobarica. Ma čovjek sve zna čudi me da nije Nikolićev savjetnik.

ODGOVORITE
Name

kralj

24.02.2017 08:14

E ovakvi nebitni tipovi uzimaju pare, sa ovakvim pricama o toboze pouzdanim izvorima, samo da bi sebe doveli u neki centar paznje, i to bas u trenutku kad su turska i SAD-e u najzategnutijim odnosima u zadnjih nekoliko decenija i period kad turska i rusija rade na zajednickim interesima u regionu i arabijskom poluotoku.

ODGOVORITE
Name

srbin

24.02.2017 08:57

Ovo su genijalciSve su znali a čekali da tužba ode pa onda pričaju hahahhahahahahahahah pa što niste ukinuli punimoč Softiču kad ste sve znali Opet OZNA SVE DOZNA.

ODGOVORITE
Name

kapetan

24.02.2017 09:15

I dalje se drze one cuvene recenice cara Murata u boju na Kosovu sinu Bajazitu." Dokle god cujes crkvena zvona da udaraju dotle islamsku strelu da dobacis".Pa zar mislite da su to zaboravili.Pitam cemu se nadaju i ovi latini ,mozda da ce biti postedjeni .Cisto sumnjam.

ODGOVORITE
Name

Za sve vas uupste

24.02.2017 10:20

Citam i vidim da ste prepuni znanja i "pameti" da vam curi. Imam jednu poruku za sve vas koji su toliko pametni: Da ste toliko pametni ne bi ste dozvolili da sebe kao pojedinaca a i sveukupno drustvo dovedete u stanje u kojem se svi nalazite. Sve znate. Od zakona , pravde , politike...Jedino sto zasigurno ne znate a to je da svojim ponasanjem unistavate prvo sebe, svoje pa tek druge.Sa svojim ponasanjem ste dotjerali RS do bankrota bez mogucnosti da se ikad oporavi ( bar ne za vaseg zivota) a sa sruge strane vucete i ostale sa sobom na dno dna. Jer sta kosta nek kosta.Idete u samoubistvo a i sami znate da to se ne moze planirati tek tako. Desi se!

ODGOVORITE
Name

yugosloven

24.02.2017 10:42

BAKIR I TRAMP A GDJE JE TU DODIK I ZELJKA

ODGOVORITE
Name

BiH

24.02.2017 14:23

Zaboga ljudi što je teško žabu u vodu natjerati.

ODGOVORITE
Name

Spasic Spasoje

24.02.2017 16:04

E ako Spasic to kaze, onda je to to!!

ODGOVORITE
Name

OBAMA

26.02.2017 20:31

Ovo je se Tramp smislio udario na nas srbe a toliko nas je glasalo..licno san mislio da ce nas Tramp stititi..

ODGOVORITE