EL: Zvezda pregazila Galatu u pohodu na Top 8!

GAŽENJE! Zvezda lagano posekla Turke – korak bliže TOP 8! Srpski šampion u potpunosti potukao ekipu Ergina Atamana u dvorani Aleksandar Nikolić - 77:58.

Košarka 23.02.2017 | 20:45
EL: Zvezda pregazila Galatu u pohodu na Top 8!
Srpski i regionalni šampion i drugi put ove sezone savladao je turskog predstavnika, a duel u punoj beogradskoj hali prelomio je sjajnom igrom u drugoj deonici.

Zvezda je posle dvadeset minuta košarke imala 19 poena viška, a tu prednost je samo dodatno uvećavala za jedan od lakših trijumfa ove sezone.

Zvezda je zabeležila 13 trijumf i nalazi se na šestoj poziciji, sa mečom više od Panatinaikosa, od koga ima lošiji međusobni skor. S druge strane, tim Ergina Atamana, koji je poodavno ostao bez ikakavih šansi za plasman u plej-of, pretrpeo je 16. neupseh i poslednji je na tabeli.

S druge strane, tim Ergina Atamana, koji je poodavno ostao bez ikakavih šansi za plasman u plej-of, pretrpeo je 16. neupseh i poslednji je na tabeli.

Iako je Ognjenu Kuzmiću pripalo zvanje igrača meča, u prvi plan iskače učinak neverovatnog Branka Lazića. Jedan od najboljih defanzivaca Evrope pogodio je svih pet šuteva za tri i duel završio sa 17 poena i po dva skoka i ukradene lopte. Kuzmić je takođe bio odličan sa poenom manje i osam uhvaćenih lopti, dok je Marko Simonović pored pet skokova imao i 12 poena.

Istakli su se još i Čarls Dženkins sa 11, odnosno Dion Tompson sa 10 poena i šest skokova.

Kod gostiju bolji od ostalih bio je naš Vladimir Micov sa 11 poena, ali je on bio jedini dvocifreni pojedinac u Galati. Bruno Fitipaldo, Ostin Dej i Sinan Guler zabeležili su po osam poena.

I naredni duel biće izuzetno važan za ekipu sa Malog Kalemegdana u borbi za mesto među osam najboljih timova Evrope, a u Beograd narednog četvrtka, takođe od 19 časova, stiže Bamberg.

Galatasaraj je pregažen u beogradskom hramu košarke! Fantastičnom igrom, kako u napadu tako i u odbrani, košarkaši Crvene zvezde su na prilično dominantan način izašli na kraj sa ekipom Ergina Atamana i domogli se 13. trijumfa u ovoj evroligaškoj sezoni  -77 :58

Ovim slavljem srpski šampion je sebe stavio u odličnu situaciju, pošto već narednog četvrtka na ovom istom mestu protiv Bamberga ima šansu da velikim korakom zagazi ka plasmanu u četvrtfinale elitnog takmičenja.

Crveno-beli su od početka do kraja utakmice imali apsolutnu kontrolu igre. Za dobro otvaranje meča nije bila zaslužna samo standardno kvalitetna igra u odbrani, već izuzetno šutersko raspoloženje srpskog šampiona. Pre svih Branka Lazića, koji je pogodio tri vezane trojke i prvu četvrtinu završio sa devet postignutih poena, a kada su mu se u napadačkom naletu pridružili Čarls Dženkins i Marko Simonović bilo je jasno da će se tim iz Istanbula teško izvući iz kandži domaćeg tima. 

Lazić, Dženkins i Simonović su energetski nosili ekipu tokom čitavog meča i ostale saigrače prosto primoravali da odgovore na isti način. Stefan Jović je još jednom sebe u potpunosti stavio u službu tima, pre svih najbližeg saradnika Ognjena Kuzmića. Reprezentativni plejmejker je pravovraemenim asistencijama pronalazio praznine u odbrani Atamanovog tima, koji je postepeno gubio korak za srpskim šampionom, a samim tim i potpunu koncepciju igre.

Još jednom se pokazalo da je najveći problem Galatasaraja prilično kratka rotacija, jer kada su van igre bili Ostin Dej i Vladimir Micov više nije bilo šuterskog otpora sa suprotne strane terena. Zvezda je uspela u nameri da učinak sjajnog Sinana Gulera svede na minimum u najvećem toku meča. Organizator igre je gostujućeg tima dugo bio potpuno odsečen u napadu, pa su gosti bili primorani na individualna rešenja, a to je vrlo kratko „pilo vodu“. Počele su da se otvaraju prepozatljive kontre domaćeg sastava nakon ukradenih lopti, pa je razlika ubrzo postala nedostižna.

Jodna od važnih prevaga na ovoj utakmici bila je i apsolutna kontrola reketa od strane Crvene zvezde. Radonjić je na petici menjao Kuzmića, Tompsonai Bjelicu, pa su Tajus iPlajs dugo bili bez ikakvog učinka, a pogotovo američki centar, koji od Kuzmića gotovo nije mogao da uputi pogled ka košu.

Od Zvezdinog besprekornog kvarteta (Dženkins, Lazić, Simonović, Kuzmić) najefikasniji je bio Lazićkoji je utakmicu završio sa 17 ubačenih poena. Ipak, sve ne bi bilo tako ukomponovano da nije bilo fantastičnog dirigenta Stefana Jovića koji je večeras zabeležio 8 asistencija.

CRVENA ZVEZDA – GALATASARAJ 77:58 (20:17, 28:12, 16:13, 13:16)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 7.000
Sudije: Perez Pizaro (Španija), Zamojski (Poljska), Silva (Portugalija)

CRVENA ZVEZDA: Volters, Tompson, Mitrović, Lazić, Dobrić, Simonović, Rakićević, Dženkins, Gudurić, Jović, Kuzmić, Bjelica.

GALATASARAJ: Preldžić, Micov, Fitipaldo, Tajus, Korkmaz, Šilb, Hačijeva, Plajs, Dej, Guler, Dibler, Koksal.

Evroliga – 23. kolo:

CSKA – Makabi 93:81
Fenerbahče – Olimpijakos 67:64
Crvena zvezda – Galatasaraj 77:58
20.45 Milano – Barselona

petak:
18.00 Efes – Baskonija
20.00 Brose – Žalgiris
20.15 Panatinaikos – Uniks
21.00 Real Madrid – Darušafaka

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar