Analiza - video: Evo zašto je Nikola Jokić toliko dominantan u NBA ligi...

Ol-star pauza je gotova, NBA timovi se vraćaju takmičarskim nastupima, a Nikola Jokić će sa Denver Nagetsima pokušati da u narednih 26 utakmica izbori plej-of. U prethodnih 56 postao je toliko dominantan, da rivali maltene nemaju rešenja za njega.

Košarka 23.02.2017 | 22:20
Analiza - video: Evo zašto je Nikola Jokić toliko dominantan u NBA ligi...
Pred vama je sedmominutna video-analiza Jokićevih sjajnih nastupa.

U prvom segmentu se pojašnjava da to što on, među NBA centrima, ima najviše asistencija u odnosu na odigrane minute, potiče od toga što ima pregled igre čak i dok čeka da primi loptu.

U drugom segmentu su video-dokazi o tome da je sjajan u lob-dodavanjima čim spazi da ga jedan od rivala ne gleda, već je okrenut na drugu stranu.

Slede potom primeri dodavanja ispred igrača, dok su u kretnji, a zatim i analiza njegovih dodavanja kada protivnike privuče ka sebi imitirajući pokrete kao da će da šutne. Potom idu segmenti analize njegovih neobičnih rešenja za putanju lopte kod dodavanja, onda asistencije bez gledanja, koje ne izvode ni mnogi plejmejkeri, a zatim i ne baš klasični načini poentiranja kada se radi o centrima.

Od njegovih kvaliteta istaknuti su i konstantno korišćenje svake prednosti koje ima u odnosu na čuvara, zatim borbenost i odlazak na ofanzivni skok kada vidi da mu šut nije bio idealan, te "horog" desnom rukom, "roling" u reketu, ali i njegovo odlično uočavanje nečuvanog prostora na parketu, kao i ponašanje posle stajanja u bloku.

Nikola Jokić je do Ol-star vikenda ostvarivao 16,3 poena, devet skokova i 4,3 asistencije po meču. I, pritom je prva dva meseca čak bio u prvoj petorci, čas nije, a u poslednjih mesec dana bar po dva saigrača su mu bila odsutna zbog povreda. Sada su Nagetsi kompletni i, nema sumnje, upravo predvođeni Jokićem - kreću u završnih 26 epizoda serije "Povratak u plej-of posle tri neuspešne sezone".



Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar