Na današnji dan - Toliko dobar fudbaler da mu je trener dao svoju ćerku...!

Na dan njegove smrti podsećamo se najdugovečnijeg igrača svih vremena. . .

Fudbal 23.02.2017 | 14:30
Na današnji dan - Toliko dobar fudbaler da mu je trener dao svoju ćerku...!
Zvali su ga čarobnjak driblinga, rođen je u Stouku, na Trentu, i danas, 17 godina nakon smrti, odnosno 47 godina pošto je prestao s igranjem, smatra se najdugovečnijim fudbalerom svih vremena. Nije teško – Stenli Metjuz. 

Rođen u porodici lokalnog, osrednjeg boksera, Metjuz je vaspitavan u sportskom duhu od malena. Za ono vreme – dvadesete godine prošlog veka - rano je počeo da se bavi fudbalom, još kao dečak od desetak godina, pa je stekao fantastičnu veštinu baratanja loptom. U sedamnaestoj godini zaigrao je za prvi tim Stouka za koji će u dva mandata igrati punih 19 godina (32-47 i 61-65). U Engleskoj je nosio još dres Blekpula (47-61) sa kojim će osvojiti jedini trofej u karijeri – FA kup 1953. 

Stenli Metjuz igrao je profesionalno od 17. do 55. godine. Karijeru je završio na Malti gde je bio trener i igrač Hibernijansa. 

Tajnu njegove dugovečnosti mnogi vide u činjenici da je živeo perfektan sportski život. Bio je vegetarijanac i nikada u životu nije konzumirao alkohol niti pušio, što je bio neizostavni folklor ostrvskog fudbala u ono vreme. Na sve to sebi je uveo individualne treninge. Ondašnji trener Stouka Džimi Valans toliko je bio oduševljen Metjuzom da mu je ponudio svoju ćerku Beti za ženu. Iako je imao svega 19 godina Stenli je prihvatio predlog i oženio se.      

Metjuz je u mnogo čemu bio lider. Prvi je dobio priznanje za najboljeg igrača Engleske (1948), poneo je prvu titulu namenjenu najboljem igraču Evrope (Frans fudbal, 1956), a uz to jedini je fudbaler kome je dodeljena titula sera dok je još aktivno igrao. Dres sa državnim grbom oblačio je 54 puta i postigao 11 golova.  

Stenli Metjuz preminuo je na današnji dan 2000. godine. Po sopstvenoj želji njegov pepeo rasut je po terenu Britanija stadiona u Stouku. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar