Vučurević kandidat za ambasadora

Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja i član Predsjedništva PDP-a, najozbiljniji je kandidat za novog ambasadora BiH u Sloveniji.

Bosna i Hercegovina 23.02.2017 | 13:55
Vučurević kandidat za ambasadora
Kako saznaju "Nezavisne", o Vučurevićevoj kandidaturi već se raspravljalo, a nakon što je postalo jasno da Vlada Slovenije ne želi dati agreman Nermani Hadžijahić, kandidatu kojeg je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a.

Podsjećamo, još u maju prošle godine potvrđeno je da Hadžijahićeva nije dobila agreman budući da je objelodanjeno kako je njena kandidatura iskompromitirana koruptivnim radnjama njenog supruga Zijada Hadžijahića, sada već bivšeg uposlenika Ambasade SAD u BiH.

Kako saznajemo, Izetbegović se nakon toga našao uvijeđenim te više ne želi predlagati kandidate, pa bi po sistemu rotacije naredni kandidat trebalo da bude iz reda Srba.

Inače, mjesto ambasadora u Sloveniji već godinu i po zjapi oprazno. Sve to vrijeme dužnost "prvog u ambasadi", na nivou otpravnika poslova, obnaša Veljko Obrenović, koji će, da bi sve bilo interesantnije, zbog osiguranja nacionalnog pariteta morati ići s ove pozicije ukoliko Vučurević bude imenovan za ambasadora.

Sam Vučurević "Nezavisnim" juče nije mogao ni da potvrdi, ali ni da demantuje ovu informaciju.

"Ja sam u kabinetu gospodina (Mladena) Ivanića i bilo je razgovora na tu temu, a da li ću biti ambasador ili ne, to će riješiti oni koji odlučuju u procesu imenovanja", rekao je Vučurević.

Da je bivši gradonačelnik Trebinja uistinu ozbiljan kandidat za ovu poziciju, potvrđuju i informacije o tome da se on već raspitivao za upis svoje djece u školu u Ljubljani.

Istovremeno, kako saznajemo, još jedan bivši gradonačelnik priprema se da uplovi u ambasadorske vode.

Naime, riječ je o Vinku Radovanoviću, nekadašnjem gradonačelniku Istočnog Sarajeva, koji treba da preuzme ambasadu u Podgorici.

No, tek bi ovdje mogli da nastanu novi problemi, budući da bi od septembra, kada mandat ističe aktuelnom ambasadoru iz reda Srba Đorđu Latinoviću, po sistemu rotacije ova pozicija trebalo da pripadne Hrvatima.

S obzirom na ove datume, Radovanović bi trebalo da bude imenovan za ambasadora negdje u maju, pa će, po svemu sudeći, tek tada biti poznato više detalja.

(Nezavisne novine)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

znam

23.02.2017 13:14

Srecno doktoru Vinku,pravi covjek na pravom mjestu,zasluženo nema šta...Sve covjek u svojoj karijeri prošao još od 90tih godina i svugdje svijetla obraz napuštao funkciju..I ovu će funkciju obaviti dosljedno,časno i pošteno ..Još jednom Srecno !!!

ODGOVORITE
Name

Milos

23.02.2017 14:08

On ce biti najbolji predstavnik BiH. Drzava lici na njega!

Name

kandidat

23.02.2017 14:17

Vučurović je ekstra kandidat, čim progovori odma' se vidi da ima te diplomatske manire slona u staklarskoj radnji.

ODGOVORITE
Name

Pdp

23.02.2017 14:19

Petar Sikman iz Mrkonjic Grada clan PDP ambasador u Austriji.....

ODGOVORITE
Name

kofol

23.02.2017 14:27

Mislim da BiH diplomatija trenutno nije mogla dobiti bolja dva kandidata od gore pomenutih.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

23.02.2017 14:29

Imali iđe, iđe, iđe iko drugi da nas predstavlja. Tebe je u rodnom Trebinju pobijedio onaj Luka Petrović. Da smo postavili bilo koga drugog, a protiv onog polusvijeta, ološa i šljama Petrovića pobijedio ga. Ti bi nas mogao pretstavljati negdje na gurmanskim danima, kobasicijadama, slaninijadam i pečenju jagnjića i prasića. Ja kad bi izgubio u svom mjestu, više se ne bi kandidovo za predsjednika Zajednice Etažni Vlasnika.

ODGOVORITE
Name

Lola

23.02.2017 14:44

Moze li ova zemlja nize da potone? Zar jos nismo dotakli dno?

ODGOVORITE
Name

Sale

23.02.2017 14:58

Pa jos ocekujemo da nas neko uvazava.Posaljemo ovakvog za ambasadora.....ma nema nama spasa...

ODGOVORITE
Name

Milan

24.02.2017 07:21

Neću da vjerujem da je eugenika ipak nauka , ali ovaj lik po njoj je ...

Name

mira

23.02.2017 15:25

E blago nama, toliko mladih obrazovanih, al jok nisu stranacki podobni i pouzdani. Ovo je sve ti meni ja tebi.

ODGOVORITE
Name

adzenda

23.02.2017 16:27

Takav je Balkan.

Name

Ha ha ha

24.02.2017 05:39

Pa da, neko iz PDPa, Crnadku najvise odgovara, nema veze sto je kramp.

ODGOVORITE