EL, Zvezda - Galata: Za Top 8, za Ivković Marka!

Zvezda počinje trku sa Turcima za top 8! U 23. kolu Evrolige, srpski šampion domaćin Turcima koji su ove sezone već savladani u Istanbulu. Može li taj rezultat da se ponovi? 

Košarka 23.02.2017 | 15:45
EL, Zvezda - Galata: Za Top 8, za Ivković Marka!
Pobednička serija košarkaša Crvene zvezde mts u Evroligi prekinuta je porazima od Efesa i CSKA, ali teško da ima ikoga u crveno-belom taboru ko ne veruje u uspeh protiv Galatasaraja (19 časova, dvorana Aleksandar Nikolić).

Pozitivan rezultat dodatno će odškrinuti vrata četvrtfinala, a nedavni trijumf u Kupu Radivoja Koraća naznaka je da su Zvezdini košarkaši spremni da se posle dvonedeljne pauze vrate najvećim izazovima - duelima sa najboljim evropskim timovima.

Poseban motiv u ovoj utakmici biće Marko Ivković, navijač crveno-belih koji je 2014. ubijen u Istanbulu, uoči duela ova dva kluba. Tim povodom Delije su pozvale sve koji dolaze u "Pionir" da obuku majice sa njegovim likom i pošalju poruku da ga nisu zaboravili.

Nadaju se navijači da će tako poslati dodatnu energiju svojim košarkašima, a šta vi mislite...?

U oktobru prošle godine Zvezda je slavila 85:83 u Istanbulu, ali Dejan Radonjić je upozorio da taj tim Galatasaraja nije isti koji će ovaj put istrčati na teren.

"Galatasaraj danas izgleda drastično bolje i kadar je da pobedi bilo koji tim u Evroligi", istakao je Zvezdin trener.

To najbolje potvrđuje rezultat utakmice prošlog kola, u kojem je turski predstavnik slavio u Barseloni. Uz to, gosti imaju samo teoretsku šansu, i to prilično malu jer bi morali da pobede sve do kraja, da se domognu Top 8, tako da su potpuno rasterećeni došli u Beograd.

Kao što smo pomenuli, Zvezdu bi pobeda dodatno približila plasmanu među osam najboljih, a značila bi i da ekipa u pozitivnoj atmosferi dočekuje Bamberg u utakmici koja bi mogla da bude presudna za ostvarenje tog cilja.

Dejan Radonjić ponovo neće moći da računa na povređenog Nemanju Dangubića, dok je Branko Lazić "rovit", ali su se u pun trenažni proces vratili Nejt Volters i Milko Bjelica.

Crveno-beli su šesti na tabeli sa skorom od 12 pobeda i 10 poraza, dok je Galatasaraj na 14. poziciji sa sedam trijumfa i 15 poraza.

Aktuelni srpski i regionalni šampion je u paklenom ritumu u poslednjih nekoliko dana, pošto je zbog Kupa Radivoja Koraća morao da odigra pet mečeva u devet dana.

"Protivnik ima ogromno iskustvo i kvalitet i potrebno je da budemo na nivou igara kada smo igrali najbolje i kada smo bili kompletni. Da li je to moguće u ovom trenutku teško je proceniti. Ne treba očekivati da budemo toliko dobri, ali nadam se da ćemo uspeti da se dobro pripremimo i da ćemo dati maksimum. Želja nam je budemo bolji od Galatasaraja, ali smo svesni da neće biti nimalo lako. Vrlo teško je očekivati da će tim da izgleda dobro kao kada smo bili najbolji, igrali izvanredno... To je nerealno. Da li će to biti dovoljno da savladamo Galatasaraj? Nadam se da – da", rekao je Radonjić.

Kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović rekao je da njegova ekipa želi pobedu protiv Galatasaraja, ali je istakao da "neće leteti glave" ako do toga ne dođe.

"Naravno da želimo trijumf i da mu se nadamo. Imamo na to pravo i spremamo se za svaki meč da pobedimo, ali neće leteti glave ako se ne pobedi ovaj meč", istakao je Mitrović.

Iz Crvene zvezde su ponovo podsetili da je meč s Galatasarajem proglašen za meč visokog rizika, da će biti smanjen kapacitet dvorane, kao i da će biti pojačana kontrola na ulazima.

Pred meč Zvezde i Galatasaraja ponovo je u žiži u priča o ubistvu navijača ‘crveno-belih’ Marka Ivkovića u Istanbulu pred duel ta dva tima 2014. godine. Takođe, to će biti prilika da Blejk Šilb vidi bivše saigrače.

"Zaista se radujem tom meču. Kada sam bio deo Zvezde voleo sam navijače i klub. Volim da se vratim u Pionir, svaka utakmica Evrolige u toj hali je u sjajnom ambijentu. Videću neke nekadašnje saigrače, naravno i Diona Tompsona. Teško je igrati protiv Zvezde u Beogradu", naveo je Šilb.

Utakmica u hali ‘Aleksandar Nikolić’ mogla bi mnogo da utiče na konačan plasman u top 8 – Zvezda je za Panatinaikosa sa kojim ima negativni skor, a ispred Baskonije protiv koje ima prednost u slučaju da završe sa istim brojem pobeda i poraza.

Međutim, prete i druga dva turska kluba, Anadolu Efes i Darušafaka imaju po 11-11, prvospomenuti i bolji međusobni skor sa Zvezdom, dok je drugi meč sa Darušafakom na programu u poslednjem, 30. kolu.

‘Crveno-beli’ će u petak navijati za Real protiv ekipe Dejvida Blata, kao i za Baskoniju u duelu sa Efesom.

EVROLIGA, 23. kolo:

četvrtak:

CSKA - Makabi 18.00
Fenerbahče - Olimpijakos 18.45
Crvena zvezda mts - Galatasaraj 19.00
Milano - Barselona 20.45

petak:

Anadolu Efes - Baskonija 18.00
Bamberg - Žalgiris 20.00
Panatinaikos - Uniks 20.15
Real Madrid - Darušafaka 21.00

TABELA: Real Madrid 17-5, CSKA 16-6, Olimpijakos 16-6, Fenerbahče 14-8, Panatinaikos 13-9, Crvena zvezda 12-10, Baskonija 12-10, Efes 11-11, Darušafaka 11-11, Žalgiris 9-13, Bamberg 8-14, Barselona 8-14, Makabi 8-14, Galatasaraj 7-15, Uniks 7-15, Milano 7-15.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar