LŠ: Rezervisti za pobjedu Juvea, Vardi za nadu Lestera!

Ekipa Juventusa slavila je protiv Porta 2:0 (0:0), dok je Sevilja pobedila Lester Siti 2:1 (1:0) u poslednjim prvim mečevima osmine finala Lige šampiona.  Ipak je Alegri bitniji od Bonućija! Juve u četvrtfinalu, Maks sve promenio sa dva poteza! Teljes sasekao krila Portu, rezerve Pjaca i Alves ga nokautirali.  Lester preživeo il tormento della corda: Sevilji samo gol prednosti, moralo je bar tri! Šmajhel i Vardi sačuvali stolicu pod nogama.

Fudbal 22.02.2017 | 23:20
LŠ: Rezervisti za pobjedu Juvea, Vardi za nadu Lestera!
'Stara dama' se dugo mučila na 'Dragau', iako je od 27. minuta imala igrača više, jer je Aleks Teljes dobio dva žuta kartona u razmaku od 120 sekundi, ali je na kraju ipak uspela da upiše siguran trijumf pred revanš – zahvaljujući rezervistima.

Najpre je Marko Pjaca u 72. minutu napokon probio bedem domaćih, Hrvat je poslao loptu ka Dibali i nastavio trk, a ona mu se na kraju odbila od noge defanzivca Porta pre nego što je poslao u dalji donji ugao za vođstvo.

Samo dva minuta kasnije, odnosno sve 60 sekundi pošto je Dani Alves ušao u igru 'Stara dama' imala je dva pogotka prednosti. Aleks Sandro centrirao je sa levog boka, a iskusni Brazilac lepo primirio loptu grudima pre i zakucao je u mrežu iz polu voleja za konačan rezultat susreta.

S druge strane, 'Lisice' Klaudija Ranijerija mogu da budu zadovoljnije od Andalužana posle gostovanja na Ramon Sančes Pichuanu. Šampion Engleske bio je potpuno bezopasan tokom većeg dela meča, ali je na kraju izborio rezultat koji mu daje dobre šanse da se bori za četvrtinu finala elitnog takmičenja.

Domaći su bolju igru u prvih 45 minuta, kada je Lester uputio samo jedan šut ka njihovom golu, krunisali preko Pabla Sarabije u 25. minutu, posle centaršuta Eskudera, dok je deset minuta ranije Kasper Šmajhel zaustavio penal Hoakina Koree.

Tim rezutlatom otišlo se na odmor, iako je Sevilja još dva puta pogađala okvir gola gostiju, da bi Korea ispravio svoju grešku u 62. minutu, posle divnog prijema i asistencije Stevana Jovetića.

Međutim, posle prve prave akcije na meču, Siti je stigao do vrednog gola. Endi Grej i Danijel Drinkvoter odigrali su dupli pâs na levom boku, da bi vezista Lestera poslao loptu na peterac, odakle je Džejmi Vardi smešta u gol i donosi nadu svom timu da može da produži svoju evropsku bajku.

Mečevi odigrani u utorak doneli su nam pravi spektakl, pošto je Mančester Siti posle preokreta, u neverovatnom meču, porazio Monako 5:3, dok je Atletiko Madrid slavio protiv Bajera u Leverkuzenu – 4:2.

Juventus može da se sprema za četvrtfinale Lige šampiona, revanš osmine finala će biti samo formalnost. Koliko god da je Porto polagao na tradiciju, ime, domaći teren, pa i neosporan kvalitet, nije mogao da parira italijanskom šampiona koji je već u prvom delu dvomeča završio posao pobedom od 2:0 i pevajući se vraća kući iz Portugalije.

Apsolutni junak pobede je Juventusov strateg Masimilijano Alegri. Kritikovan u poslednje vreme daleko više nego što je zaslužio, osporavan bez nekih čvrstih razloga, večeras je pokazao da ima trenerski kliker zbog kojeg Juventus može da se nada osvajanju Lige šampiona.

Treba krenuti od uvertire za ovaj meč i svađe Alegri - Bonući koja je potresla Italiju i zbog koje je trener morao da pokaže autoritet i ostavi jednog od najboljih defanzivaca planete van tima. Alegri je rizikovao da sve ode dođavola, ali mu se isplatilo. Bonući nije mnogo nedostajao Staroj dami, a Alegri joj je večeras bio prevaga sa dve sjajne izmene sredinom drugog poluvremena koje su Bjankonerima donele pobedu.

Alegri je izveo najofanzivniji mogući Juventus a sa Mandžukićem, Iguainom, Dibalom,Kvadradom, Pjanićem… Vratilo mu se na kraju. Posao mu je olakšao i Portov levi bekAleks Teljes koji je 25. i 27. minutu zaradio žute kartone i zasluženo ga je Brih isključio. Bilo je tada jasno da su Portove šanse minimalne i da će Juve samo vrebati šansu za završni udarac…

U nastavku je Juve gospodario situacijomn, Dibala je pogodio stativu i najavio da će Zamjevi biti na mukama. Kada je počelo da provejava pitanje da li će Juve uspeti da iskoristi brojčanu superiornost, Alegri je povukao dva pobednički poteza i ubruzgao svežu krv svom timu koja je rezultairala pobedom.

U 67. minutu je Marko Pjaca zamenio umornog Kvadrada i posle samo pet minuta bio na pravom mestu kada mu se lopta srećno odbila posle slabe intervencije Portove odrbane. Hrvat je natrčao na loptu i postigao najvažniji gol od dolaska u Juve. Počinje da se isplaćuje...  Odmah posle gola, Alegri vuče i drugi genijalan potez pošto je Lihtštajneraizveo zbog žutog kartona i zamenio ga Danijem Alvesom. Posle samo minut na terenu, iskusni Brazilac je ostao sam na drugoj stativi i spakovao loptu u mrežu za konačnih 2:0 i nedostižnu prednost Juventusa pred revanš. 

Lester preživeo il tormento della corda: Sevilji samo gol prednosti, moralo je bar tri! Šmajhel i Vardi sačuvali stolicu pod nogama...

Ruke bi bile vezane iza leđa i zakačene za vešalo. Mučenik bi visio licem okrenut ka zemlji. Taj način mučenja tokom Španske inkvizicije zvao se strapado, palestinsko vešanje ili il tormento della corda. Trajalo je ne više od sat vremena pre no što bi nastupila smrt. Ali Lester je preživeo. Iako je Sevilja više od tih sat vremena mučila gosta iz Engleske, samo da bi na kraju na revanš ponela tek gol prednosti - 2:1 u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

Moralo je, naime, da bude makar tri ili više pogodaka u džepu Andalužana s obzirom na to da je Lester sve do 73. minuta izgledao kao odeljenje koje je učitelj izveo u parkić da se istrči. Kao da su Lisice visile na tom vešalu. Iščašenih udova i iskolačenih očiju. Mogli su samo da gledaju u zemlju. Od duševnog bola. Od sramote. Loptu svejedno nisu mogli da vide. Rekreativci. Tako su izgledali.

Osim Kaspera Šmajhela. On nikad nije više podsećao na slavnog oca Petera. Uostalom, cele ove sezone samo on i izgleda kao igrač aktuelnog šampiona Engleske. Na “Sančez Pishuanu“ bio je čudesan. Na momente je delovalo da je nemoguće savladati ga. Hoakin Korea nije mogao ni sa penala, koji je Ves Morgan skrivio u amaterskom maniru. Pokušao je i Serhijo Eskudero, pa ponovo Korea. Ma sve uzalud.

Ali retko kad tokom istorije Španci su izgledali moćni kao večeras u Andaluziji. Lester nije mogao da pređe centar igrališta, da veže dva pasa, da uhvati vazduh između dva protivnička napada. Pa tri, četiri, pet...

U 25. minutu Šmajhel je konačno poklekao. Eskudero je održao pokaznu vežbu na temu savršeni centaršut, a Pablo Sarabija, 1.000.000 evra plaćeno pojačanje iz Hetafea, glavu namestio baš onako kako je trebalo i postigao svoj deveti gol (uz 11 asistencija) u ovoj sezoni. Milion pametno utrošen.

Tu nije bio kraj Lesterovim mukama. I dalje su se klatili na konopcu. Šmajhel je, kao najviši među njima, prstima nekako uspevao da stolicu sačuva pod nogama. Početkom drugog poluvremena Vitolo u stativu, Sarabija pored gola i konačno u 62. minutuKoreino iskupljenje. Mada je najteži deo posla obavio Stevan Jovetić, koji je na sebe navukao i Morgana i Roberta Huta pre no što je odložio loptu do saigrača. Još jedna Seviljina mudra investicija.

Ali onda flešbek na prošlu sezonu. Jer ni kada je Lester sigurnim korakom gazio ka tituli prvaka Engleske - a tek sada vidimo koliko mu nije bilo mesto na tronu - nije to činio plesom po terenu. Ne, Lisice su pehar ukrale jurišima iz kontranapada. Upornim odbijanjem da umru i kad su im dušmani već rezervisali vence.

Sasvim neočekivano, Deni Drinkvoter do Džejmija Vardija. Nije se video do tog trenutka.

Taj Vardijev pogodak Lesteru je dao argument da se nada da bi u revanšu mogao do preokreta. Ima i gol u gostima. I samo jedan zaostatka. Moglo je komotno da bude i tri ili četiri. Moralo je iz Seviljinog ugla. Ali nisu Španci više surovi kao u srednjem veku.

Liga šampiona – osmina finala:

Porto – Juventus 0:2 (0:0)
Pjaca 72, Alves 74

Sevilja – Lester Siti 2:1 (1:0)
Sarabija 25, Korea 62 - Vardi 73

utorak:
M. Siti – Monako 5:3
Bajer – Atletiko Madrid 2:4

ranije:
PSŽ – Barselona 4:0
Benfika – Borusija 1:0
Real – Napoli 3:1
Bajern – Arsenal 5:1

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar