Pronađeno sedam planeta nalik Zemlji

Pronađeno je sedam planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života, saopštili su naučnici Američke svemirske agencije (NASA).

Zanimljivosti 22.02.2017 | 21:39
Pronađeno sedam planeta nalik Zemlji
Planete se nalaze u sazvežđu Vodolija (Akvarijus), samo 40 svjetlosnih godina od Zemlje, i orbitriraju oko jedne zvijezde, naveli su američki i belgijski naučnici.

Prema njihovim riječima, planete kruže oko patuljaste zvijezde Trapist-1, veličine Jupitera. Tri planete se nalaze u takozvanoj "naseljivoj zoni", gde je moguće postojanje vode i života. Ostale se nalaze na pragu "naseljive zone".

Naučnici navode da su potrebna dodatna istraživanja atmosfere da bi se utvrdilo da li na stjenovitim planetama može da opstane neki oblik života.

Planete su blizu jedna drugoj i orbitriraju poput Zemlje, što znači da je na jednoj polovini uvijek noć dok je na drugoj dan.

NASA navodi da se radi o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u poslednjih 15 godina.

Astronaut sa belgijskog Univerziteta u Liježu Mihael Žilon ocijenio je da otkriće samo nagoveštaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru.

"Ima 200 milijardi zvijezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji - a to je mnogo", kazao je Žilon.

Egzoplanete - planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovječanstva za pronalaženje vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji.

Prošle godine NASA je pronašla dvije nastanjive planete nalik Zemlji. Jedna od njih - Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svjetlosnih godina. 

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor

22.02.2017 20:56

Pricaju gluposti , jezikom koji i sami ne razumiju. Ovi zivoti i ova zemlja su sve sto imamo i treba raditi da budu sto ljepsi i duzi svima. Sve ostalo je utopija.

ODGOVORITE
Name

Gujan

22.02.2017 21:18

Ipak je Njemačka bliže!

ODGOVORITE
Name

Jaran

22.02.2017 21:43

Upravu si! Ja sam u okolini Stuttgarta i mogu samo potvrditi!

Name

super

22.02.2017 21:28

Poslao bih ja tamo naše političare, što dalje to bolje !

ODGOVORITE