LŠ: ''Osakaćeni'' Partizan se vraćao i vraćao, ali... PAOK ide dalje!

Zbogom, Evropo! Partizan promašio “povratak iz mrtvih” uz zvuk sirene! Andrić nije uspeo u poslednjem napadu.  Partizan se vratio iz -24, Andrić promašio prolaz! Košarkaši Partizana završili su takmičenje u FIBA Ligi šampiona porazom od PAOK-a 82:78.

Košarka 22.02.2017 | 20:40
LŠ: ''Osakaćeni'' Partizan se vraćao i vraćao, ali... PAOK ide dalje!
Partizan se oprostio od Evrope. Crno-beli su poraženi na svom terenu od PAOK-a u revanšu prvog kola plej-ofa FIBA Lige šampiona sa 78:82. U prvom meču Partizan je slavio sa 76:74, a grčki tim ide dalje i u narednom kolu čekaju ga Tenerife.

Crno-beli, ponovo bez bolesnih trenera Džikića i trija Marinković, Hečer, Koprivica su tokom cele utakmice bili u totalnom kontra ritmu, a PAOK je odigrao jednu od najboljih utakmica u dosadašnjem toku sezone.

Imali su gosti sjajne Amerikance u svom timu, dobar šut za tri poena i mirnu ruku kada je to zaista bilo najpotrebnije. Sa druge strane, Partizan je u prvom poluvremenu potonuo u dvocifreni minus zbog veoma loših procenata šuta iz igre. Ponovo desetkovani, crno-beli nisu mogli ni da zategnu odbranu dovoljno dobro i tu bi takođe trebalo tražiti uzroke ovog poraza. I uprkos tome bili su na pragu povratka iz mrtvih.

Ako ima išta dobro u ovoj eliminaciji, to je onda činjenica da će kalendar utakmica sada ipak da budu malo manje gust, iako Partizan već za dva dana nastavlja takmičenja u Jadranskoj ligi gde će dočekati Zadar. Doduše u kakvom sastavu, to će se tek videti.

Uprkos porazu, navijači su igrače ispratili pesmom i aplauzima, a činjenica je da im ni večeras na terenu nije nedostajalo borbenosti.

Gosti su osim tokom par minuta krajem prve i početkom druge deonice uglavnomvodili i to ubedljivo. Delovalo je da je crno-belima utakmica definitivno izmakla iz ruku, ali je Novica Veličković poveo ekipu u poslednji napad. Prišao je Partizan na minus devet (72:80) minut i po pre kraja. A kada je na 25 sekundi pre kraja kapiten pogodio za 78:82, nastao je delirijum u hali. Šansu za pobedu i prolaz dalje prokockao je Mihajlo Andrić, umesto da u poslednjim trenucima šutira za tri, spetljao sa i to je bio kraj.

Tadus Mekfaden, koji je tokom cele utakmice mučio Beograđane, ponovo je uzeo stvari u svoje ruke i poveo PAOK ka drugoj rundi plej-ofa.

Sporo i uspavano je Partizan počeo utakmicu, bilo je evidentno da nemaju snage crno-beli posle onoga što im se desilo u Nišu. A pored toga rotacija beogradske ekipe bila je dodatno skraćena s obzirom da ni svi koji su večeras bili na klupi nisu ulazili u igru.

Tako su Amerikanac Džamont Gordon i mladi Nikola Tanasković odgledali svih 40 minuta ove utakmice. I dok je Tanasković bio rovit zbog posledica trovanja hranom, a kod Gordona problem sa zadnjom ložom.

Ali, i pored toga, mora se reći da je PAOK odigrao znatno bolje nego u prvoj utakmici u Solunu, a pre svih istakli su se Amerikanci Tadus Mekfaden i Džordan Sajbert. Solunski crno-beli su u prvom poluvremenu postigli za svoje standarde ove sezone, neverovanih devet trojki.

Na drugoj strani, Partizan je posle slabog početka i vođstva gostiju od 18:6, uspeo da se serijom 18:0 potpuni vrati u igru ii preuzme vođstvo. Kao i mnogo puta ove sezone, ulazak Novice Veličkovića razdrmao je crno-bele, a veoma dobru mini-rolu u tom periodu imao je i centar Uroš Luković. Činilo se da su domaći u tim trenucima preuzeli kontrolu onoga što se dešava na terenu.

Ipak, to je bila neka vrsta fatamorgane. Mekfaden i Sajbert su ubacili u dodatnu brzinu i počeli da pretrčavaju crno-bele po celom terenu. Maksimalno su gosti u završnici prvog poluvremena iskoristili veliki pad u igri i umor Partizana, pa su neverovatnom serijom od 20:4 stigli do velikih 15 poena viška na poluvremenu. I otprilike, tu je već bilo jasno kako će ova utakmica da se završi.

Inače, što se tiče atmosfere u hali Pionir, bila je nivou onog dočeka koji su Grci priredili Partizanu pre dve nedelje u Solunu. Na kraju je hala bila krcata, verovatno je to, uz derbi, najbolja poseta u dosadašnjem toku sezone.

U prvom susretu beogradski crno-beli su pobedili sa 76:74, posle veoma lošeg meča u dovrani Aleksandar Nikolić, uspeli su da se vrate iz minusa od 24 poena, ali nisu imali snage da potvrde prolaz.

Partizan je ko zna koji put ove sezone u Ligi šampiona igrao dramatičnu završnicu, u poslednjem napadu mogao je do produžetka ili prolaza dalje, ali je Andrić promašio odlučujuće poene.

Partizan je igrao loše tokom većeg dela meča i na kraju imao čak 22 izgubljene lopte. Nije bilo mnogo raspoloženih igrača u ekipi koju je sa klupe vodio Nenad Čanak. Pogođene su samo četiri trojke iz 19 pokušaja, dok je na drugoj strani upravo to bilo glavno oružje, PAOK je pogodio 12 trojki iz 32 šuta.

Veličković je ubacio 19 poena uz osam skokova, a susret je završio minut pre kraja zbog pet faulova. Po 11 poena zabeležili su Birčević, Andrić i Pot, Vrabac je imao osam, a jedan manje Luković.

PAOK je predvodio nezaustavljivi Mekfejden sa 26 poena, od toga je ubacio sedam trojki iz deset pokušaja, a zabeležio je i sedam asistencija.

Grčki tim je bolje počeo susret i brzo preuzeo kontrolu nad utakmicom pre svega velikim brojem pogođenih trojki. Partizan je odgovorio serijom 18:0 i prešao u vođstvo. Ipak, nije uspeo da održi prednost, pa je PAOK ponovo poveo, imao i 24 poena prednosti, a razlika je bila dvocifrena do pred sam kraj. Partizan se kasno probudio, ali uveo meč u dramatilčnu završnicu. Andrić je u poslednjem napadu mogao da donese prolaz ili produžetak svom timu, ali nije iskoristio napad.

U ovaj duel Partizan je ušao posle poraza u finalu Kupa Radivoja Koraća od Crvene zvezde u Nišu, a u ekipi zbog bolesti nisu bili Hečer, Marinković i Koprivica, a na klupi nije bilo Aleksandra Džikića.

PAOK će u osmini finala igrati sa Tenerifama.

Partizan - PAOK 78:82 (16:18, 16:29, 18:17, 28:18)
Dvorana: Pionir. Gledalaca: 7.000. Sudije: Viator, Zaščuk, Luis Migel

PARTIZAN: Robinson 7, Ratkovica 2, Vrabac 8, Tanasković, Veličković 19, Majstorović 2, Birčević 11, Andrić 11, Pot 11, Gordon, Luković 7

PAOK: Hrisikopulos 2, Konijaris, Cohlas, Margaritis 12, Mekfaden 26, Miljenović 2, Glinijadis 1, Karamanolis, Sajbert 16, Papadopulos, Pejners 15, Klenton 8

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar