LE: Krasnodar, Šalke i Mančester junajted prošli u 1/8-finala

Huan Mata kao na igrici, Nastasićev autogol samo uteha Iviću, Krasnodar se zahvaljuje Škrtelu! Bez iznenađenja u prvim revanš mečevima osmine finala Lige Evrope.  Mančester Junajteda, Krasnodar i Šalke prve su ekipe koje su obezbedile plasman u osminu finala Lige Evrope.

Fudbal 22.02.2017 | 20:10
LE: Krasnodar, Šalke i Mančester junajted prošli u 1/8-finala
'Crveni đavoli' su, posle sigurnog trijumfa na Old Trafordu (3:0), slavili i na gostovanju protiv Sent Etjena, a jedini pogodak postigao je Henrik Mhtarjan u 17. minutu.

Fener je uspeo da anulira brzi vodeći gol gostiju iz Rusije, pošto je Fjedor Smolov već u sedmom minutu pogodio za prednost, pogotkom Souze u 41. minutu.

Međutim, domaći igrači nisu mogli do mreže rivala u nastavku susreta, pa je Krasnodar, koji je u prvom susretu slavio 1:0, prošao dalje ukupnim rezultatom 2:1.

Identičan rezultat viđen je i u okršaju Šalke i PAOK u Gelzenkirhenu 1:1, s tim da je ovde domaćin prvi poveo. Alesandro Šop doveo je 'Rudare' u vođstvo u 23. minutu, da bi konačan rezultat susreta postavio naš Matija Nastasić samo 120 sekundi kasnije.

Šalke nije igrao pod prevelikim pritiskom jer je u Solunu bio ubedljiv (3:0).

Navijači Sent Etjena priredili su pravi spektakl na stadionu 'Gofroa Gišar', sjajnom koreografijom praćenom bakljadom, ali njihovi ljubimci nisu imali nikakve šanse.

To je bilo i definitivno jasno u 17. minutu, kada je Huan Mata proigrao Mhtarjana, a Jermen lako pogodio mrežu. Rezultat susreta se do kraja nije menjao, iako je Sent Etjen od 63. minuta imao igrača više, pošto je isključen Erik Baili.

S druge strane, Fener je skupo koštala greška Martina Škrtela iz sedmog minuta, kada je dodao loptu pravo u noge Jurija Gazinskog, dok Smolovu nije bilo previše teško da zatrese mrežu gostiju.

Napadao je turski predstavnik do kraja susreta, ali je sve što je uspeo da uradi, ispostaviće se, bio pogodak Souze pred kraj prvog dela igre.

Konačno, Šalke je dosta rasterećeno ušao u duel sa crno-belima iz Soluna, pa i nije previše zapinjao posle vodećeg gola, kako bi se sačuvao za finiš sezone u Bundeslige i Ligi Evrope.

Moglo se naslutiti i posle prvih mečeva. Mančester junajted i Šalke su na vreme završili posao, dok je nedoumica postojala samo kad je u pitanju bio duel Fenerbahčea i Krasnodara. I samo za one koji ne prate baš najbolje turski i ruski fudbal, pa ne znaju da Krasnodar nikako nije tim za potcenjivanje, dok  Fener grca u problemima zbog čega će mnogi navijači posle večerašnje eliminacije u šesnaestini finala Lige Evrope tražiti glavu trenera Dika Advokata.

Jer ako u Istanbulu baš hoće da traže krivca za ispadanje iz Evrope treba prvo da pretresu sopstvene redove. Već u sedmom minutu Martin Škrtel je poklonio loptu Juriju Gazinskom, ovaj je odmah prosledio do Fedora Smolova, a iskusni napadač se odlično snašao i matirao Volkana Demirela.

Već tada je bilo jasno da će Kanarinci teško ustati iz nokauta pošto je Krasnodar iz prvog meča nosio prednost od 1:0, pa su Feneru bila neophodna tri gola. Jedan je bio njihov maksimum, a i taj je dat uz obilatu pomoć sreće. Škrtel je bio strelac, ali teško da ga je taj pogodak "zakrpio" kod Fenerovih navijača. Ali naučio je valjda tokom godina u Liverpulu da se nosi sa ovakvim porazima.

Kao što rekosmo, Junajted i Šalke su pobedama od 3:0 u prvim mečevima sa Sent Etjenom i PAOK-om revanše učinili revijalnim. Doduše, lepo su izgledale tribine Sent Etjenovog “Žofrua Gišar“ stadiona uoči početka utakmice, ali je Henriku Mhitarjanutrebalo samo 17 minuta da navijačima domaćeg tima iz glave izbije pomisao da će večeras prisustvovati čudesnom preokretu.

Najteži deo posla je, doduše, obavio maestralni Huan Mata, koji je igrao simultanku protiv odbrane francuskog tima sve dok kao na tacni nije poslužio saigrača iz Jermenije.

Trudili su se Zeleni u nastavku da makar jednim golom navijačima daju povoda za slavlje, ali razlika u klasi bila je primetna, čak i kada je Erik Baji napusio teren zbog drugog žutog kartona. Uostalom, Žoze Murinjo nije trener koji dozvoljava igračima da se opuste čak i kada je jasno da su svoje završili.

Opuštanja nije bilo ni u Gelzenkirhenu, iako je Šalke, kao Junajted, imao tri gola prednosti iz prvog meča. I četiri kada je u 23. minutu revanša sa PAOK-om Alesandro Šefzatresao mrežu grčkog tima. Samo dva minuta kasnije PAOK je izjednačio autogolom maleroznog Matije Nastasića, ali bila je to samo mršava uteha za izabranike Vladimira Ivića.

Završnica nekog evropskog takmičenja ipak nije nivo solunskog tima. Bar ne još.

Liga Evrope, šesnaestina finala:

Sent Etjen - Mančester Junajted 0:1 (0:1), prva utakmica 0:3
/Mhitarjan 17/

Šalke - PAOK 1:1 (1:1), prva utakmica 3:0
/Šef 23 - Nastasić 25ag/

Fenerbahče - Krasnodar 1:1 (1:1), prva utakmica 0:1
/Souza 41 - Smolov 7/

Četvrtak:
17.00: Osmanlispor - Olimpijakos (prvi meč 0:0)
19.00: Ajaks - Legija (0:0)
19.00: Apoel - Atletik Bilbao (2:3)
19.00: Roma - Viljareal (4:0)
19.00: Bešiktaš - Hapoel Ber Ševa (3:1)
19.00: Zenit - Anderleht (0:2)
21.05: Kopenhagen - Ludogorec (2:1
21.05: Fjorentina - Borusija Menhengladbah (1:0)
21.05: Genk - Astra (2:2)
21.05: Lion - AZ (4:1)
21.05: Šahtjor - Selta (1:0)
21.05: Spartak - Rostov (0:4)
21.05: Totenhem - Gent (0:1)

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar