Za reviziju treba dogovor institucija

EU poziva političare u BiH da osiguraju dogovor nadležnih bh. institucija o daljim koracima prije nego što preduzmu aktivnost prema Međunarodnom sudom pravde, saopšteno je iz Delegacije EU u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 22.02.2017 | 12:30
Za reviziju treba dogovor institucija
Ovo je prva zvanična izjava iz EU nakon što je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, odlučio da bude upućen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, i iz koje se jasno vidi da Brisel nije zadovoljan činjenicom da se taj predmet upućuje mimo zvaničnih i utvrđenih procedura.

"EU je upoznata s najavom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se krene sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u slučaju BiH protiv Srbije i Crne Gore za zločin genocida", navedeno je u saopštenju, u kojem se nalazi još jedna značajna činjenica - EU očigledno ne vjeruje izjavama Izetbegovića da se radi o odluci koju su donijele institucije BiH, s obzirom na to da pojedinačno spominje upravo njega.

"EU pridaje veliku važnost procesuiranju ratnih zločina i intenzivno podržava napore u tom cilju. EU ohrabruje sve zemlje koje žele postati njene članice da ulože sve moguće napore u pomirenje, što je od velike važnosti za promovisanje stabilnosti i stvaranje ambijenta usmjerenog ka prevazilaženju zaostavštine prošlosti i fokusiranju na perspektive dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje", istaknuto je u saopštenju iz Delegacije EU.

Političari pozvani da se okrenu reformama

Iz Ambasade SAD stigao je nešto neodređeniji odgovor, ali ipak dovoljno jasan u pozivu političarima da se okrenu ekonomiji i reformama.

"SAD su oduvijek podržavale, i podržavaće, pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina. Pozivamo lidere u cijeloj BiH da se okrenu ka budućnosti i da rade na ispunjavanju reformi neophodnih za ekonomski i društveni napredak ove zemlje", naveli su oni.

Ambasada SAD pozvala je sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog koji će doprinijeti prevazilaženju trenutnih političkih razlika.

"Poštivanje institucija BiH i vladavine prava ključni su za osiguravanje stabilne, sigurne i prosperitetnije budućnosti svih građana", zaključili su.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

e

22.02.2017 12:00

ZNAČI IPAK JE SVE TO DOGOVOR baje i bakira DA BI SE IZBJEGLA ODGOVORNOST ZA kriminal !

ODGOVORITE
Name

ne odlučuje EU o tome..

22.02.2017 13:26

O tome da li neko ima procesnu sposobnost ili nema odlučuje sud!!

ODGOVORITE
Name

Oj ha

22.02.2017 18:22

Tacno, a ovo sto ti je rekla EU, to ti je ono sto ce tom tvom sudu naloziti oni iza paravana.

Name

Fbia

24.02.2017 23:30

Evropska unija treba da vidi da politicari svjesno prave opasne politicki krizne situacije koje mogu eskalirati.....

ODGOVORITE