Bijeljinski slikar - Život je čamac

Moj životni i umjetnički „credo“ i moto je: „Život je kao čamac na vodi“, kaže Petar Đokić Kif (58), bijeljinski slikar, umjetnik koji već dvadesetak godina slika i svoje slike izlaže na bijeljinskim trgovima, uglavnom u centru grada, uz izlog Robne kuće „Emporium“ ili kod Starog nebodera.

Republika Srpska 22.02.2017 | 08:52
Bijeljinski slikar - Život je čamac
Petar je, na neki način, i zaštitno lice grada, prepoznatljiv lik, čovjek kome se često obraćaju za neku informaciju svi oni koji vole slikarstvo, ali i oni koji sa likovnom umjetnošću nemaju puno dodirnih tačaka.

Pojašnjavajući smisao svog životnog i umjetničkog „vjeruju“, Kif kaže da se izvjesno vrijeme sve dešava naizgled mirno i životni čamac bezbrižno pluta po pučini, nakon čega nastupaju periodi jakih bura i velikih talasa, kada taj čamac biva ugrožen i zaprijeti mu opasnost da potone.

Petar Đokić već dvadesetak godina živi isključivo od slikarstva, ne skrivajući ponos što mu polazi za rukom da u ovim nesigurnim vremenima tranzicije i životnih turbulencija svoju egzistenciju održava uz pomoć slikarske palete i kičice.

„Znao sam po sedam dana provesti na pecanju, jer se na taj način odmaram i „resetujem“ od slikarstva. Nakon toga iznova se vraćam platnu i slikanju. Često satima sjedim i gledam u prazno platno, posmatram i analiziram njegovu teksturu. To je nekakva ljubav s kojom se čovjek srodi i živi“, priča Đokić, ističući da je prodao na stotine svojih slika, na kojima se prepoznaju različiti likovni pravci, od realizma, pejzaža, apstraktnih tonova, simbolizma, kubizma, pa i futurizma.

„Ljudi, ipak, najviše traže realistične motive, nešto što mogu prepoznati i locirati u svoj duhovni prostor. Često pribjegavam i kopiranju djela velikih majstora slikarstva, kao što je bio Uroš Predić ili Paja Jovanović. To je za mene dodatni izazov. Mnogo slika sam prodao u ljetnjim mjesecima, kada naši ljudi dolaze iz inostranstva u svoj rodni kraj."

Petar ističe da umjetnici na ovim našim prostorima uglavnom svaštare i bave se svim i svačim, da bi preživjeli. Rijetko je neki od njih u prilici da bude potpuno originalan i da slika ono što izvire iz njegove umjetničke duše.

Ipak, Petar kaže da se i od slikarstva može nekako živjeti, makar to bio i podstanarski status, u kome se on još uvijek nalazi.

(InfoBN)
(Foto: InfoBN)

Komentari / 0

Ostavite komentar