SDSM i DUI bliži formiranju vlade

Lider Demokratske unije za integraciju /DUI/ Ali Ahmeti izjavio je nakon sastanka sa liderom SDSM Zoranom Zaevim da nema velikih razlika između platformi dvije stranke i najavio sjednicu centralnog predsjedništva partije na kome će biti donesena konačna odluka da li će dati potpise za sastav nove vlade.

Region 22.02.2017 | 09:10
SDSM i DUI bliži formiranju vlade
Ahmeti i Zaev razgovarali su sinoć u Maloj Rečici o formiranju nove vlade.

Prema njegovim riječima, zvanična upotreba albanskog jezika u zemlji zagarantovana je Ustavom Makedonije, zbog čega je iskoristio to pravo i pred novinarima govori na albanskom jeziku.

Zaev je rekao da je sa liderom DUI postignuta saglasnost o evroatlantskim aspiracijama Makedonije, o Specijalnom javnom tužilaštvu, kao i o ravnomjernoj raspodjeli budžetskih sredstava svim opštinama.

"Nadam se da će se ovaj pregovarački proces završiti vrlo brzo - ja sam optimista", naglasio je Zaev.

U Makedoniji su 11. decembra prošle godine održani vanredni parlamentarni izbori, ali Vlada još nije formirana, budući da lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, čija je stranka osvojila najviše mandata nije uspio da obezbijedi parlamentarnu većinu.

Nakon što je Gruevski vratio mandat, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da će mandat povjeriti stranci koja obezbijedi potpise 61 poslanika.

Na vanrednim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju /DUI/ 10, albanska stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mjesta.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar