Revizija neće biti prihvaćena?

Profesor Međunarodnog prava i bivši član pravnog tima Srbije u procesu po tužbi BiH Tibor Varadi kaže da je manje-više pratio proces suđenja Ratku Mladiću i da nije sugran da to otvara nove činjenice i dokaze za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Srbija 21.02.2017 | 18:41
Revizija neće biti prihvaćena?
"Ja sam pratio manje-više suđenje Ratku Mladiću, ali nisam čitao što je dostupno stručno kao dokument. Ono što je suština je da tu treba da bude novootkriveni događaj ili činjenica koja je postojala prije donošenja presude 2007. ali koja je otkrivena tek u posljednjih šest mjeseci. Da li je u procesu Ratku Mladiću nešto tako otkriveno, meni se čini malo vjerovatnim", kazao je Varadi za N1.

Dodaje da ne može dati mišljenje jer ne zna o kojim je činjenicama riječ.

Na pitanje kakva su njegova iskustva iz prethodnog postupka, Varadi je kazao da je ispravnije tražiti individualnu nego kolektivnu odgovornost.

"Moje lično mišljenje je da je u ovom ratu bilo strahota i zločina, ali je ispravnija trasa individualne nego kolektivne odgovornosti. Pred Međunarodnim sudom pravde nisu suočeni oni akteri koji su bili akteri u sukobi. Utvrđeno je da je genocid počinila VRS. Ako se pitamo pred MSP na kojoj je strani Republika Srpska, ona je na strani tužioca jer je dio BiH koja podnosi ovu tužbu. Prema tome mislim da ovo nije pravi način da se dođe do pravde ako učesnici u sukobu nisu isti kao u sudskom postupku. Mislim da je individualna odgovornost prava trasa i ona bi donijela najviše pravde i razjašnjenja", istakao je Varadi.

Smatra da ovaj postupak revizije nije ispravan put do pravde.

"U ovom ratu je bilo strašnih događaja, ali mislim da ovaj postupak pred Međunarodnim sudom pravde nije ispravan put do pravde. Što se tiče revizije, čini mi se da postoje ozbiljni formalni nedostaci zbog kojih ova revizije neće biti prihvaćena". rekao je Varadi.

(N1 tv)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bosnjak

21.02.2017 17:53

E hvalim te boze! Jeli to definitivno? Problem resen al se nadam da Ivanic i kompanija sutra opet ne nastave sa blokadom institucija! Ok. Bakir prekrsijo ustav sutra tuzba protiv Bakira i ova tema gotova! Al nista od toga oni ce o ovome do izbora raspravljat!

ODGOVORITE