Na aukciji prodat Hitlerov telefon

Aukcijska kuća je telefon predstavila kao “ključno oružje“ koje je Hitler koristio pri izdavanju naredbi za stravične pokolje.

Svijet 20.02.2017 | 13:27
Na aukciji prodat Hitlerov telefon
Telefon nacističkog lidera Adolfa Hitlera prodat je na javnoj aukciji u američkoj saveznoj državi Maryland za 243.000 dolara.

Predstavnik aukcijske kuće “Alexander“ u Chesapeake Cityju Andreas Kornfeld potvrdio je da je neimenovani kupac za crveni Hitlerov telefon platio 243.000 dolara.

Početna cijena Hitlerovog telefona, na čijom pozadini je bilo utisnuto njegovo ime i simbol nacističke partije, bila je 100.000 dolara.



Aukcijska kuća je u katalogu telefon nazvala „vjerovatno najrazornijim oružjem svih vremena, koji je poslao milione ljudi u smrt“, kao i da ga je Hitler koristio za izdavanje većine naredbi posljednje dvije godine Drugog svjetskog rata.

„Nemoguće je pronaći upečatljiviju relikviju od osnovnog sredstva koje je koristio najzlobniji čovek u istoriji“, navodi se u saopštenju.

Telefon su ruski vojnici predali britanskom oficiru ser Ralfu Rajneru kao suvenir, ubrzo nakon njemačke predaje, a Rajnerov sin, koji ga je naslijedio, pustio ga je u prodaju.

Jedan od zaposlenih u aukcijskoj kući, rekao je da se cijena telefona temeljila na njegovoj „rijetkosti i jedinstvenosti“.

„To je bio Hitlerov mobilni telefon za uništavanje“, rekao je jedan od zaposlenih.

Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

20.02.2017 13:05

Hitler je otac savremenih i brzih auto puteva i mnogi drugi njemacki pronalazaka koji su ostavili neizbrisivi trag u svjesti i zivotu siroki narodni slojeva drustva. Tako na primjer zvanicni telefono prego kojeg medjusobno razgovaraju vodeci politicari iz Moske i Vasingtona po ugledu na Hitlerov telefono takodje je crvene boje.

ODGOVORITE
Name

Ante

20.02.2017 18:35

Kako zloglasni telefon kada vrijedi 234.000 dolara znaci vrijedi nije bacen u smece s tim novcem zeljka moze otici 20 puta u ameriku.

ODGOVORITE