Zbog kusura nisu pregledali bebu?!

Medicinska sestra na Dečijem odeljenju prokupačkog Doma zdravlja nije htela da prim bebu staru 18 meseci na pregled, samo zato što nije imala sitan novac da vrati kusur.

Srbija 19.02.2017 | 19:53
Zbog kusura nisu pregledali bebu?!
Kako pojašnjava razočarana majka Nevena Tomić Stojanović iz Niša, ona je rodom iz Prokuplja i u vreme nedavnog praznika Dana državnosti odlučila je da poseti rodbinu. Nije slutila da će se desiti nešto nepredviđeno pa nije ni ponela dečiju zdravstvenu knjižicu, iako beba ima regularno osiguranje.

Međutim, u popodnevnim satima 15. februara, beba je počela da povraća i dobila je dijareju, pa su odlučili da potraže savet lekara.

"Na šalteru Dečijeg odeljenja u Domu zdravlja, bile su dve sestre. Kada sam im objasnila o čemu se radi, da sam iz Niša i da nemam kod sebe bebinu zdravstvenu knjižicu, rečeno mi je da moramo da platimo 357 dinara i da će je onda pregledati dežurni lekar", počinje priču majka, koja u tim trenucima nije razmišljala o novcu i nije videla ništa neobično u tome da treba da plati.

Međutim, problem je nastao kada je izvadila novčanicu od 1. 000 dinara.

"Kada sam pokušala da dam novac, sestra je rekla da nema sitno i da moram da rasitnim pare. Počela sam da preturam po džepovima, u pomoć je priskočila i moja sestra koja je bila sa mnom, ali smo prikupile tek oko 200 dinara, što je za sestru na šalteru bilo neprihvatljivo", tvrdi Nevena.



Ona naglšava da je ponudila da plati karticom, pa čak i evrima, ali je medicinska sestra bila neumoljiva.

"Insistirala je na sitnom novcu, nisu pomogli apeli da ćemo doneti novac a na pitanje šta sad da radim, ona je samo slegla ramenima i više nije htela da komentariše", dodaje Nevena.

Tvrdi da joj nije preostalo ništa drugo nego da svoje bolesno dete transportuje za Niš, tridesetak kilometara od Prokuplja kako bi dobilo odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Na sreću, ispostavilo se da je beba u redu, ali se zabrinuta majka pita šta bi bilo da je ne daj bože bilo drugačije.

"Samo me zanima koliko vredi dečiji život i hoće li neko stati na put ovakvom ponašanju ljudi koji primaju novac iz državne kase, a kad god mogu mltretiraju bespomoćne građane. Pitam se samo da li bi isto uradila i da je u pitanju dete nekog njenog rođaka i prijatelja. Potpuno sam razočarana ovakvim postupkom", dodaje ogorčena Nevena i podseća da je pismeno o ovom slučaju obavestila direktora Doma zdravlja, kao i nadležno ministarstvo.

Direktor Doma zdravalja dr Pavle Orbović tvrdi da nije upoznat sa pomenutim slučajem i da ne može da kaže o čemu se radi. Naglašava da je pravilo da se beba prima na pregled bez obzira da li ima knjižicu ili ne pa čak i da u koliko roditelj nema da plati, račun se naknadno šalje na kućnu adresu.

"Prvi put čujem o ovome i ne mogu da tvrdim da li je bilo propusta ili ne. Iskreno, do sada nismo imali pritužbe na rad sestara na Dečijem odeljenju ali ću koliko već sutra videti o čemu se radi i ako je bilo propusta, odgovorni će biti kažnjeni", rekao je direktor Orbović.

(Alo.rs)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

mm

19.02.2017 19:29

Odma otkaz

ODGOVORITE
Name

Brle

19.02.2017 19:48

Sigurno je bila neka babuskara sa velikim radnim stazom, jedino se one ovako ponasaju.

ODGOVORITE
Name

Tudjin

19.02.2017 20:29

Hvala Bogu da ne zivim na ovim podrucima mislim da bi brzo zaglavio u zatvotr.

ODGOVORITE
Name

Brzi

19.02.2017 23:18

Pazite odose nam mozgovi.

Name

Đoo..

20.02.2017 02:24

Divlji zapad ,na yugu serbije. ( samo mani mani)

Name

marija

20.02.2017 07:52

Otkaz,to je kupljena diploma.

ODGOVORITE
Name

Darko

20.02.2017 08:30

Drzava u kojoj vlada zakn svaka cast hii.

ODGOVORITE