Papa ukida "sveti biznis" u Međugorju

Strah i nelagodu u Međugorju izazvao je gest pape Franje koji je poslao svog specijalnog izaslanika da proveri gde je tanka granica između čuda i biznisa.

Region 19.02.2017 | 13:40
Papa ukida "sveti biznis" u Međugorju
Varšavski nadbiskup Henrik Hoser ima delikatan zadatak da proveri šta se događa u tom misterioznom svetilištu koje godinama privlači hiljade vernika i gde se okreće veliki novac, a Gospa se, navodno, ukazuje s vremena na vreme. Potvrđeno nam je kako je trenutno u tom svetilištu vanredno stanje, pre inspekcije uklanja se sve što bi moglo da utiče na papinog izaslanika da napiše krajnje negativan izveštaj.

Sam papa Franja nije naklonjen Međugorju, što je u više navrata i potvrdio.

"Ova moda o Gospi superstaru, koja sebe stavlja u središte nije u redu. U Vatikanu ima korupcije, ali ne uzimam tablete za spavanje. Gospa nije šefica poštanske kancelarije da svaki dan šalje pisma", rekao je papa. Njega ne oduševljava ukazanje Gospe na način kako to tvrde lokalni sveštenici koji već godinama organizuju neviđeni verski turizam koji donosi milione evra.

Do sada je vatikanska administracija bila nemoćna da bilo šta izmeni, dolazak papinog kontrolora mnogo toga može da preokrene. U Međugorju će se nadbiskup Hoser pojaviti kao papin čovek i delovati direktno po Franjinim uputstvima, i upravo će rimskom biskupu podneti izveštaj o tome što je tamo video. Razgovaraće sa sveštenicima, pa i mesnim biskupom Ratkom Perićem iz Mostara, koji nije veliki pobornik Međugorja.

Dolazak inspekcije plaši lokalne sveštenike, franjevce koji dobro znaju da ih papa u slučaju Međugorja ne podržava. Uostalom, nisu jedini, tihi otpor prema sadašnjem kursu Vatikana javlja se i kod mnogih hrvatskih sveštenika koji u papi Franji vide čoveka koji ne odobrava krajnji konzervativizam koji se često graniči s nacionalizmom.

Niko, pa ni franjevci u ovom svetilištu, ne usuđuje se da javno protivreče papi, ali tiho gunđaju svesni da je slanje Franjinog čoveka u Međugorje još jedan poraz konzervativnog sveštenstva. Plaše se izveštaja i da će Hoser otkriti koliko se novca okreće na "čudu" ukazanja Gospe.

Papa nema ništa protiv što tamo dolazi mnogo vernika, ali mu i te kako smeta što se razvija svojevrsni verski biznis u kojem je vera na poslednjem mestu. Vatikan stalno ističe stav koji su zauzeli katolički biskupi iz bivše Jugoslavije, da nema dokaza o natprirodnim pojavama u Međugorju.

Potom su i visoki crkveni dostojanstvenici utvrdili da oko Međugorja kruže mnogi "podzemni interesi" i da je sve u funkciji novca, prodaje suvenira i iznajmljivanja kuća za vernike koji i dalje dolaze u velikom broju.

Taj "fenomen" traje još od 24. juna 1981. godine, kada je šestoro mladih iz Međugorja svedočilo o tome da su na brdu Crnica videli belu pojavu s detetom u naručju. Ti međugorski svedoci, oni koji tvrde da im se ukazala Gospa, putovali su širom sveta i o tome govorili vernicima, ali je papa Franja to zaustavio.

Računa se da je Crkva tokom gotovo 36 godina otkako vernici dolaze u Međugorje zaradila više od 300 miliona evra, a da je to mesto posetilo 30 miliona hodočasnika. Neki tvrde da su i te procene skromne i da godišnje od verskog biznisa ostane i 100 miliona evra, a zarađuju svi.

"Svakodnevno hodočasnik ostavi u Međugorju najmanje 50 evra, i sve ide u crkvene ruke. Velike kuće sagradili su i oni koji tvrde da su te 1981. godine videli Gospu, koja im se povremeno i dalje ukazuje, a na crno rade svi, od ugostitelja do iznajmljivača soba", kaže nam jedan sveštenik koji poznaje prilike u Međugorju.

Prema njegovim rečima, niko ne plaća poreze, pa ni za prodaju suvenira koji donose neverovatnu zaradu. Sada je svima jasno da će poljski nadbiskup sve to da vidi i zatim prenese papi Franji, koji je odlučio da napokon uvede red.

Tako će istinu o "čudima" i šarlatanstvu, koje je sjajno zapakovano, privesti kraju.

SLOVENAČKI BIZNIS

Veliku korist od verskog turizma u Međugorju imaju i Slovenci, koji tamo dovode vernike iz Južne Koreje i Indije. U proseku ostaju tri dana u Međugorju i okolnim mestima i potroše godišnje milione evra.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

cober

19.02.2017 12:51

Pretjeraše višeTe dnevna gospa te svijetleča gospa te prikazuje se svaki drugi dan te najavljuje posjetu....pa Gospa više u Međugorju neg na nebu

ODGOVORITE
Name

Tata

19.02.2017 13:58

Medjunogna gospa mi se prikazuje svaki dan . Ali posjete nema nikako. Uprkos da je masiram cesto i prociscavam da ne zalijepi.

Name

haha

19.02.2017 19:59

Postali jaci od Vatikana

Name

eto

21.02.2017 17:09

Eto i Papa majorizuje BH Hrvate. Bas su ugrozeni.

Name

re

22.02.2017 08:25

Dvoje male djece naši cigaru, otišli negdje iza kuće do obližnjeg drveta i pripalili, roditelji ih tražili i našli suznih očiju, pitali "a šta vam je djeco".... "ukazala nam se Gospa"...Tako je sve počelo :)) Danas je to jedan običan kičeraj i biznis koji blage veze nema sa vjerom.

Name

Mihailo Mikic

19.02.2017 13:51

"Pojava" Gospe u Medjugorju je najbolji dokaz kako vjera more da bude iskoriscena u politicke, ekonomske ili nekad druge podzemne ciljeve i svrhe. Nedaleko od mjesta gdje se djeci "ukazala" Gospa nalazi se jama u koju su hrvatske ustase tokom Drugog svjetskog rata sa blagoslovom rimokatolicke "crkve" bacali zive SRBe: ljude, zene i djecu. Zato bi rimskig Papa prvo trebao da osudi sramnu ulogu svoje tz. rimske "crkve" u hrvata i njezinu ulogu u strasnim zlocinima i genocidu pocinjenim nad Pravoslavnim SRBima tokom mnogih ratova u dvadesetom vjeku a potom da se bavi vjerskim prevarama u Medjugorju snalazljivih franjevaca!

ODGOVORITE
Name

Sale

20.02.2017 00:57

Pljuc...

Name

re Mihailo

22.02.2017 08:26

Na kojim si ti opijatima?

Name

Bn

19.02.2017 16:19

E sta ce sad tzv biznismemi iz medzugorja

ODGOVORITE
Name

prohrvat

19.02.2017 17:09

Sad če im se Tuđman ukazivati ili Pavelič.

Name

re prohrvat

19.02.2017 21:18

Nece ni pavelic ni tudzman svi bize od ovi hercegovaca bolje u paklu nego kod njih

Name

sale

21.02.2017 08:05

Sad bi trebala malo da proseta I do slavonije tj,slavonski sela i da se tu jedno vreme usidri imam osecaj da ta sela trebaju oporavak ajd lipa moja

ODGOVORITE
Name

kameleon

21.02.2017 16:02

Reket iz Vatikana.

ODGOVORITE
Name

gospava ujne stane pastorka

21.02.2017 17:58

sad ocekujem da gospa pobjegne iz hercegovine u sinj..i da tamo radi na crno jedno 40 godina pa ce je onda opet protjerati..biznis ide a gospa se valja..

ODGOVORITE
Name

Boki

21.02.2017 21:39

Ne daju Hercegovci pare Vatikanu za priznanje gospe pa ih Vatikan ne prizna. Sve se plaća.

ODGOVORITE
Name

Cudo

21.02.2017 22:06

Prebilovci su samo preko brda. Informisite se o Prebilovcima.

ODGOVORITE
Name

Blic++++

22.02.2017 06:47

Zna se čija su to posla......ĐaVO NIKAD NE MIRUJE......

ODGOVORITE
Name

Milan

22.02.2017 07:45

Konkurencija.lova.treba samo u vatikan da se ide

ODGOVORITE