Hipotekom "peglaju" poreske dugove

Odbornici Skupštine opštine Srbac na današnjem zasjedanju donijeli su odluku o izdavanju hipoteke na nepokretnosti za odgođeno plaćanje duga Javne ustanove Centar za kulturu i sport i Javnog preduzeća „Radio Srbac“ prema Poreskoj upravi Republike Srpske.

Republika Srpska 17.02.2017 | 16:50
Hipotekom "peglaju" poreske dugove
Sporazum o reprogramu duga u iznosu od 132.129 maraka na 60 mjeseci već je postignut sa Poreskom upravom, a očekuje se da će nakon obezbjeđenja založnog prava svoju saglasnost dati i resorno ministarstvo.

Kao garanciju za realizaciju reprograma duga Centra za kulturu i sport i „Radio Srpca“ koji je nastao u posljednje dvije godine, opština je založila „Sportsku dvoranu“ površine 1750 metara kvadratnih i dvorište ovog objekta površine 3.736 metara kvadratnih.

Srbački odbornici su donijeli i odluku o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 150.000 maraka. Zbog velikih dugoročnih i kratkoročnih kredita, a naročito prispjelih obaveza, ova lokalna zajednica nalazi se u teškom finansijskom stanju, čime je ugrožena tekuća likvidnost budžeta.

„Kako je potpisan veliki broj sporazuma i reprograma za izmirenje duga, novo kreditno zaduženje je upravo namjenjeno za održavanje likvidnosti, odnosno plaćanje obaveza u mjesecima kada je smanjen priliv sredstava u budžet“, izjavio je za BN televiziju načelnik Odjeljenja za finansije opštine Srbac Vladimir Gužvić. On je dodao da opština ovim zaduženjem ne prelazi pet odsto ostvarenih prihoda iz prethodne godine.

Za donošenje odluke glasali su i odbornici opozicije, ali su izrazili nezadovoljjstvo tvrdeći da je ovoj opštini izostala najavljena podrška viših nivoa vlasti, te da se opština i dalje zadužuje.

Odbornici su, ipak, najviše pažnje posvetili Planu upisa učenika u Centar srednjih škola „Petar Kočić“ u Srpcu. Prema planu ove školske ustanove, u narednoj školskoj godini biće upisano 120 učenika – Gimnazija 48, mašinstvo i obrada metala ( bravar, limar) 24, ekonomija, pravo i trgovina (ekonomski tehničari) 24, ugostiteljstvo i turizam (konobar - kuvar) 24 učenika.

Mada mišljenje odbornika nije obavezujuće, kako je naglasio direktor škole Milenko Živanić, opravdane su primjedbe nekih odbornika da je potrebno voditi više računa o školovanju deficitarnih profila, a ne zanimanja za biro bez šanse za zapošljavanje. To se prije svega odnosi na drvoprerađivače, ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i ostale oblasti privređivanja u kojima postoje realni izgledi za pokretanje biznisa i upošljavanje.

Srbački odbornici su se složili da treba promjeniti strukturu obrazovanja u ovdašnjem Školskom centru, ali je za sada kasno. Stoga će se ovoj temi u toku godine posvetiti posebna sjednica opštinskog Parlamenta. Svoju saglasnost na ovogodišnji plan upisa učenika u prve razrede srednjih škola dalo je 13 odbornika pozicije, dok su ostali odbornici bili protiv.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

DUGA

17.02.2017 19:14

Samo se zaduzujte,udrite dizite kredite dok ne popadate dok ima mjenica i pecat mastila..samo udrite i objasnjavajte nama budalama kako je to pametno i tako treba..

ODGOVORITE
Name

Hm

17.02.2017 21:08

Pricali ste da je prethodna vlast nesposobna,a vi posegli ponovo za kreditom.I prethodni su znali dizati kredite i na taj nacin biti "uspjesni".Jadan je narod sa vama.

Name

Sledeca

17.02.2017 20:34

Prevara crvenih kmera je izgradnja spalionice.Samo treba dogovoriti KO CE UZETI 20%.

ODGOVORITE
Name

Srpcanin

17.02.2017 20:38

Ko moze uzeti ako nece nacelnik. Bio je u Madjarskoj na dogovorima.

Name

SDS

17.02.2017 21:05

Njemu bas treba.Nije uzeo dovoljno u sumariji.SUMSKI GUBAR.A trebalo bi malo i Kojicu dati

Name

Srbac

17.02.2017 21:17

Kako dođoše opet na vlast, odmah krediti. Svaka vam čast. Ne podržavam Dragu Ćirića niti tadađnju vlast, ko god da ju je imao (znamo svi kakvo je stanje u skupštini bilo zbog Ljube Rakića), ali čovjek ni jedan kredit nije digao, i vjerovatno je u zadnjih 20 godina najbolju načelnik opštine Srbac. Samo objektivno razmišljanje.

ODGOVORITE
Name

Sss

17.02.2017 21:40

Pa Dragosavljevic je otisao iz SDS da bi bio direktor,a SDS ga je doveo za direktora kada je bio na vlasti.Toliko o njemu.

Name

Srbac

20.02.2017 07:04

Takođe, 150 000 KM je smiješna cifra za kredit. Pa samo CEntar za socijalni rad ima duga oko 400 000 KM, tj. treba im budžet od oko milion, a dobili 600 000, to je odmah 400 000 KM nemogućeg isplaćivanja, Centar za kulturu je tu negdje. Ja nemam protiv Mlađana ništa, lično ga poznajem i zua mene je sasvim u redu čovjek, ali će morati praviti velike ustupke, jer ne vodi on glavu riječ tu.