Najbolje vrijeme za posjetu Beogradu

Povodom Dana državnosti Srbije, britanski „Telegraf“ je objavio, u odeljku posvećenom putovanjima, članak o Beogradu. Ističe se da nikada nije bilo bolje vreme za posetu prestonici Srbije.

Putovanja 17.02.2017 | 10:33
Najbolje vrijeme za posjetu Beogradu
Telegraf navodi da je Srbija u procesu pridruživanja EU i da se u Beogradu koristi dinar kao valuta. Karte za turističke atrakcije i gradski prevoz su pristupačne, a troškovi za hranu i piće su takođe veoma skromni.

Beograd važi za destinaciju u kojoj se uživa u svim godišnjim dobima. Noćni život je veoma uzbudljiv i raznovrstan, tako da će svako ponaći nešto za sebe – džez, folk, tehno... U letnjim mesecima noćni život se seli na reke, Dunav i Savu. Ljudi uživaju u žurkama na splavovima, gde je ponuda takođe raznovrsna.

Kao velika prednost ističe se to što se Beograd nalazi na ušću Save u Dunav. Podeljen je na „atraktivniji, stari deo i Novi Beograd, koji je definisan postratnom brutalističkom arhitekturom“.

Hram Svetog Save je jedan od najvećih hramova na svetu. Projekat koji je započet 1935. godine još nije potpuno završen i toliko je veliki da se i danas radi na unutrašnjosti crkve, uključujući oslikavanje, navode reporteri britanskog lista.

Oduševljeni su ćevapima, tradicionalnim balkanskim jelom koje se sastoji od mlevenog mesa pečenog na roštilju. Tvrde da se ćevapi moraju probati sa lukom. Međutim, tu nije kraj kada je u pitanju hrana, jer u Beogradu postoji mnogo raznovrsnih restorana sa divnim pogledima na reke i intimnom atmosferom.

Kalemegdanska tvrđava sa pogledom na Savu i Dunav popularan je gradski park, gde Beograđani uživaju u fantastičnom pogledu. U okviru tvrđave nalaze se spomenici znamenitim Srbima i impresivan Vojni muzej i Zoološki vrt. Unutar Kalemegdanske tvrđave održavaju se i kulturni događaji, kao što su pozorišne predstave i koncerti.

Beogradska tvrđava nudi različite sadržaje
Do Beograda je moguće doći prugom koja vodi iz Bara, a Telegrafnavodi da je to najspektakularnije putovanje vozom u Evropi. Ističe se da je tokom puta moguće videti divne prizore, planine, jezera i mostove. Karte su pristupačne, a u principu nije teško doći do mesta pored prozora, tvrde reporteri.

Pominje se da je u Beogradu moguće videti zgade koje pripadaju komunističkoj eri i ruševine koje su ostale nakon NATO bombardovanja. Međutim, kada je reč o arhitekturi, izdvajaju se Zemun, gde su kuće iz autrougarskog perioda, i Skadarlija, boemska četvrt koja ima šarm Monmartra.

Posetiocima se savetuje da obavezno posete Kuću cveća, Titov grob i muzej pun poklona koje je lider Jugoslavije dobio.

Na kraju, Telegraf posvećuje pažnju i festivalu „Egzit“ u Novom Sadu, koji se nalazi na samo sat vremena vožnje od Beograda. Kako se ističe, to je jedan od najpoznatijih muzičkih festivala u Evropi, na kome su nastupale mnoge svetske zvezde.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar