Skinut imunitet Mandiću i Kneževiću

Crnogorski parlament sa 42 glasa poslanika vladajuće koalicije izglasao je ukidanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka i određivanja pritvora poslanicima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Region 15.02.2017 | 12:42
Skinut imunitet Mandiću i Kneževiću
O imunitetu se glasalo na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, povodom tvrdnji da je za 16. oktobar, na dan parlamentarnih izbora, pripreman teroristički napad u cilju nasilne promjene vlasti

Početak sjednice je kasnio pola sata jer se u skupštinskoj Sali pojavio bijeli dim nepoznatog porijekla.

Od 42 poslanika vladajuće koalicije u Skupštini, za skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću bio je potreban glas najmanje 41 poslanika (parlament ima 81 poslanika).

Opozicioni poslanici, njih 39 bojkotuju rad parlamenta još od oktobarskih izbora za koje tvrde da su neragularni jer su održani u atmosferi “navodnog državnog udara“.

Dok je sjednica trajala, funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta obraćali su se pristalicma sa improvizovane bine ispred parlamenta.

Milan Knežević rekao je da se DF neće zaustaviti dok ne oslobodi Crnu Goru demokratskim sredstvima, a Predrag Bulatović kazao je da iza svega stoji Milo Đukanović i da opozicija ulazi u posljednju fazu borbe protiv režima.

Milutin Đukanović ustvrdio je da je režim u slobodnom padu, nazvavši Mila Đukanovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića “probisvjetima” dok je Slaven Radunović poručio da je ovo “sramni čin koji je spremio režim Mila Đukanovića”. On se zahvalio kolegama iz opozicije koji su izrazili solidarnost da DF-om.

Nakon što je Skupština izglasala ukidanje imuniteta, poslanici DF ušli su u skupštinsku zgradu.



Mandić i Knežević sumnjiče se da su postali članovi kriminalne organizacije koju su tokom 2016. godine osnovali ruski državljani Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem "vršenja krivičnih djela terorizma".

Prema kriminalnom planu, kako piše u dopisu Specijalnog tužilaštva dostavljenom Skupštini, dogovoreno je da Mandić i Knežević organizuju protestni skup u 20 sati na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra i da nakon političkih govora, u 23 sata, sa članovima kriminalne organizacije, probiju kordon policije i nasilno uđu u Skupštinu gdje bi proglasili izbornu pobjedu DF-a, a nakon toga i uhapsili tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Povodom aktuelnih događanja sinoć je zasjedalo i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković.

Iz Vlade je saopšteno da je Vijeće razmatralo aktuelnu bezbjednosnu situaciju "u kontekstu političkih izjava i poziva koji bi mogli dovesti do ugrožavanja građanskog mira i stabilnosti'' i konstatovalo da je očuvanje stabilnosti, građanskog mira i bezbjednosti svih građana i pravnog poretka zajednička odgovornost vlasti i opozicije.

Vijeće očekuje da će najavljena okupljanja, iako nijesu prijavljena u skladu sa zakonom, biti mirna i nenasilna, izražavajući „spremnost i odlučnost nadležnih organa da odgovore na sve bezbjednosne izazove i obezbijede stabilnost i mir za sve građane''.

(Slobodna Evropa)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragan

15.02.2017 11:47

Evo gradjanskog rata u cg i onda se preseljav a u region.

ODGOVORITE
Name

Djiljkos

15.02.2017 12:26

Haha gradjanski ?? S vilama i grabljama i pecenim nacionalistima bez muda puno maste

Name

simo

15.02.2017 11:58

Jeli ovo onaj Mandic što je stupio u štrajk glađu pa izdržao 20 minuta i onda otišao u restoran narucio dupli pasulj.

ODGOVORITE
Name

cober

15.02.2017 12:30

Sa slaninom.

Name

Vuk

15.02.2017 12:44

Za vrijeme demonstracija u Podgorici dok su se njegove pristalice makljale sa milicijom i pravile nered , sjedio u kafani i pio.Tu ga je policija i uhapsila.Jadna vođe.

Name

Dragan

15.02.2017 12:20

Ha ha ha savremeno sudstvo ha ha ha...neko pokrade milijarde i zaštićen, neko za sumnju odmah presudjen...ajmo svi kod Soroša i Trilaterale da nas ne ganjaju.

ODGOVORITE
Name

BN

15.02.2017 12:34

kakav bolan imunitet za kriminalne radnje, lopovluk nema imuniteta......................... imunitet je predvidjen samo za posebne slučajeve, a ovi naši se dokopali imuniteta pa misle uhvatil boga za bradu......................

ODGOVORITE
Name

cvijet

15.02.2017 12:51

Nece valjda Srbi opet izazvati rat da bi imali jos jedan entitet.ovaj put u Crnoj Gori.

ODGOVORITE
Name

cober

15.02.2017 13:08

@ E moj cvijet zar nisi shvatio da gdje god ima autobus Srba mora biti SAO .MAO ENTITET.......jer su odmah ugroženi ako nemaju svoju vlast.

Name

cvijet

15.02.2017 13:44

Cober,proslo je njihovo,imali su jednu,veliku sansu ali nisu je iskoritili.Zamisli da su prihvatili Z-4 plan u Hrvatskoj,imali bi tamo drzavu,vojsku,valutu.....ali gladne oci,htjele vise.Tako ih moze zadesiti i u BiH,imaju entitet a htjeli bi drzavu....

Name

pirmo pirmo

15.02.2017 14:32

E da je bio plan 4 S bio bi prihvačen