Skoliozu ispravlja vježbanje

S obzirom na to da se kičma sa starenjem sve više krivi, skolioza može da uzrokuje česte bolove u leđima, praćene glavoboljom, probleme sa disanjem kao i varenjem

Zdravlje 14.02.2017 | 09:45
Skoliozu ispravlja vježbanje
RAZLIČITA visina ramena i lopatica i bočno krivljenje kičmenog stuba upućuju na skoliozu. Ovu vrstu deformiteta čak pet do sedam puta češće imaju žene. S obzirom na to da se kičma sa starenjem sve više krivi, skolioza može da uzrokuje česte bolove u leđima, praćene glavoboljom, probleme sa disanjem kao i varenjem.

Da bi se sprečila progresija ove vrste deformiteta kičme neophodne su korektivne vežbe koje bi trebalo da se rade svakodnevno. U zavisnosti da li se kičma krivi na levu ili desnu stranu izvode se vežbe.

Predlažemo vežbe u slučaju desne skolioze. Ukoliko je problem levostran, izvodite ih u suprotnu stranu. Sve vežbe se rade po 10 ponavljanja.

Ruke iznad glave
Stanite uspravno. Noge su sastavljene, a ruke opuštene pored tela. Širite ruke u stranu do iznad glave, i istovremeno se podižite na prste.

Savijanje u desnu stranu
Stanite uspravno sa rukama podignutim iznad glave i prepletite prste ruku. Lagano se savijajte bočno na desnu stranu bez pomeranja karlice, a zatim se vratite u početni položaj.

Pretklon iz sedećeg položaja
Sedite sa nogama ispruženim ispred tela. Razdvojite noge u širini kukova, a stopala zategnite tako da prstima težite prema licu. Ruke prekrstite ispred tela u visini ramena. Naginjite se trupom ka napred i vraćajte u početni položaj.

Blago savijena desna noga
Početni položaj je sličan kao u prethodnoj vežbi. Noge su opružene, ali spojene s tim što je desna noga blago povijena u kolenu tako da se stopalo oslanja na skočni zglob leve noge. Iz tog položaja sa prekrštenim rukama u visini ramena naginjite se blago napred i vraćajte u početni položaj.

Potpuno savijena desna noga
Zadržite isti početni položaj kao u prethodnoj vežbi. Ali ovaj put stopalo desne noge oslonite na butinu leve noge iznad kolena. Blago se naginjite napred i vraćajte nazad

MASAŽA

MASAŽA u slučaju skolioze može da pomogne, jer poboljšava lokalnu cirkulaciju i ublažava postojeće bolove. Uz redovno vežbanje, masaža utiče i da se opuste napeti mišići, a samim tim i popravi držanje tela. Ona svojim efektom može značajno da motiviše da se bude uporan sa korekivnom terapijom, a to daje konačan rezltat - ublažavanje progresije krivljenja kičmenog stuba.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar