Danas je Dan zaljubljenih

14. Februar je dan kada pravoslavni vjernici obilježavaju dan posvećen Svetom Trifunu, dok katolički vjernici na isti dan slave uspomenu na Svetog Valentina. Ipak ovaj dan u skoro svim zemljama svijeta se slavi kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Na taj dan parovi razmjenjuju nježne poruke i poklone kao dokaz ljubavi.

Zabava 14.02.2017 | 09:23
Danas je Dan zaljubljenih
Pravoslavni vjernici 14.februara slave Svetog Trifuna, koji pada na isti dan kada se širom svijeta slavi Dan zaljubljenih, u katoličkim krugovima Sveti Valentin.Stručnjaci procenjuju da na ovaj dan čak 10 miliona djevojaka bude zaprošeno širom svijeta i da se većina parova vjenča u roku od nekoliko meseci.

Englezi, koji se smatraju rodonačelnicima praznovanja Dana zaljubljenih, kažu da, ako se dvoje mladih sretnu u rano jutro 14. februara, biće osuđeni na vječnu ljubav!

Ovo je najkomercijalizovaniji praznik na svijetu i tada "cvjeta" posao u cvećarama i prodavnicama čokolade i slatkiša, a istraživanja pokazuju da čak 78 odsto muškaraca poklanja crvene ruže i čokoladice. Parfemi su treći na listi omiljenih poklona, a dame se neće buniti ni ako izaberete neki zanimljiv komad garderobe.Na dar zaboravi 37 odsto muškaraca, dok čak polovina žena smatra da su cvijeće i bombonjere samo odraz nemaštovitosti.

Sa pojavom mode sa zapada, kod nas je slavljenje Dana zaljubljenih najpopularnije među mladim ljudima od 17. do 25. godine. Velika većina onih preko 35 godina, ako je verovati statistikama, smatraju ga nezanimljivom novotarijom.

Ipak, neka istraživanja pokazuju da je Dan zaljubljenih za mnoge mnogo stresniji od ostalih dana (naročito za samce), ovaj dan je "najgori dan" za čak 37 odsto ispitanika.

Ljubav nije čudo, ali zato čini čuda. To je situacija u kojoj prevazilazimo do sada poznate nam granice, činimo stvari koje nikada nismo činili, uz put otkrivajući sebi nešto što do juče nismo poznavali.Živimo u vremenu u kome nas samo čudo može spasiti, a iskreno se nadamo i - ljubav. Običaj zato i jeste da se na ovaj dan, 14. februara, sjetite svih onih koje volite nekim lijepim prigodnim poklonom, koji uopšte ne mora da bude skup, jer on je u stvari, simbol darova naše beskrajne ljubavi prema toj voljenoj osobi. Šta je uostalom ljubav, nego pažnja i mogućnost da se osećamo dobro dok smo sa nekim u društvu.
   
 Najveći procenat dama izjavio je da im je od poklona na dan ljubavi mnogo važnije da ih partner čitave godine uvažava, pazi i voli. Romantika je nešto sasvim drugo i ne ogleda se samo u poklonima na Svetog Trifuna ili Svetog Valentina, jer iako ljubav i zvanično ima svoj dan, trebalo bi da traje čitavog života, jednoglasne su. Bilo kako bilo, za one koji su iskreno zaljubljeni ovo je samo još jedan dan u godini ispunjen ljubavlju i pažnjom.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

a

14.02.2017 08:57

Srećna slava svima koji slave!

ODGOVORITE
Name

ОБАВЈЕШТЕЊЕ!

14.02.2017 13:24

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ МУЧЕНИК ТРИФУН.

ODGOVORITE
Name

cups

14.02.2017 21:40

Srecno svima koji slave Valentinovo i Trufuna, a ponajvise srece zaljubljenima.

ODGOVORITE