Ovih šest mjesta će uskoro nestati - posjetite ih što prije

Od bespuća Indijskog okeana do Severne Amerike razbacani su biseri prirode koji bi uskoro mogli da nestanu.

  • Magazin
  • Putovanja


Klimatske promene uništavaju prirodu na kakvu smo navikli. Upravo zbog toga, sada je poslednji trenutak za posetu nekim od najlepših i najugroženijih mesta. UgledniForbs sastavio je listu šest mesta koje bi turisti trebalo da posete što pre.

Veliki koralni greben
Rast temperature mora ubija korale, a Veliki koralni greben uz istočnu obalu Australije se smanjuje. Uragani, zagađenje i rast nivoa mora sve više uništava ove životne forme. Australija je zbog toga odlučila da uloži više od milijardu dolara u projekte održavanja korala.

Maldivi
Zbog predivnih peščanih plaža, ovaj mali arhipelag u Indijskom okeanu je izuzetno popularna turistička destinacija. Maldivi su takođe najniža država na svetu i pretpostavlja se da bi već za tridesetak godina ostrva mogla da postanu podvodni grebeni. Zbog toga su vlasti već započele projekte kupovine zemljišta na kojem bi moglo da se smesti 400.000 stanovnika.

Mrtvo more
Najslanije jezero na svetu polako nestaje. Nivo Mrtvog mora pada za oko jedan metar svake godine. Lokalne vlasti su se okrenule radikalnim merama da bi spasile umiruće jezero i planiraju izgradnju kanala između Crvenog i Mrtvog mora.

Nacionalni park Glejšer
Smešten u retko naseljenom području savezne države Montane, Glejšer je poznat po desetinama glečera koji su dostupni posetiocima.

Nju Orleans
Prvi grad na ovoj listi poznat je po šarenolikoj mešavini kultura i uticaja. U rasponu od nekoliko metara možete da slušate džez, uživate u kreolskoj kuhinji ili festivalu Mardi Gras.

Glečer Atabaska
Na severu Kanade nalazi se nekoliko kvadratnih kilometara glečera Atabaska. Reč je o najposećenijem glečeru u severnoj Americi, koji se smanjuje svake godine. Smeštaj je udaljen samo nekoliko kilometara od samog glečera.

B 92
foto:internet

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

БАЈ БАЈ

08.02.2017 10:52

Одлучио сам. Идем на путовање, још једино ми је остало да скупим новац. У ствари недостаје ми ''само'' 2о хиљада еврића.

Pa pozajmite od premijerke!

rada

08.02.2017 11:17

Још једаред Хвала. Ја се тога уопште не бих сетио.

ХВАЛА РАДО!

08.02.2017 11:33

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.