Zašto je paradajz izgubio ukus?

Uzgajanje paradajza u komercijalne svrhe u poslednjih nekoliko decenija dovelo je do postepenog gubitka njegovog prepoznatljivog ukusa, a naučnici su sada potvrdili da se to nije desilo slučajno.

Zanimljivosti 02.02.2017 | 09:21
 Zašto je paradajz izgubio ukus?
Međunarodni tim stručnjaka proučio je skoro 400 sorti paradajza, od savremenih do najstarijih, kako bi utvrdio šta se dešava sa najpopularnijim svetskim voćem.

Oni su utvrdili da je višedecenijsko uzgajanje što većeg i otpornijeg paradajza dovelo do gubitka 13 hemikalija koje utiču na njegov prepoznatljiv ukus.

Naučnici su pronašli specifične genetske promene koje su dovele do toga, prenosi klix.ba.

Stručnjaci navode da bi proizvođači semena mogli da lako dovedu do toga da paradajz iz supermarketa ponovo bude ukusan primenom tehnike ukrštanja sorti.

Proces bi bio sličan prirodnom oprašivanju, samo što bi se odvijao u laboratorijama. Naučnici bi mešali savremene sorte paradajza sa starim sortama i izdvajali biljke koje su najbliže onome što žele da postignu.

Posle nekoliko generacija rezultat bi bio ukusniji paradajz, napravljen bez, za neke, spornog rada na genima.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Čovjek

02.02.2017 16:01

Jabucar

ODGOVORITE
Name

cups

02.02.2017 18:55

GMO

ODGOVORITE
Name

Anonim

05.03.2017 11:33

HVALA ISUSU HRISTU!AMIN!BLAGOSLOVEN GOSPOD I GOSPOD GOSPODA NAŠEGA ISUSA HRISTA!AMIN!BLAGOSLOVENO CARSTVO GOSPODOVO!AMIN!ZRNO GORUŠICE JE NAJMANJE,A KAD IZRASTE POSTANE VELIKO POVRĆE!ODAVNO,POSADJENO VEROVANJE ZRNA GORUŠICE NAJMANJE OD SVAKOGA ZRNEVLJA U SVAKOJ OSOBI KOJE JE POSTALO VELIKO POVRĆE,DANAS,POČEVŠI OD SAMOGA SEBE,KOJI OČI IMAJU DA VIDE,VEROVANJEM GLEDAJUĆI,RADOSNO DOŽIVLJAVAJU GORUŠIČINO DEJSTVO VEROVANJA KROZ SVAKU OSOBU!U POTPISU: NE DOSTOJAN SVAKOGA BIĆA,A KAMOLI GOSPODA I CARSTVA NJEGOVOGA!POZDRAVLJAM! Jevanđelje po Mateju: 17:20; Jevanđelje po Luki: 13:18-19; Poslanica Titu: 3:15

ODGOVORITE