Goražde: Generalni štrajk medicinara

Zdravstveni radnici u BPK Goražde počeli su generalni štrajk nakon što nisu uspjeli približiti stavove sa kantonalnom Vladom oko potpisivanja Kolektivnog granskog ugovora. U štrajk su stupili radnici Kantonalne bolnice ali i svih Domova zdravlja na području BPK Goražde.

Bosna i Hercegovina 20.01.2017 | 14:08
Goražde: Generalni štrajk medicinara
Naime, kantonalna Vlada nije prihvatila potpisivanje granskog Kolektivnog ugovora koji je nedavno potpisan na nivou Federacije BIH uz obrazloženje kako neke od odredbi tog ugovora iziskuju dodatna finansijska sredstva što bi izazvalo 'udar' na budžet kantona koji je ionako u deficitu.

U Sindikatu podsjećaju da je njihov zahtjev bio povećanje satnice na 2,35 KM dok je Vlada ponudila 2,15 KM, što je znatno manje ispod minimuma od 2,31 koji je definisan Kolektivnim ugovorom.

Naglašavaju kako bi vjerovatno i pristali na ponudu Vlade da ona nije uslovljena umanjenjem drugih prava radnicima, poput smanjenje procenta izdvajanja na dužinu radnog staža sa 6 na 4 odsto.

"Vlada, odnosno Ministarstvo pokušava da banalizuje stvari i svodi sve na plate, međutim to je mnogo više od plata. To je prije svega usaglašavanje sa Zakonom o radu. Mi ništa drugo ne tražimo samo usaglašavanje, a to što godinama imamo najniže plate na nivou FBIH je posebna priča", kazao je Emir Baščelija, predsjednik Sdindikata radnika u zdravstvu BPK Goražde.

O štrajku radnika u zdravstvu danas raspravlja i Vlada BPK Goražde a kako saznaje Klix.ba u popodnevnim satima zakazan je i novi sastanak predstavnika Vlade i Sindikata.

(Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sramota

20.01.2017 14:48

da nam medicinari moraju štrajkovati

ODGOVORITE