Dvostruki standardi Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH svojim odlukama nastavlja da primjenjuje dvostruke standarde, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća PS BiH Mladen Bosić.

Republika Srpska 20.01.2017 | 13:24
Dvostruki standardi Ustavnog suda BiH
Bosić je, reagujući na Odluku Ustavnog suda BiH da se proglasi nenadležnim za razmatranje njegovog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Odluke o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine, istakao da Ustavni sud BiH nastavlja da produbljuje političku nestabilnost u BiH.

''Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim da razmatra Odluku o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisa, iako je prije toga bio nadležan za mnoge odluke političkog karaktera kao što je ukidanje Dana Republike Srpske ili zabrana referenduma tim povodom u Republici Srpskoj", rekao je Bosić.

"Na ovaj način svojim djelovanjem Ustavni sud BiH, umjesto da bude garant stabilnosti i zakonitosti, nastavlja da dovodi do podjela i produbljivanja političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini. Ovakvim radom se dovodi u pitanje kredibilitet Ustavnog suda BiH, posebno imajući u vidu očigledne duple standarde pri odlučivanju. Ne može se Ustavni sud BiH jednom proglasiti nenadležnim, a drugi put nadležnim za akte koji nisu zakoni", jasan je Bosić.

Mladen Bosić, koji je u vrijeme podnošenja Zahtjeva bio predsjedavajući PV PS BiH, naglasio je da je pitanje validnosti rezultata popisa stanovništva od izuzetne važnosti za procese planiranja, ali i pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

On smatra da je Ustavni sud BiH, izbjegavajući da razmatra ovaj slučaj, propustio priliku da doprinese pravednom razrješenju ovog veoma važnog pitanja koje opterećuje odnose u BiH.

"Sve ovo još jednom ukazuje na potrebu definisanja nadležnosti i načina donošenja odluka u Ustavnom sudu BiH", ističe Bosić.

"Osim saopštenja o proglašenju nenadležnosti na zahtjev Mladena Bosića, Ustavni sud BiH još nije dostavio i objavio svoju odluku i obrazloženje. Nakon što budu poznate sve činjenice, razmotrićemo dalje poteze povodom ovog slučaja'', istakao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

(BN televizija)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Polka

20.01.2017 12:28

Ovim političarima u BiH nevalja i ne odgovara ama baš niko i ništa ako nije po njihovom.

ODGOVORITE
Name

zumba

20.01.2017 12:32

Kako su glasale sudije,jesu li opet samo stranci presudili.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

20.01.2017 12:43

Sve dok se sudi samo gledajuci nacionalnost nikad ustavni Sud nece biti bez stranaca

ODGOVORITE
Name

Kako dalje

20.01.2017 12:50

I šta učiniti?

ODGOVORITE
Name

Kole

20.01.2017 13:51

Odakle on zna, vidiš da znaju samo Dodika napadati!

Name

Brens

20.01.2017 12:54

Za preostale dvije godine ce Bosic jos i da nauce stvari kakve su,a ne kako ih on zamislja.

ODGOVORITE
Name

Meki

20.01.2017 13:13

Pa ovdje nema lojalnig gradjanina da prihvati neku odluku. Svi bi da bude po njihovom. Zato je za ovaj Balkan jedino tiranija uspjesan model. Pravne drzave Samo tako se moze postici prosperitet sa ovakvim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Bingo

20.01.2017 16:07

Re za Meki Naravno da nema zasto bi neko bio lojalan drzavi od gradjana ako drzava krsi sopstveni ustav a u ustavu stoji nadleznost policije je u entitetima nadleznost fondova pio je u entititetima sta ti nije jasno.Odkud pravo bilo kom sudiji da ospori rjesenje ili pravo po nokom utvrdjenom rjesenju donesenom na bazi cinjenica i dokaza ,p k gotovu ako taj sud ili bilo koji ne raspolaze znanjem iz te oblasti.

Name

Strazbur

20.01.2017 14:10

Ustavni sud je mafijaski sud i ne sudi po ustavu i zakonu i u interesu gradjana.Ustavni sud ugrozava gradjane srpske i njene institucije ne uvazavajuci iste jer je ustavom regulisano da se moraju priznati svi dokumenti doneseni od ovlastenih institucija entiteta.Mnogo je primjera gdje ustavni sud ignorise zakonom utvrdjen rjesenja donesena od institucija Republike Srpske pre dvega fonda PIo Republike Srpske,koji je i nadlezan jedini da izda dokumenat o utvrdjenoj invalidnosti stepenu i postotku.Ove dokumente ustavni sud ignorise i ne prihvata ne dajuci obrazlozenje zasto sto je suprotno i zabranjeno evropskim konvencijama o ljudskim pravima.

ODGOVORITE
Name

Re salzburg

20.01.2017 16:23

Ustavni sud je ustavni sud.I kad bi taj sud rekao da je mlijeko crno to se mora prihvatiti.Da li se ti slagao sa njim ili ne njihova odluka je zadnja i konacna. U zapadnim zemljama je STROGO zabranjeno da neko od politicara komentarise a kamo li da ignorira odluku bilo kojeg suda a da ne govorimo o ustavnom sudu.

Name

Dragan

20.01.2017 15:49

Pa vi dajete legitimitet onom za čiji račun radi taj sud.

ODGOVORITE
Name

Kasno Marko Na Kosovo Stize

20.01.2017 17:10

Bosicu koalicioni patneri su vas preveslali a tzv sud dokrajcio. Nazalist,Srpska je gubitnik!

ODGOVORITE
Name

Standard

20.01.2017 17:35

Ustavni sud radi po standardima jedinstvene BiH, a druga je stvar što ti i takvi predstavnici Republike Srpske mu dajete takav legitimitet.

ODGOVORITE
Name

Re Jedinstveni

20.01.2017 17:47

Stvarno jedinstvena: Republika Srpska+ Herceg Bosna+ Fildzan Drzava!

Name

marko

20.01.2017 20:10

ako ustavni sud ne donese odluku da se nesmijem zvati Marko možda moje ime vređa nekoga? zbog Marka Kraljevića. Zbog ovoga a i zbog ratnih zločina nad srbima, gdje umesto kazne sud pravi heroje. Srbi su trebali da napuste pojedine? zajedničke institucije a ne da svojim prisustvom daju legimitet.

ODGOVORITE