Vučić pozvao Plenkovića u BG

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas hvatskog premijera Andreja Plenkovića da poseti Beograd, prenio je hrvtski "Jutarnji list".

Srbija 20.01.2017 | 12:54
Vučić pozvao Plenkovića u BG
Dvojica premijera sasatala su se danas u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum.

"Andrej Plenković ima otvoren poziv s moje strane da posjeti Beograd kada to želi. Bio sam u Zagrebu na inauguraciji predsjednice i mislim da Andrej nije bio u Beogradu i dobrodošao je u Beograd", rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić u Davosu, gdje s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu.

"Znam koliko sam nepopularan u Hrvatskoj", rekao je Vučić, a na komentar novinara "Jutarnjeg" da to nije baš sasvim tako, srpski premijer je rekao da vidi da ima više tekstova o njemu u hrvatskim medijima nego srpskim.

"Štitim interese Srbije, ali ne ugrožvama hrvatske"

"Mogu da zahvalim na tome, ali moje je da štitim interese Srbije, ali niti u jednom trenutku da ne ugrozim ni interese Hrvatske. A naš zajednički interes je sačuvati mir u regionu, a Hrvatska je za nas važna zemlja. Dobro je da je gospodin Plenković rekao da je za Hrvatsku važna i Srbija", rekao je Vučić novinarima "Jutarnjeg lista".

Vučić je, prenosi portal dalje, rekao da je razgovor u ovom trenutku najbitniji, jer "dok razgovarate znate da neće doći do oružanih incidenata".

"Znate da neće doći do daljeg usložavanja naših odnosa dok se razgovara. Biće pokušaja da se to popravi. Dok se ne razgovara ostavljeno je mnogim neodgovornim ljudima mašta i uvijek se ti odnosi mogu pokvariti", rekao je Vučić.

"Najlakše je prodati novine ako opsujete majku Vučiću"

Vučić je zamolio i hrvatske i srpske novinare da imaju u vidu to da odnose treba popraviti i postići dijalog između Hrvatske i Srbije.

"Najlakše se mogu prodati novine ako se opsuje majka Vučiću. Super, ali ja pitam što je rezultat. Da li se nešto promijenilo u politici? Da li je napravljeno nešto dobro za svoju zemlju. Nije ništa", rekao je Vučić.

Plenković i Vučić zajedno učestvuju na panelu na kojem će biti razgovora o stanju na jugoistoku Evrope.

Vučić je, piše "Jutarnji", demantirao pisanje nekih medija da je bio predviđen bilateralni susret dvojice premijera, ali je rekao da je uvijek otvoren za razgovore.

"Bolje je da deset puta razgovaramo, pa će možda jedanaesti put doneti rezultat. To je važno i za Hrvatsku i Srbiju i o tome ću razgovarati i danas s Plenkovićem. Bez obzira na to što imamo različita mišljenja i poglede, na prošlost. Mi se u Srbiji apsolutno ne slažemo s onim što se govori u Hrvatskoj i obrnuto, ali šta da radimo. Treba da gledamo u budućnost", poručio je.

”Mi imamo mnogo pitanja koje trebamo riješiti i za razliku od hrvatskih političara ne želim unaprijed govoriti o svim stvarima koje bi Srbija mogla staviti na teret svojim susjedima. Želim da razgovaramo otvoreno i vidimo što možemo i što ne možemo riješiti”, rekao je Vučić.

U društvu Vučića bio je i austrijski šef diplomacije Sebastijan Kurc, koji je podržao mogući dijalog Hrvatske i Srbije. Vučić je kazao da ljudi obično podcjenjuju razgovore, a da su oni ljekoviti.

”Kada imate dijalog nikada ne dođete u probleme kakve smo imali prethodnih dana. Kada imate pauzu svakakve ideje ljudima padnu na pamet”.

(Jutarnji list/Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milan

20.01.2017 12:10

Šta bi ? Svaka čast na lijepim vijestima,a ne na svađi i međusobnim optuzbama.

ODGOVORITE
Name

dzoo

20.01.2017 12:15

Treba te vidjeti koga mesto Dode i Covica

ODGOVORITE
Name

Igor

20.01.2017 12:37

Joj covjece dovedi nam WV ili nekog takvog investitora, da se pokrene nesto . Ne pricaj gluposti vise i ne balansiraj kao balerina.

ODGOVORITE
Name

I Baja bi

20.01.2017 13:11

I Baja bi došao u Davos ali još nije kupljen novi helikopter od 10 miliona maraka

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

20.01.2017 15:09

Ali neka prvo hrvati priznaju RSK koju su SRBI stvorili kao konstitutivni narod isto kao i hrvati... MILION je pobijeno u NDH a nikada nisu kaznjeni

ODGOVORITE
Name

????

20.01.2017 16:12

Hoce li ponijeti onaj tarac za noge koji se moze naruciti preko amazona?

ODGOVORITE