Pod lupom nabavke, uputnice i recepti

Sve nabavke u bolnicima u Republici Srpskoj ubuduće bi trebalo da budu sprovođene kroz centralni sistem nabavki kako bi troškovi bili u što većoj mjeri racionalizovani, a pod lupom će biti i propisivanje recepata te upućivanje pacijenata na skupe dijagnostičke preglede.

Republika Srpska 20.01.2017 | 11:52
Pod lupom nabavke, uputnice i recepti
Dogovoreno je to na nedavnom sastanku ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragana Bogdanića i direktora zdravstvenih ustanova. Nove mjere uvode se kako bi bili smanjeni troškovi u zdravstvenom sistemu i kako bi novac namijenjen za liječenje pacijenata za to isključivo bio i trošen.

Do sada je kroz centralni sistem nabavki putem Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske nabavljan dio lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

Cilj novih mjera je, kako ističu, da se dođe do što boljeg planiranja i racionalizacije prilikom nabavke sve robe i usluga.

"Za početak radi se o servisiranju medicinske opreme i nabavci energenata, da bi se u idućem periodu sukcesivno i planski u potpunosti prešlo na sistem centralnih nabavki", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Pored toga, Fond zdravstvenog osiguranja u ovoj godini planira da unaprijedi efikasnost kontrole troškova u zdravstvenom sistemu. Te kontrole biće usmjerene na rashode, kao i kontrole preporuka upućivanja na skupu dijagnostiku i propisivanje lijekova na recept.

"Cilj nam je da spriječimo sve eventualne zloupotrebe, ali i da dodatno stabilizujemo finansijsku situaciju u ovoj oblasti", naglašavaju u Ministarstvu.

Dodaju i da je namjera Fonda da maksimalno smanji troškove na svim onim stavkama na koje može uticati i da se novac namijenjen za liječenje pacijenata za to i troši.

"Jedno od dugoročnih rješenja, za čije je sprovođenje zadužen Fond zdravstvenog osiguranja je integrisani informacioni sistem u zdravstvu, odnosno, elektronske knjižice", kažu u Ministarstvu.

Na taj način, prvi put imaćemo, kako ističu, potpuni uvid u dijagnostiku i liječenje pacijenata.

"Tako ćemo izbjeći bespotrebno trošenje novca i usmjeravati ga tamo gdje je najviše potreban - za najefikasnije liječenje pacijenata. To je proces koji će trajati, ali predstavlja dugoročno i plansko rješenje", naglasili su u Ministarstvu.

Veći stepen odgovornosti u Ministarstvu očekuju i od kontrolnih organa, jer se zdravstvo, kako dodaju, finansira isključivo od doprinosa.

"Očekivali smo prihod od akciza na duvan i alkohol, kao dodatni izvor finansiranja, međutim, ta odluka na nivou BiH je izostala. Ono na čemu smo insistirali jeste da prava pacijenata ne budu umanjena i da bude održan dostignuti nivo zdravstvene zaštite. Štaviše, svake godine uvodimo nove lijekove i dijagnostiku, ulažemo u objekte i opremu", dodali su u Ministarstvu.

Mjere štednje, kao i prethodnih godina, planira da preduzme i najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS). Kažu da su već napravili kratkoročne i dugoročne planove racionalizacije.

"Naročita pažnja biće usmjerena na smanjenje materijalnih troškova, kao i troškova radne snage. Međutim, moramo voditi računa da broj usluga koje pružamo iz godine u godinu raste, u nekim djelatnostima više od deset odsto, što predstavlja ozbiljan izazov. Takođe, i struktura usluga se mijenja, jer neprestano stižu nove i složenije", kažu u UKC.

Mreža

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je radilo ozbiljne analize kada je u pitanju plan mreže zdravstvenih ustanova, a u međuvremenu se u taj proces uključila i Svjetska banka.

Imajući to u vidu, odlučeno je da se za sada ne izlazi sa konačnim prijedlogom, dok ne bude pronađeno najbolje rješenje i dok Svjetska banka ne da svoje mišljenje i stav o pitanju modela plana mreže.

(Glas Srpske)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

DE GOTIA

20.01.2017 11:16

NA OSNOVU ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI RS, VLADA RS JE BILA DUŽNA DONIJETI AKT KOJIM SE UTVRĐUJE MREŽA ZDRAVSTVENIH USTANOVA U ROKU OD JEDNE GODINE OD DANA DONOŠENJA OVOG ZAKONA - TAJ ROK JE ISTEKAO U JULU 2016.GODINE. ZBOG TOGA NIJE MOGUĆE KVALIFIKOVANO UTVRDITI SISTEMATIZACIJU I BROJ RADNIKA U JAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA - BOGDANIĆ TAPKA U MJESTU I SAMO UKOPAVA ZDRAVSTVENI SISTEM... A ELEKTRONSKA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA JE ISPLANIRANA PLJAČKA FONDA KOJA JE UVEZENA IZ SRBIJE - ALI IZGLEDA DA NEMA VIŠE VREMENA DA SE SVE TO ORGANIZUJE I SPROVEDE PA JE LAKI MALO NERVOZAN

ODGOVORITE
Name

uvazeni de gotia

20.01.2017 12:46

Ti, kao i svi ostali znas, da Bogdanic bas i ne tapka u mjestu, vec se njegov bankovni racun permanentno uvecava, a iznosi su milionski. Sve to nije ni cudno jer je i doveden na mjesto koje niko nije htio preuzeti, upravo da odradi najprljavije poslove. Samo to sto je ukinuo obavezno zdravstveno osiguranje za starije od 65 godina i na taj nacin izvrsio zlocin protiv sopstvenog naroda, svrstava ga u istoriju necovjestva.

Name

Zna se

20.01.2017 11:47

Evo ga...piprema se teren za integrisani sistem i e-knjizicu za koji ce se izvaliti silni milioni i koji ce raditi Prointer i Lanaco. Lanaco to radi vec 10 godina u fondu zdravstva i izvukao je milione i sada ponovo odpocetka i opet ce uzeti milione KM narodonih para a u bolnicama nema ni toaleta, grijanja, lijekova,. dosta je bilo kriminalci, dosta!!!!! Kustirucu znamo da si tu da potpises i ides dalje po nalogu sina Igora Dodika.

ODGOVORITE
Name

RE

20.01.2017 12:54

Sve je to u interesu RS, samo sto vi ne vidite to stoko srpska. Pustite Baji da nas vodi do stanja kavaja, a to vam je stanje poslje velike nuzde kada se srbin najbolje osjeca i pomislja ponovo da da jede. J...e se njemu za sve ostalo.

Name

kole

20.01.2017 12:01

Vec su spremili firme koje ce biti dobavljaci. Najcrnja pljac ka. Rastjerajte ovo malo naroda sto je ostalo..

ODGOVORITE
Name

Ministarstvo

20.01.2017 22:42

Pa ovo je stvarno prica za malu djecu... legenda kaze bio jedan pa poceo da racionalizuje troskove pa najebo i zivu glavu jedva izvuko kako su mu spakovali

ODGOVORITE
Name

dragan

21.01.2017 22:11

Bogdanicu reci da te dr Talic na tom sastanku izmarskao kao pseto i rekao da si ukopao zdravstvo. Centralizovanu nabavku servisiranja si vec dogovorio sa Jasminom Djonkom a guras to neznalici Kusturicu da potpise koji jos ne zna gdje je dosao. Integrisani informacioni sistem si dogovorio sa Bojicem za 28 miliona KM i to guras ovom da potpise. A on jadan misli kako je zdravstvo samo njega mesiju cekalo ....

ODGOVORITE
Name

жиле

22.01.2017 15:29

Spavas li mirno Kusturicu Dejane

ODGOVORITE