Sjećanja - Na današnji dan... Dan kad je Paolo ušao u porodični biznis...

Podsetimo se jednog od najvažnijih trenutaka italijanskog i svetskog fudbala uopšte...

Fudbal 20.01.2017 | 13:30
Sjećanja - Na današnji dan... Dan kad je Paolo ušao u porodični biznis...
Sezonu 1984/85. niko u Milanu neće pamtiti zbog rezultata. Peto mesto na tabeli, izgubljeno finale kupa i ispod prosečan tim nikako nisu nešto zbog čega će se navijači Rosonera mislima vraćati u te davne dane. Ipak, ostaje je jedan mali, a veliki detalj iz 20. januara '85. Tog dana na utakmici protiv Udinezea povredio se reprezentativac Serđo Batistini i Nils Lidolm morao je da ga izvede na poluvremenu. U nedostatku boljih rešenja čuveni Šveđanin na teren je poslao 16-godišnjeg Paola Maldinija. 

Batistinija se danas malo ko seća, a Maldini junior, iako poodavno penzioner, ostao je upamćen kao jedan od simbola velikog Milana, fudbalske dugovečnosti i pouzdanog defanzivca. 

Paolo Maldini 20. januara 1985. nastavio je porodični biznis.

Te sezone golobradi momčić više nije proveo ni minut na terenu, ali već od naredne postao je standardan u defanzivnoj liniji Milana, po ugledu na svog oca Ćezarea koji je od 1954. do 1966. držao odbranu italijanskog velikana.



Paolo Maldini u narednih 25 sezona postao je igrač sa najviše odigranih utakmica u istoriji većeg milanskog kluba – 902. Gotovo da ne postoji značajan klupski trofej koji nije osvojio – ukupno 26. Prvak Italije bio je sedam puta, a šampion Evrope u pet navrata. Sa reprezentacijom Italije nije imao sreće da se okiti trofejom. U finalu Svetskog kupa 1994. poražen je od Brazila posle penala, a 2000. u finalu Evropskog šampionata od Francuske, posle produžetaka. 

To što nikada nije dobio Zlatnu loptu jedna je od najvećih nepravdi tog izbora. 

Paolo Maldini karijeru je završio 2009. u 41. godini. Milan je zauvek povukao iz upotrebe njegov broj 3. Ronaldinjo, Ibrahimović i Ronaldo (pravi) poslali su ga u penziju izjavama da je on najbolji defanzivac protiv kojeg su igrali. 

Pa, treba li mu uopšte Zlatna lopta posle toga? 

PS

Veliki Il capitano ima dvojicu sinova. Stariji Kristijan (20) igra na mestu levog beka kao otac i leta prošle godine prešao je iz Milana u Ređanu, ne uspevši da upiše nijedan nastup za prvi tim u zvaničnim utakmicama. Mlađeg Danijela (16) pamtimo kao četvorogodišnjaka po onom uklizavanju Klarensu Sedorfu tokom proslave poslednje titule prvaka Evrope 2007. Danijel igra za mlađe kategorije Rosonera. Dakle, i dalje ima nade za nastavak porodičnog biznisa Maldinijevih...   

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar