KAN: Ne vrijede ni Mahrez, Bentaleb, Brahimi, Slimani...! Senegal impresivan!

"Lavovi sa Atlasa" ponovo su, treći put zaredom, nadigrali komšijske "pustinjske lisisce" na AKN turnirima i vratili se u borbu za drugo mesto. Mane, pa Savije: Senegal je impresivan! Desetu pobedu u poslednjih 11 mečeva, a drugu na Afričkom kupu nacija, Senegal je ostvario ranim golovima u meču sa slabašnim Zimbabveom.

Fudbal 19.01.2017 | 23:40
KAN: Ne vrijede ni Mahrez, Bentaleb, Brahimi, Slimani...! Senegal impresivan!
Rijad Mahrez sačuvao je Alžir bruke na startu Afričkog kupa nacija i poraza od autsajdera u Grupe B, Zimbabvea, ali danas nije mogao ništa u komšijskom derbiju.

U Fransvilu, gradu države Gabon: Alžir – Tunis 1:2 (0:0).

Bila je to čista kao suza pobeda "orlova od Kartagine" nad susednim "pustinjskim lisicama", koje radost u ovom derbiju severa "Crnog kontinenta" nisu osetile od davnih, davnih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1986. u Meksiku kada je Alžir oba puta slavio 1:4 i 3:0.

To su, računajući zvanične mečeve kao i ovaj večeras, ostale jedine pobede Alžira nad Tunisom: 2-2-5!

Po imenima, Alžir je svakako jači od Tunisa, ali malo koji turnir u svetu fudbala više od Afričkog kupa nacija svedoči u prilog tome da ovu igru ne igraju pojedinci već timovi.

Kao i na AKN održanom 2011. godine kada je bilo 2:1 posle produžetaka, odnosno 2013. godine, kada je bilo 1:0 u grupi, Tunis je većeg i mnogoljudnijeg suseda nadigrao u svim segmentima fudbalske igre, a belo-zeleni su utehu pronašli u 92. minutu, kada je Sofijen Ani iz Anderlehta pogodio na pas Adlena Gedire iz Votforda.

Njih dvojica pronašla su put do mreže Tunisa, koja je uglavnom bila sigurno čuvana, što se ne može reći za mrežu na suprotnoj strani koju su tresli i jedni i drugi.

Prvi, autogolom u 50. minutu, u strelce se upisao vezista Alžira Aisa Mandi iz Betisa, a kada je 15 minuta kasnije Fuzi Gulam preoštro i nepotrebno startovao na rivala u svom šesnaestercu, sve što je Naim Sliti iz Lila trebalo da uradi je da iskoristi najstrožu kaznu što je i uradio za brzih i nedostižnih 0:2.

Upravo tim rezltatom, Tunis poljskog selektora Henrika Kasperčaka poražen je na otvaranju turnira od Senegala, ali "orlovi" se nisu predali, pa su tri boda za nadu u plasman u drugi krug osvojili u meču sa timom koji je samo zahvaljujući asu Lestera, Mahrezu, i dalje u igri za osminu finala.

Alžiru, koji sa klupe predvodi belgijski stručnjak Žorž Lekens, za to će biti potrebna pobeda u 3. kolu nad Senegalom i potom povoljan rasplet u ostalim mečevima veoma zanimljive i neizvesne Grupe B.

Alžir: Aselah – Gulam, Bensebaini, Meftah, Mandi – Brahimi, Gezal – Gedira, Mahrez, Bentaleb – Slimani.

Tunis: Matluti – Malul, Abenur, Nagez, Ben Jusef – Kazri, Sasi, Sliti, Ben Amor – Akeči, Msakni.

Mane, pa Savije: Senegal je impresivan! Desetu pobedu u poslednjih 11 mečeva, a drugu na Afričkom kupu nacija, Senegal je ostvario ranim golovima u meču sa slabašnim Zimbabveom.

Senegal je možda i najbolja afrička fudbalska nacija bez titule prvaka kontinenta, ali kako su "gostoljubivi lavovi" odigrali prva dva meča u Gabonu, nije nemoguće da će izbrisati sebi ovaj nepoželjni epitet.

Posle Tunisa (2:0), Senegal je u 2. kolu Grupe B u Fransvilu ranim golovima "otvorili" i kasnije porazili i slabašni Zimbabve, koji se ni ove večeri nije obrukao, kao ni u startnom remiju sa favorizovanim Ažlirom kada je bilo 2:2.

Golovima Sadija Manea iz Liverpula i Anrija Savijea iz Sent Etjena: Senegal – Zimbabve 2:0 (2:0).

Momci selektora Alijua Sisea sa šest bodova iz dva meča sigurni su učesnici osmine finala i to kao pobednici grupe, u kojoj je ranije u četvrtak Tunis pobedio Alžir rezultatom 2:1 i vratio se u borbu za drugi krug (rezultati, strelci, tabela i raspored).

Senegal već može polako da razmišlja o drugom krugu u kom će se sastati sa drugoplasiranim timom iz Grupe A, a tamo posle dva kola situacija izgleda ovako: Kamerun 4, Gabon 2, Burkina Faso 2, Gvineja Bisao 1.

Ovo je bio tek drugi duel Senegala (32. na FIFA rang listi) i Zimbabvea (103), nakon što je 2006. takođe na AKN rezultat bio 2:0.

Mane, Savije, Balde Keita, kapiten Šeik Kuajte, Sulejman Kulibali i ostale zvezde senegalskog fudbala nalaze se u sjajnoj formi. Od poraza u Meksiku, početkom 2016. godine u prijateljskom meču, ova reprezentacija večeras je pobedila 10. put u 11 nastupa, beležeći poraz samo u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

U decembru, Južna Afrika je pobedila Senegal 2:1 i to je bio jedini meč koji u prethodnih skoro godinu dana Siseov tim nije rešio u svoju korist.

Mrežu Tunsa, Senegal je tresao u 10. (Mane) i 30. minutu (Kara Mbođi), a danas su "lavovi" udarili još ranije – na pas Keite u 9. minutu as Liverpula, Mane, upisao se drugi put u strelce, da bi samo pet minuta kasnije Savije postigao divan gol iz slobodnjaka za 2:0.

Tek tada, "ratnici" iz Zimbabvea, kojima je ovo treći nastup na AKN (2004. i 2006. nisu prošli grupu), probudili su se i počeli da igraju ofanzivno, ali se u 34. minutu u velikoj šansi obrukao Njaša Mušekvi, a samo deset minuta kasnije golman Senegalaca Abdulaje Dijalo odbranio je oštar udarac Kame Bilijata.

Sjajna generacija fudbalera Senegala, koja je 2002. godine u prvoj fazi Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji pobedila i eliminisala aktuelnog svetskog šampiona, Francusku, stigla je do četvrtfinala Mundijala što je do danas ostao najbolji rezultat senegalskog fudbala. Iste godine, ali u januaru i februaru, Dijuf Faje, Sise i ostali igrali su do danas prvo i poslednje finale Afričkog kupa nacija, bilo je 0:0 u meču sa Kamerunom a onda su Eto i drugovi prigrlili trofej posle boljeg izvođenja penala.

Senegal: Dijalo – Gasama, Kulibali, Mbođi, Mbenge – Gaj, Kujate – Keita, Savije, Mane – Dijuf.

Zimbabve: Mkuruva – Zvirekvi, Muroiva, Kosta, Basera – Nakamba, Katsande – Mahači, Bilijat, Rusike – Mušekvi.

Grupa B

Alžir - Tunis 1:2 (0:0)

Senegal - Zimbabve 2:0 (2:0)

Tabela: Senegal 6, Tunis 3, Zimbabve 1, Alžir 1.

Rezultati 1. kola: Alžir – Zimbabve 2:2, Tunis – Senegal 0:2.

Parovi 3. kola (23. januar): Senegal – Alžir, Zimbabve – Tunis.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar