'Politika je uništila ekonomiju Srpske'

Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele predsjedniku Republike Srpske će se sigurno osjetiti na ekonomiji Republike Srpske, pa i ostalog dijela BiH, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović gostujući u emisiji “Puls” BN televizije.

Republika Srpska 19.01.2017 | 21:15
'Politika je uništila ekonomiju Srpske'
On je dodao da politika stvara poslovnu klimu, a nažalost, sankcije su u Republici Srpskoj stvorile negativnu poslovnu klimu.

U Republici Srpskoj politika je ovih dana pobijedila ekonomiju. Nažalost, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović, završili smo na naslovnim stranicama širom svijeta po lošem. Sankcije prvom čovjeku Republike Srpske Miloradu Dodiku su negativna reklama, a ona će se itekako odraziti na investicije u Srpskoj.

“Republika Srpska neće dobiti tako brzo investitore koji bi bili zainteresovani sa rukovodstovom Srpske. Na neki način, ove sankcije su kočnica koja će ih zadržati dok ne vide kako će se stvari odvijati. S druge strane postoji strah kod domaćih investitora da pokreću biznise. Republika Srpska kao takva nije upitna, ali posljedice ovog čina će se osjetiti u biznisu, to je sigurno”, naglasio je Pavlović.

Stara je priča da je Bosna i Hercegovina, samim tim i Republika Srpska prezadužena. Postavlja se pitanje, jesmo li zaobišli “Grčki scenario” i kako dalje.

“Na nivou ove dinamike otplate prethodno uzetih kredita mi imamo vrlo malo prostora za podršku realnom sektoru i novom zapošljavanju. Bez toga nećemo puniti budžete. Bez plaćanja direktnih poreza po osnovu plata i dobiti kompanija nema oporavka Republike Srpske”, jasan je Pavlović.

Uništena privreda i negativna poslovna klima dovele su građane BiH u situaciju da preživljavaju od pomoći iz inostranstva. Po istom principu preživljavaju i budžeti.

“To je kao da izvozimo neku uslugu na nivou 4 milijarde KM i to potpomaže funkcionisanje sistema tako što najveći dio tog novca se potroši i tako se stvara prihod od PDV-a i time se praktično pokušava servisirati najveći dio budžetskih obaveza”, objasnio je Pavlović u “Pulsu” BN televizije.

I dobre ideje i poslovni uspjesi koje danas postignemo, u BiH već sutra poništimo, naglasio je Pavlović. Jedna od propuštenih šansi je i neučestvovanje BiH na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Čudim se da Savjet ministara BiH ne vodi računa o takvim skupovima i ne odredi nekoga ko je predstavnik BiH i ko je zainteresovan da uspostavi neke ekonomske odnose. Turska je u želji da nam pomogne potpisala sporazum da će kupiti 15 hiljada tona mesa bez opterećenja. Uspjeli smo i taj ugovor da zloupotrijebimo i da poslije toga niko ne odgovara”, rekao je Pavlović.

U BiH ne postoji poslovna strategija, jasan je ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Vlada Republike Srpske nema stručnjake koji će uspostaviti jasan ekonomski plan i stiče se utisak, podvlači on, da je Vlada sama sebi svrha.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

19.01.2017 20:30

Ako je Umičević privrednik broj jedan ....onda neka sve ide niz Vrbas...i još k tomu Senator...zemljo otvori se.....

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2017 21:16

Marinko Bema je bio u PDP svi to znamo,napadao po partiskoj duznosti SNSD itd,Onda je Video da ako hoce izvoz bez reketa-doodji u SNSD i Senator posta kod Cesara Julia,do Augusta.

Name

Nemrzac

19.01.2017 20:46

Ne samo politika, već i pohlepa, nemar, zatucanost, nepismenost i neobrazovanost većine stanovnika u RS i BiH. Da smo kulturniji, savjesniji u poslu, manje pohlepni i obrazovaniji, takvi bi bili i naši političari. Ovako, političari su samo eksponent stanja u društvu. Društvo treba liječiti, to je dugotrajan i naporan proces i zahtijeva puno truda i vremena.

ODGOVORITE
Name

Srbin

19.01.2017 20:54

Netrebaju nam pare bez njih smo navikli,samo skidajte crvenu sektu.Pare ce mo uzeti od njih svejedno imaju viska.

ODGOVORITE
Name

Čovjek

19.01.2017 20:55

Kakva politika Kriminalci koji zloupotrebljavaju političke funkcije. Od Baje pa do načelnika opština.

ODGOVORITE
Name

Hej

19.01.2017 21:20

Kakvi bre domaci investitori sve go kriminalac do kriminalca.

ODGOVORITE